Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ: Γυρίζει σε κερδοφορία παρά το επιχειρηματικό κίνημα «δεν πληρώνω»

Τα εμπόδια των ανείσπρακτων κοινόχρηστων, των βυρσοδεψών και των κλειστών επιχειρήσεων στις 29 ΒΙΠΕ. Πού βρίσκονται οι επενδυτικές πρωτοβουλίες για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο και την Εξυγίανση των Οινοφύτων. Θετικά τα EBITDA το 2019. Ο στόχος του One Stop Shop για τους υποψήφιους επενδυτές.

ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ: Γυρίζει σε κερδοφορία παρά το επιχειρηματικό κίνημα «δεν πληρώνω»

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που ελέγχεται κατά 65% από τον όμιλο της Πειραιώς και κατά 35% από την ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο), έχει στο χαρτοφυλάκιό της, τη γη 51.336 στρεμμάτων σε 29 οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές όπου είναι εγκατεστημένες 1.650 επιχειρήσεις.

Στις 25 από τις προαναφερόμενες ΒΙΠΕ έχει και το facility management, δηλαδή παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης, λειτουργίας ή και συντήρησης κοινόχρηστων υποδομών και περιβαλλοντικής συμμόρφωσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Ψαθάς, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, «η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι σαν τον διαχειριστή μιας πολυκατοικίας». Με πολλούς και διαφορετικούς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων.

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της διοίκησης είναι μετά το τέλος της εποχής της παλιάς ΕΤΒΑ των δεκαετιών από το ’60 έως το 2000, όπου το δημόσιο χάριζε τις οικονομικές υποχρεώσεις των βιομηχανιών, με αποτέλεσμα να διαγραφούν οφειλές 1,5 δισ. ευρώ, να προχωρήσει στην ανάπτυξη των ΒΙΠΕ και την προσέλκυση νέων επενδυτών.

Τα νέα έργα που έχει μπροστά της είναι:

  • Η ανάπτυξη και λειτουργία εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο (σε κοινοπραξία 80% -20% με την Goldair)
  • Η Συμμετοχή στο project δημιουργίας Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στα Οινόφυτα
  • Η Δημιουργία δύο νέων ΒΙ.ΠΕ., στην Πέλλα και την Κοζάνη και
  • Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά πάρκα)

Οι βυρσοδέψες και τα απλήρωτα κοινόχρηστα

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι η μη πληρωμή από σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων των χρεώσεων για τις κοινόχρηστες υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία στις 25 ΒΙΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά, κάθε χρόνο οι τιμολογήσεις για αυτές τις κοινόχρηστες υπηρεσίες ανέρχονται σε 9 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα έσοδα η ΕΤΒΑ εισπράττει περί το 55% με 60%. Με πιο απλά λόγια, περίπου τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες δεν πληρώνουν τις χρεώσεις. Η διάρκεια της οικονομικής κρίσης αλλά όπως φαίνεται και η νοοτροπία πολλών να μην πληρώνουν έχει δημιουργήσει αυτές τις οφειλές: «Δεν θέλουμε να γυρίσουμε στο παρελθόν, όπου το δημόσιο δεν εισέπραττε έσοδα και διέγραψε σε βάρος των φορολογουμένων 1,5 δισ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ψαθάς, ο οποίος παράλληλα δήλωσε «ανοικτός σε συζήτηση με όποιους χρήστες αμφισβητούν την ορθότητα των χρεώσεων των υπηρεσιών μας».

Ερωτηθείς για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους βυρσοδέψες της Θεσσαλονίκης, ο διευθύνων σύμβουλος είπε πως «η επιχειρηματική τους δραστηριότητα είναι ιδιαίτερη και ρυπογόνος. Για χρόνια ξέραμε ότι έριχναν τα λύματά τους στον Θερμαϊκό Κόλπο, χωρίς κυρώσεις. Όταν μετεγκαταστάθηκαν στην οργανωμένη βιομηχανική περιοχή της συμπρωτεύουσας δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε έργο διαχείρισης των αποβλήτων τους ύψους 9 εκατ. ευρώ. Δεν πληρώνουν όμως και το επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι», είπε κι επιπλέον πρόσθεσε πως «οφείλουν και 1 εκατ. ευρώ σε κοινόχρηστα».

Η είσπραξη των κοινοχρήστων είναι η μία πηγή εσόδων της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και η κύρια είναι η πώληση οικοπέδων. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος φέτος, μετά από πολλά χρόνια, η εταιρεία είχε έσοδα 5 εκατ. ευρώ από τέτοιες πωλήσεις. Για το 2018 τα EBITDA ήταν αρνητικά 1,8 εκατ. ευρώ και για το 2019 θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο, στις 800.000 ευρώ EBITDA.

