«Θεωρητικά, τα δύσκολα πέρασαν. Τα προηγούμενα χρόνια κρατηθήκαμε γιατί βασιστήκαμε στα έργα του ιδιωτικού τομέα και στο γεγονός ότι κατά την περίοδο των παχέων αγελάδων είχαμε αποφύγει τον υπερδανεισμό. Πέρυσι επιστρέψαμε στην κερδοφορία και φέτος -αν δεν συμβεί κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη στο ευρύτερο περιβάλλον- θα πάμε ακόμη καλύτερα».
Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Byte Σπύρος Βυζάντιος, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, συμπληρώνοντας: «Το 2018 ο όμιλος σημείωσε κύκλο εργασιών 24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 εκατ. προήλθαν από έργα του δημοσίου. Αν όλα πάνε καλά φέτος, τα έσοδά μας από τον δημόσιο τομέα θα μπορούσαν να κυμανθούν γύρω στα 9 εκατ. ευρώ. Όπως δείχνουν τα πράγματα, η Βyte θα εμφανίσει φέτος νέα αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας».
Πέραν αυτών, η διοίκηση της Βyte αναφέρθηκε σε μια σειρά σημαντικών συμβάσεων που διεκδικεί η εισηγμένη εταιρεία, ως αποτέλεσμα της εμπειρίας και της εξειδίκευσης που διαθέτει σε πολλούς τομείς.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν:
• Στον διαγωνισμό του έργου των «ταυτοτήτων» (550 εκατ. ευρώ σύμβαση για διάρκεια 15 ετών), η Βyte θα συμμετάσχει σε κοινοπρακτικό σχήμα μαζί με τον ΟΤΕ και τον γερμανικό όμιλο Veridos. Στον τομέα αυτό, η Βyte ήδη διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία καθώς έχει υλοποιήσει το έργο της ταυτότητας των μεταναστών. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό αναμένεται να συμμετάσχουν μεγάλοι όμιλοι του εξωτερικού και του εσωτερικού.
• Στη διεκδίκηση σε κοινό σχήμα με ΟΤΕ και Intrakat για έργο του ΔΕΔΗΕ, με δεδομένο ότι η Βyte υλοποίησε σχετικά πιλοτικά προγράμματα σε Ανατολική Αττική και Δυτική Θεσσαλονίκη.
• Σημαντικές προσδοκίες υπάρχουν στον τομέα των ψηφιακών υπογραφών, στον οποίο η εταιρεία έχει επενδύσει έγκαιρα και αποτελεσματικά. Οφέλη επίσης θα προκύψουν από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (e-invoicing).
• H προεργασία που έχει γίνει και η εμπειρία που υπάρχει στους τομείς των «έξυπνων πόλεων» και των Big Data Analytics αφήνει περιθώρια για ανάληψη αξιοσημείωτων νέων συμβάσεων.
Επίσης, ο κ. Βυζάντιος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων σημείωσε:
• Οι σχέσεις με τις πιστώτριες τράπεζες είναι άριστες. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο υπολείπεται του 5% και βαίνει μειούμενο.
• Η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να μπει σε διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης, χωρίς τη συμβολή της πληροφορικής. «Στον τομέα της πληροφορικής δεν έγινε σχεδόν τίποτε κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια στη χώρα μας, όταν οι σχετικές ανάγκες αυξάνονται συνεχώς και αλματωδώς», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τη μη διανομή μερίσματος παρά το κερδοφόρο αποτέλεσμα του 2018, λόγω ύπαρξης υπολοίπου συσσωρευμένων ζημιών και εξαιτίας της ανάγκης για την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας.