Η απόρριψη του αιτήματος προληπτικών μέτρων προστασίας έναντι των πιστωτών που επισημοποιήθηκε δις χθες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τοποθετεί και πάλι την εταιρεία στο σημείο μηδέν, εξαντλώντας τόσο τα χρονικά περιθώρια εξεύρεσης λύσης όσο και ανοχής εκ μέρους των διαφόρων εμπλεκομένων μερών.
Επτά μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης έως σήμερα, όπου έχουν μεσολαβήσει το τελικό και αποκαθηλωτικό πόρισμα της Alvarez&Marsal, το βούλευμα-καταπέλτης της οικονομικής εισαγγελίας, δύο αιτήματα υπαγωγής στο 106 Α, αλλά και αλλαγή επιτελικών στελεχών διοίκησης, στο πεδίο αναδιάρθρωσης της εταιρείας δεν έχει προκύψει καμιά σημαντική αλλαγή, ούτε καν ένας σοβαρός έλεγχος της οικονομικής της ταυτότητας.
Είναι χαρακτηριστικό πως παρά την εξαέρωση της ασιατικής δραστηριότητας με επίσημα στοιχεία από τον δικανικό έλεγχο που διεξήχθη, το πλέον επικαιροποιημένο business plan της εταιρείας προτείνει ασαφώς «την ξεχωριστή διαχείριση σε ασιατικές και ευρωπαϊκές δραστηριότητες (καθώς έχει διαπιστωθεί έλλειψη συνεργασίας και διπλοκάλυψη δραστηριοτήτων)», συνάδοντας με το αρχικό σενάριο της οικογένειας Κουτσολιούτσου περί διαχωρισμού του ομίλου σε «καλή» και «κακή» Folli Follie.
Σημειώνεται πως η Ασία, κατά την Alvarez&Marsal, παρήγαγε πωλήσεις 100 εκατ. ευρώ, πουλώντας αποκλειστικά Folli Follie και Links οf London, ενώ στο τελευταίο σχέδιο εξυγίανσης ολόκληρος ο τομέας κοσμημάτων σε Ανατολή και Δύση φέρεται να πουλά περί τα 80 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται μάλιστα οι αγορές Ελλάδας, Κύπρου αλλά και duty free να υποστηρίζονται από την Κίνα...
Δεδομένου ότι αυτή η βασική αρχή στηρίζει και την υπερασπιστική γραμμή τόσο της οικογένειας Κουτσολιούτσου όσο και των υπόλοιπων προσώπων που έχουν κληθεί να απολογηθούν ενώπιον της Εισαγγελίας που ερευνά την υπόθεση, η όλη πρόταση έχει δημιουργήσει αρνητική εντύπωση σε σειρά εμπλεκομένων.
Επιπλέον, οι προτάσεις του βασικού σεναρίου εξυγίανσης των χρηματοοικονομικών συμβούλων παραμένουν αστήρικτες σ’ αυτή τη φάση, δεδομένου ότι δεν έχουν διενεργηθεί πλήρως οι έλεγχοι και βασίζονται σε δηλώσεις της διοίκησης της εταιρίας, στην οποία επικεφαλής CEO παραμένει ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.
Ως αναμενόταν, οι ομολογιούχοι -που ως πλήρως ανέγγυοι πιστωτές προσέφεραν υποστήριξη στην κατάθεση του τελευταίου αιτήματος- επανεξετάζουν τη θέση τους, αναμένοντας συγκεκριμένες προτάσεις εξασφάλισης των συμφερόντων τους.
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μερίδα των ομολογιούχων επεξεργάζονται ένα ανεξάρτητο Plan B, το οποίο περιλαμβάνει διάφορες «κάθετες» και «οριζόντιες» πρωτοβουλίες, εφόσον η διοίκηση της Folli Follie δεν ανταποκρίνεται σ' ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό πλαίσιο συμφωνίας.
Σημειώνεται δε πως οποιαδήποτε συμφωνία εξυγίανσης (106 Β) απαιτεί ούτως ή άλλως τη συναίνεση του 60% των ανέγγυων πιστωτών και εν προκειμένω οι ομολογιούχοι «απαιτούν» εξασφαλίσεις αλλά και επαγγελματικό management.
Στάση αναμονής τηρούν επίσης οι προμηθευτές, οι οποίοι αν και εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, εντούτοις έχουν επίγνωση της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει η ρευστότητα της εταιρίας, υπολογίζοντας το πιθανό «ατύχημα», που θα απελευθερώσει τις ρήτρες των εμπορικών συμβάσεων.