Στο τέλος του μήνα, εκτός νέου απροόπτου, αναμένεται να λήξει ο πρώτος κύκλος του σίριαλ της αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να καλέσει γύρω στις 30 Νοεμβρίου τους υποψήφιους επενδυτές, την ολλανδική Vitol και την Glencore, να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές για το 50,1% της εισηγμένης. Σε σχέση με το ακανθώδες θέμα της αναγκαιότητας ή μη υποβολής δημόσιας πρότασης για τους υπόλοιπους μετόχους της εισηγμένης, το Ταμείο, διαπιστώνοντας, όπως αναφέρουν πηγές, την κωλυσιεργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να εκδώσει επίσημη γνωμοδότηση, προχωρά τη διαδικασία με δεδομένη τη σχετική υποχρέωση.
Δηλαδή, θα συνεχίσει τον διαγωνισμό παρά τη διαφορετική ερμηνεία που κάνει στη νομοθεσία, με την πρόβλεψη της υποχρέωσης του αγοραστή να κάνει και προσφορά και στο χρηματιστηριακό ταμπλό…
Η εξέλιξη αυτή έχει διττή ερμηνεία, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Η πρώτη αναφέρει ότι η διαδικασία της δημόσιας πρότασης μετά και την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς δεν επηρεάζει το τίμημα, καθώς οι διεκδικητές έχουν τη δυνατότητα άντλησης χρηματοδότησης προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις αυτές.
Η δεύτερη ερμηνεία θέλει το τίμημα να επηρεάζεται, με τους μνηστήρες να αναπροσαρμόζουν τους υπολογισμούς τους. Με πιο απλά λόγια, το τίμημα που ήταν να δώσουν στη δεσμευτική προσφορά του ΤΑΙΠΕΔ, αν δεν ακολουθείτο η διαδικασία της δημόσιας πρότασης, με τα νέα δεδομένα θα μοιραστεί. Βέβαια, το δεύτερο ενδεχόμενο δεν αποκλείεται να οδηγήσει τον διαγωνισμό και σε αδιέξοδο, αν δηλαδή η κλειστή πρόταση είναι πολύ κάτω από την αποτίμηση.
Την ίδια στιγμή, στους κόλπους του πετρελαϊκού ομίλου, ο πήχης του τιμήματος έχει ανέβει πολύ ψηλά. Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, αυτά θα δείχνουν ότι ο ετήσιος στόχος του EBITDA για 1 δισ. ευρώ έχει πλέον πολύ σοβαρές πιθανότητες να επιτευχθεί.