Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nexans Hellas: «Σκουραίνουν» τα πράγματα για το βασικό μέτοχο

Η μειοψηφία ζητά σαφώς μεγαλύτερο τίμημα και παράλληλα αγοράζει μετοχές από το ταμπλό του ΧΑ σε υψηλότερες τιμές από αυτή της δημόσιας πρότασης. Πώς διαρθρώνονται τα ποσοστά και ποια είναι τα σενάρια για την τελική έκβαση του «ντέρμπι».

Nexans Hellas: «Σκουραίνουν» τα πράγματα για το βασικό μέτοχο

Στις 25 Οκτωβρίου δημοσίευμα του Euro2day.gr μιλούσε για «γαλλικό εμφύλιο στην Nexans Hellas», και αναφερόταν στο… ντέρμπι που ξεκινούσε μεταξύ του βασικού μετόχου (Νexans Participations) και της μειοψηφίας, για το κατά πόσο η δημόσια πρόταση που είχε γίνει (προς 1,60 ευρώ ανά τεμάχιο) θα στεφόταν με επιτυχία.

Περίπου ένα μήνα αργότερα, και παρά το γεγονός ότι η Νexans Participations ελέγχει ήδη το 89,13% της εταιρείας, οι περισσότερες πιθανότητες είναι πλέον με την πλευρά της μειοψηφίας που αποτελείται από τρία μέρη:

Πρώτον, από το γαλλικό fund HMG Globetrotter, το οποίο πριν από τη δημόσια πρόταση κατείχε το 5% της εισηγμένης.

Δεύτερον, από μια ομάδα Ελλήνων μακροπρόθεσμων επενδυτών της εταιρείας που πριν την υποβολή της δημόσιας πρότασης αθροιζόταν γύρω στο 3% (το ποσοστό ήταν αρκετά μεγαλύτερο κατά το παρελθόν, αλλά διαχύθηκε μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2016) και

τρίτον, από άλλους μικροεπενδυτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν τοποθετηθεί προ πολλών ετών στη συγκεκριμένη μετοχή, σε σαφώς πιο υψηλά επίπεδα τιμών από τα τρέχοντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr οι δύο πρώτες κατηγορίες της μειοψηφίας όχι μόνο δεν προτίθενται να δεχτούν τη δημόσια πρόταση της Νexans Participations με το σκεπτικό ότι θεωρούν το προσφερόμενο τίμημα ως «αστείο», αλλά παράλληλα εκδηλώνουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, λέγεται ότι από τότε που ανακοινώθηκε η δημόσια πρόταση έχουν ενισχύσει αθροιστικά τη θέση τους κατά περίπου 85.000 μετοχές, ενώ παράλληλα υπάρχει και μια εντολή αγοράς 650.000 τεμαχίων στο 1,61 ευρώ (ένα ευρωλεπτό πάνω από το ύψος της δημόσιας πρότασης) από την πλευρά της HMG Globetrotter.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, αλλά και το ότι μέχρι τώρα (ένα μήνα μετά την ανακοίνωση υποβολής της δημόσιας πρότασης) το μεγαλύτερο τμήμα των μετόχων μειοψηφίας της τρίτης κατηγορίας δεν έχει βρει να πουλήσει ακόμη και σε επίπεδα τιμών της τάξεως του 1,62 έως 1,64 ευρώ, τα προγνωστικά φαίνεται να δίνουν προβάδισμα στην αποτυχία της δημόσιας πρότασης. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό της Νexans Participations απέχει μόλις 0,87% από το -πολυπόθητο για αυτή- όριο του 90%.

Οι μέτοχοι μειοψηφίας θεωρούν ιδιαίτερα χαμηλό το προσφερόμενο τίμημα του 1,60 ευρώ ανά μετοχή (οδηγεί σε συνολική αποτίμηση 37 εκατ. ευρώ), για μια εταιρεία με ίδια κεφάλαια στα 40,4 εκατ. ευρώ (στοιχεία 30/6/2018) και θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα υψηλότερα από το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού).

«Η δημόσια πρόταση ορίζει την αξία της Νexans Hellas στα 37 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μόλις πριν δύο χρόνια, η εταιρεία είχε αντλήσει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 21,08 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Επιπλέον, διαθέτει σύγχρονη παραγωγική μονάδα, που φέτος μάλιστα διεύρυνε την γκάμα των παραγόμενων προϊόντων της. Η εισηγμένη έχει υψηλές εξαγωγικές επιδόσεις και βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου περιμένουμε τόνωση της εγχώριας ζήτησης κατά τα επόμενα χρόνια. Αν θέλει η Νexans Participations να αποχωρήσει από το ΧΑ, τότε θα πρέπει να αποζημιώσει με ένα ρεαλιστικό τίμημα τη μειοψηφία» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση της Euroxx Χρηματιστηριακής αποτιμά την Νexans Hellas στο 1,43 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v