Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Ψάχνει ανάχωμα στο γκρεμισμένο τείχος προστασίας

Εκτεθειμένος χωρίς την πολυτέλεια νέων καθυστερήσεων βρίσκεται ο όμιλος, μετά τις χθεσινές δικαστικές αποφάσεις. Πώς το δικαστήριο αφόπλισε τα επιχειρήματα για υπαγωγή σε εξυγίανση. Η διέξοδος με την αρωγή «λευκού ιππότη» και ο ρόλος της Fosun.

Folli Follie: Ψάχνει ανάχωμα στο γκρεμισμένο τείχος προστασίας

Νέα πίεση προκειμένου να ξετυλιχτεί το «κουβάρι», το οποίο εξυφαίνεται γύρω από την υπόθεση της Folli Folllie, και να παρουσιαστεί μια υπεύθυνη και πειστική πρόταση αναδιάρθρωσης της εταιρίας άσκησαν οι χθεσινές αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η στέρηση της προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της ουσιαστικά απονοηματοποιεί την κύρια συζήτηση της αίτησης υπαγωγής της εταιρίας στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού, καθώς το Δικαστήριο έκρινε πως δεν συντρέχουν στην παρούσα φάση «οι προϋποθέσεις για την κατάρτιση σχεδίου εξυγίανσης με τους πιστωτές».

Το σκεπτικό της απόφασης εστιάζει στην έλλειψη έγκυρου οικονομικού ελέγχου και ισολογισμού, στις πιθανές κρυμμένες ζημίες από την κινεζική θυγατρική του ομίλου, ενώ, τέλος, απέρριψε να αποδεχθεί ως «πιστώτρια» τη θυγατρική εταιρία της FFG στο Λουξεμβούργο.

Η απεικόνιση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του ομίλου αποτελεί εξάλλου ζητούμενο από την πρώτη κιόλας ημέρα έναρξης της πρωτοφανούς κρίσης, χωρίς ακόμη σήμερα να έχει δοθεί ουσιαστική απάντηση στη Δικαιοσύνη, στους θεσμούς, στις εποπτικές αρχές, αλλά και στην ίδια την αγορά. Μέχρι σήμερα επίσης δεν έχει προκύψει καν ελεγκτική εταιρία που να αναλάβει τον έκτακτο οικονομικό έλεγχο που αιτήθηκε η Επιτροπή Κεφαλαιογοράς και συζητήθηκε στις 8 Οκτωβρίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Πέραν αυτής της παραμέτρου, η εταιρία βρίσκεται πλέον εκτεθειμένη έναντι των δανειστών, κάποιοι εκ των οποίων ήδη πέτυχαν να λάβουν προσωρινή διαταγή για συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας μελών της διοίκησής της. Μια ακόμη επίπτωση -η οποία ωστόσο θεωρείται αναμενόμενη και υπολογισμένη- αφορά στην πρόθεση των τραπεζών να εκποιήσουν το ενέχυρο που διαθέτουν στα Αττικά Πολυκαταστήματα, κίνηση που ωστόσο δεν στερεί εκμεταλλεύσιμους πόρους ή ρευστότητα καθώς η Folli Follie, ενεχυριάζοντας το συγκεκριμένο ποσοστό, έχει ήδη παραχωρήσει κάθε πιθανότητα εκμετάλλευσής του.

Παράλληλα, παραμένει άγνωστο πώς θα συμπεριφερθούν οι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές της εταιρίας -δηλαδή οι ομολογιούχοι της- στην παρούσα φάση, παρά το γεγονός του ότι τάχθηκαν υπέρ της εξυγίανσής της κατά την πρώτη αίτηση υπαγωγής σε εξυγίανση.

Επιπλέον, όλες οι παραπάνω εξελίξεις χτυπούν την εταιρία στην «καρδιά» και απειλούν την ούτως ή άλλως εύθραυστη λειτουργικότητά της, καθώς όπως ήδη έχει γράψει το Euro2day.gr διέρχεται ισχυρών κραδασμών και υποφέρει από έλλειψη ζωτικής ρευστότητας.

Έτσι, έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η διοίκηση της εταιρίας και οι εντεταλμένοι σύμβουλοί της επιχειρούν να σηκώσουν ένα νέο ανάχωμα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εξετάζεται η πιθανότητα κατάθεσης ενός νέου αιτήματος προστασίας από πιστωτές εκ μέρους της εταιρίας, το οποίο θα πρέπει εκ των πραγμάτων να περιλαμβάνει μια πειστική παράμετρο, που σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη δεσμευτική ύπαρξη ενός στρατηγικού επενδυτή.

Αυτό τον ρόλο, όπως επίσης έχει γράψει το Euro2day.gr, εξετάζει να αναλάβει ο δεύτερος βασικός μέτοχος της εταιρίας, ο κινεζικός όμιλος Fosun, χωρίς ωστόσο να έχει αποκρυσταλλωθεί το σχέδιό του. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι κατά την υπόθεση της Μαρινόπουλος, το κατ’ αρχάς ενδιαφέρον Σκλαβενίτη δρομολόγησε την τελική εξυγίανση και διάσωση της εταιρίας.

Σε κάθε περίπτωση, στην παρούσα φάση μένει να κριθεί κατ’ αρχάς αν η «παρτίδα» σώζεται και ποιος θα αναλάβει να τη σώσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v