Ωρα αποφάσεων για την τύχη των Ελληνικών Πετρελαίων

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο οι αποφάσεις του Ελληνικού Δημοσίου και του ομίλου Λάτση για την τύχη των ΕΛ.ΠΕ. Τις προθέσεις τους θα δείξουν αυτή την εβδομάδα και οι θεσμοί. Οι αποφάσεις καθορίζουν και την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ωρα αποφάσεων για την τύχη των Ελληνικών Πετρελαίων

Στο τρίγωνο Ελληνικού Δημοσίου - Ομίλου Λάτση - θεσμών θα κριθεί η τύχη των ΕΛ.ΠΕ, μετά την άγονη διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 50,1% των μετοχών της πετρελαϊκής εταιρείας.

Και οι εξελίξεις αυτές, όπως αναφέρουν πηγές του Euro2day.gr, αναμένεται να τρέξουν εντός του επόμενου δεκαημέρου. Συγκεκριμένα οι δύο μέτοχοι, Δημόσιο και Paneuropean Oil and Industrial Holdings, που είχαν αποπειραθεί να πωλήσουν από κοινού το 50,1% των μετοχών της εισηγμένης, θα πραγματοποιήσουν ραντεβού προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους ως προς τη μετοχική τους θέση στα ΕΛ.ΠΕ.

Επιπλέον, εντός της εβδομάδας αναμένεται να φανούν και οι προθέσεις των θεσμών, μετά την αποτυχημένη πώληση του 50,1%. Σε αυτές τις συναντήσεις των δανειστών με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ίσως φανεί και η βούληση του ελληνικού δημοσίου ως προς το μέλλον του στον πετρελαϊκό όμιλο.

Αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν στο Euro2day.gr πως το ελληνικό δημόσιο δεν έχει να κερδίσει πολλά πράγματα, αν επιλέξει νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης με την πώληση μόνο δικού του μεριδίου. Κι αυτό καθώς θα κατέβει κάτω από το ποσοστό του 35,5%, με αποτέλεσμα να χάσει δικαιώματα διοίκησης και λήψης αποφάσεων. Αλλά έστω κι αν ακολουθήσει αυτό τον δρόμο -έχοντας ως δεδομένες τις εκτιμήσεις που θέλουν την πλευρά Λάτση να μην πουλά-, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να εμφανιστεί επενδυτής που θα έχει συγκάτοικο την Paneuropean Oil and Industrial Holdings. Η τελευταία υπενθυμίζεται ότι κατέχει το 45,5% των μετοχών.

Πηγές του Euro2day.gr σημειώνουν πως το πλέον πιθανό σενάριο είναι η μετοχική σύνθεση των ΕΛ.ΠΕ να παραμείνει αμετάβλητη για ένα βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα, με δεδομένες και τις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται, συγκυρίες που δεν ευνοούν την προσέλκυση επενδυτικών σχημάτων. Οι ίδιοι αρμόδιοι παράγοντες παρατηρούν επίσης ότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση δεν είχε χαρακτηριστικά μεταρρύθμισης, διαρθρωτικής αλλαγής, αλλά είχε αποφασιστεί για καθαρά εισπρακτικούς λόγους.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, η γρήγορη αποσαφήνιση του τοπίου στη μετοχική σύνθεση των ΕΛ.ΠΕ θα ξεμπλοκάρει και την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η πετρελαϊκή εταιρεία κατέχει το 35% της δημόσιας επιχείρησης φυσικού αερίου. Στελέχη της πρώτης έχουν διαμηνύσει με κάθε τρόπο πως επιθυμούν την ενίσχυση της θέσης της στο φυσικό αέριο, υπαινισσόμενα ακόμη και την αύξηση του ποσοστού των ΕΛ.ΠΕ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Το ΤΑΙΠΕΔ κινείται κανονικά στην εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (50% συν μία μετοχή) της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v