Τα ακίνητα «κουφάρια»

Στις 1.650 επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στις 29 ΒΙΠΕ της ΕΤΒΑ πρέπει να προστεθούν κι άλλες 500 αδρανείς.

Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά, για αυτές δεν υπάρχει κάποια λύση καθώς πρόκειται για πτωχευμένες, ως επί το πλείστον, εταιρείες. Ανήκουν σε ιδιώτες και η εκκαθάρισή τους εναπόκειται σε άλλες διαδικασίες όπως πτωχευτικές.

One stop Shop

Το μεγάλο κι επόμενο βήμα της διοίκησης είναι η μετατροπή της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ σε one stop shop για τους επενδυτές που θέλουν να εγκατασταθούν.

Όπως εξήγησε ο κ. Ψαθάς, ένα από τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν οι οργανωμένοι χώροι υποδοχής είναι πως έχουν λυμένα πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα. Ωστόσο, η έκδοση αδειών λειτουργίας κι εγκατάστασης μπορεί να διαρκέσει από τρία έως και πέντε χρόνια.

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ θέλει να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος φορέας έκδοσης αδειών των επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στους οργανωμένους χώρους υποδοχής.

Το project του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου

Στη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής βρίσκεται ο φάκελος με τη σύμβαση παραχώρησης για 60 χρόνια του πολύπαθου έργου του Εμπορευματικού Κέντρου στον Θριάσιο Πεδίο.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του έκτου διαγωνισμού για την κατασκευή και παραχώρηση της έκτασης των 588 στρεμμάτων της ΓΑΙΑΟΣΕ συμμετείχε η κοινοπραξία ΘΕΚ ΑΕ (ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και Goldair). Η κοινοπραξία έχει προϋπολογίσει 158,4 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των αποθηκευτικών χώρων. Οι θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας στο Εμπορευματικό Κέντρο θα ανέλθουν στις 3.000 με 5.000.

Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά, η DG COMP με αισιόδοξες εκτιμήσεις θα έχει ολοκληρώσει το έργο της αξιολόγησης της σύμβασης και των ερωταπαντήσεων με τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών περί τα τέλη του 2019. Ο ίδιος, ερωτηθείς για τις καταγγελίες των ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στη διάρκεια της κύρωσης της σύμβασης από τη Βουλή, απάντησε ότι «εμείς δεν διαχειριστήκαμε τη σύμβαση. Εμείς είδαμε το Θριάσιο ως μία σημαντική επενδυτική ευκαιρία».

Κατά τον ίδιο, εφόσον υπάρξει η έγκριση της σύμβασης, «έχουμε δύο χρόνια για το κατασκευαστικό έργο της πρώτης περιόδου (Τ1), με την οποία θα διαθέτουμε περίπου 120.000 τ.μ. αποθηκών. Μετά θα ξεκινήσει η δεύτερη κατασκευαστική περίοδος (Τ2), ώστε να ολοκληρωθεί το έργο το 2023».

Με την ολοκλήρωση του έργου, το Εμπορευματικό του Θριασίου θα διαθέτει 210.000 τ.μ. αποθηκευτικών χώρων, με τον κ. Ψαθά να υποστηρίζει πως ήδη έχει εκδηλωθεί δεσμευτικό ενδιαφέρον (ή αρχικό ενδιαφέρον) για τα 120.000 τ.μ. της περιόδου Τ1 και για το 50% των πρόσθετων επιφανειών που θα κατασκευαστούν την περίοδο Τ2.

Η εξυγίανση των Οινοφύτων

Στην άτυπη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων βρίσκεται το 40% της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας.

Ωστόσο οι υποδομές για τη λειτουργία και την εγκατάσταση των βιομηχανιών στα 11.360 στρέμματα είναι ελλιπείς. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έχει προϋπολογίσει το έργο της οργάνωσης και της δημιουργίας των υποδομών εντός του χώρου σε 85 εκατ. ευρώ. Τα 56 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα από το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας Ανάπτυξης που συστήνεται για αυτό τον σκοπό. Θα συμμετάσχουν εκτός της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, ο δήμος Τανάγρας και το Επιμελητήριο Βοιωτίας.

Ωστόσο το μεγάλο ύψος των επενδύσεων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ απαιτείται για τις εξωτερικές υποδομές (π.χ. ανισόπεδοι κόμβοι) από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πλέον οι φορείς και οι επιχειρήσεις βρίσκονται στη φάση ίδρυσης της ΕΑΝΕΠ, η οποία θα αναθέσει άμεσα σε εξειδικευμένη εταιρεία την εκπόνηση business plan. Παράλληλα, η ΕΤΒΑ αναζητά και άλλους τρόπους χρηματοδότησης του έργου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v