Στην πρόσφατη συμμετοχή της ΕΧΑΕ σε διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών τεχνικής-συμβουλευτικής υποστήριξης και την απόκτηση μειοψηφικής θέσης σε χρηματιστήριο του εξωτερικού, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Σωκράτης Λαζαρίδης (φωτ.), στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το εγχείρημα αφορά το Χρηματιστήριο του Λιβάνου. Η κίνηση αυτή είναι αντίστοιχη εκείνης που έγινε στο Κουβέιτ και οδήγησε στην απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής.
Επιπλέον, το προσεχές φθινόπωρο η ΕΧΑE θα παραδώσει την πλατφόρμα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του κατά τους πρώτους μήνες του 2020 (πρόβλεψη για ετήσια έσοδα της ΕΧΑE από το Χρηματιστήριο Ενέργειας για παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών 1,4 εκατ. ευρώ σε περιβάλλον πλήρους λειτουργίας).
Ο κ. Λαζαρίδης, αναφερόμενος στις παραπάνω αναπτυξιακές κινήσεις της ΕΧΑE, επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθούν με χαμηλό κόστος και τα μελλοντικά τους οφέλη προκύπτουν με χρονική διαφορά φάσης.
Ο CEO της EΧAΕ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις τελευταίες εξελίξεις στο ΧΑ, καθώς:
• Το ελληνικό χρηματιστήριο συγκαταλέγεται φέτος σε αυτά που καταγράφουν την υψηλότερη άνοδο. «Όταν ξεκινούσαμε τη χρονιά, είχαμε κάνει τρία σενάρια: το αρνητικό, το μέσο και το αισιόδοξο. Μετά και τις τελευταίες θετικές εξελίξεις, βαδίζουμε λίγο καλύτερα από το μέσο» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
• Από την ένταξη της Eurobank και το rebalancing στον MSCI, οι μέχρι πρότινος αρνητικές κεφαλαιακές εισροές των ξένων επενδυτών μετατράπηκαν σε θετικές.
• Για κάθε επιπλέον δέκα εκατ. ευρώ ημερήσιας αξίας χρηματιστηριακών συναλλαγών, τα ετήσια καθαρά κέρδη της ΕΧΑE ανεβαίνουν περίπου κατά 1,8 εκατ. ευρώ.
Τέλος, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε πως μεγάλη σημασία έχει να αυξηθούν οι εισαγωγές νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, προκειμένου η ελληνική κεφαλαιαγορά να χρηματοδοτήσει την οικονομία. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως, δεν αρκούν μόνο οι προσπάθειες της ΕΧΑE, αλλά επιβάλλεται να συσπειρωθεί και το υπόλοιπο σύστημα που περιλαμβάνει το investment banking, τις λοιπές υποστηρικτικές υπηρεσίες, αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Για το τελευταίο, η EΧAΕ έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα ROOTs.