Folli Follie: Ζητά χρόνο και... σχέδιο επιβίωσης

Αμφίρροπη εξακολουθεί να είναι η τύχη της εταιρίας, η οποία δοκιμάζεται από πραγματικούς παράγοντες. Το αίτημα για μικρή ανάσα και η νέα υπόσχεση για ολοκληρωμένη πρόταση εξυγίανσης στο πλαίσιο του 106 Β. Η στάση των εμπλεκόμενων μερών.

Folli Follie: Ζητά χρόνο και... σχέδιο επιβίωσης

Χωρίς σχέδιο, αλλά με μια πειστικότερη διαχείριση της κατάστασης εμφανίστηκε η προβληματική Folli Follie ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και δια των νομικών παραστατών της να αιτηθεί για δεύτερη φορά «παράταση ζωής» για ένα δίμηνο.

Αυτή τη φορά εξέλειπαν οι μεγαλόστομες υποσχέσεις για ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές, οι ασαφείς αναφορές για «ασημικά» που μπορούν να καλύψουν απαιτήσεις,  η επίκληση σ’ένα επιχειρηματικό μέγεθος που -κατά τεκμήριο πλέον- δεν υπάρχει, ενώ ως υποστηρικτές του αιτήματος εμφανίστηκαν πραγματικοί πιστωτές, ήτοι το 53,6% των ομολογιούχων δανειστών της εταιρίας.

Η  εταιρία δια των συνηγόρων της παρουσίασε τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει. Το  το ταμείο της μόλις που ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ, οι σχέσεις με τους προμηθευτές βρίσκονται σε «τεντωμένο σχοινί», οι οφειλές της προς Δημόσιο (ανέρχονται σε 9 εκατ.ευρώ) και ΕΦΚΑ, ρυθμίζονται μεν αλλά εξυπηρετούνται οριακά, χρωστά ενοίκια με κίνδυνο να καταπέσουν εγγυητικές επιστολές και να κινδυνεύσει με εξώσεις και «λουκέτα» καταστημάτων. Έχει δε σωρευτικά ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 532 εκατ.ευρώ, οι οποίες εν πολλοίς αφορούν τα τρία ομολογιακά δάνεια της, που έχουν καταγγελθεί. Ως εκ τούτου, η στέρηση διαχείρισης λογαριασμών, αποθεμάτων και απαιτήσεων θα έθεταν την εταιρία σε τροχιά άτακτης χρεωκοπίας, σύμφωνα με τους δικηγόρους της.

Η συναίνεση του 53,6% των μη ενέγγυων πιστωτών της εταιρίας, δηλαδή των ομολογιούχων, τονίστηκε πολλάκις προκειμένου να ενισχυθεί το αίτημα, και οι ίδιοι δια των νομικών εκπροσώπων τους υπογράμμισαν πως επιχειρούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους, διατηρώντας την εταιρία εν ζωή. Ασφαλώς, πριν συναινέσουν εξασφάλισαν εγγράφως την πρόθεση αποχώρησης του Τζ. Κουτσολιούτσου από τη θέση του CEO της εταιρίας αλλά και την υπόσχεση μιας σοβαρής πρότασης παροχής εμπράγματων εξασφαλίσεων σε δεύτερη φάση.

Οι εργαζόμενοι (αν και μόλις 500 έναντι 815 που είχαν παρασταθεί το πρώτο αίτημα προστασίας) εμφανίστηκαν ευλόγως ως υποστηρικτές της βιωσιμότητας της. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της FF πάντως προς τους εργαζομένους αγγίζουν μόλις τις 26.000 ευρώ ενώ αγνοείται η τύχη των εργαζομένων που ανήκαν στη διεθνή δραστηριότητα της εταιρίας (το σύνολο άγγιζε τις 5000, ενώ η μητρική φέρεται να απασχολεί κάτι παραπάνω από 1100 εργαζόμενους).

Στον αντίποδα ως αναμενόταν βρέθηκαν οι τράπεζες, που αν και ενέγγυοι πιστωτές με εξασφαλίσεις τόσο το ενέχυρο του 35,6% των Αττικών Πολυκαταστημάτων αλλά και ρευστό από εκχώρηση factoring, και τη δέσμευση εξαίρεσης τους από την προληπτική προστασία, δεν θέλησαν να υποστηρίξουν το αίτημα. Ήδη έχουν περιορίσει την έκθεση τους σε 30,7 εκατ. ευρώ από 47 εκατ. ευρώ το Μάιο που ξέσπασε η κρίση, ωστόσο οι δικηγόροι τους θέλησαν να καλύψουν κάθε πιθανότητα κατοχύρωσης των δικαιωμάτων τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως ο πλειστηριασμός του ενεχύρου στα Αττικά Πολυκαταστήματα δεν εξασφαλίζει την κάλυψη της έστω απομειωμένης απαίτησης των τραπεζών «στην περίπτωση που αυτός καταστεί άγονος».

Πέρα από την παραπάνω αντιπαράθεση, οι δικηγόροι της FF υποσχέθηκαν πως εφόσον εξασφαλιστεί η προσωρινή έστω προστασία, θα επανέλθουν με ένα πειστικό σχέδιο υπαγωγής της εταιρίας στο 106 Β του πτωχευτικού, δηλαδή να εμφανίσουν βιώσιμη πρόταση αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της με τη «βούλα» χρηματοοικονομικών συμβούλων, νέων ορκωτών ελεγκτών, τη  σύμφωνη γνώμη πιστωτών και ενδεχομένως κάποιον στρατηγικό επενδυτή που θα συνδράμει με κεφάλαια την ενδιάμεση απαραίτητη χρηματοδότηση.

Η επόμενη μέρα

Επτά σχεδόν μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης και την αποκάλυψη ενός εταιρικού σκανδάλου ολκής που πλέον κατέστησε την Folli Follie μια εταιρία μικρού μεγέθους και εντελώς διαφορετικής δραστηριότητας απ’ότι διατείνονταν η διοίκηση της,  λίγα έχουν γίνει στο επίπεδο της αναδιάρθρωσης της.

Σύμφωνα με παράγοντες που εμπλέκονται στην υπόθεση μια θετική απόφαση εκ μέρους της Δικαιοσύνης είναι απαραίτητη, ώστε οι σύμβουλοι της εταιρίας και η νέα διοίκηση της να επεξεργαστούν μια ολοκληρωμένη πρόταση αναδιάρθρωσης και υπαγωγής στο 106 Β.

Από την άλλη, μια αρνητική απόφαση που θα σφραγίσει την έλλειψη προστασίας ενδεχομένως να επισπεύσει τις διαδικασίες –προς όποια κατεύθυνση- και να οριοθετήσει το τέλος της πολύμηνης παρελκυστικής τακτικής που χαρακτήρισε την όλη διαχείριση της κρίσης εκ μέρους της Folli Follie.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v