Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΤΕ: Οι τρεις εταιρείες «φαντάσματα» και οι συναλλαγές μαμούθ με Folli Follie

Εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα ΕΛΤΕ σε εισαγγελέα και ΕΚ. Αποκαλύπτει συναλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων με εταιρείες που δεν μπορούν να εντοπιστούν. Ποιες είναι, τι συναλλαγές έκαναν. Νέα ελεγκτική πρέπει να προσλάβει η FF.

ΕΛΤΕ: Οι τρεις εταιρείες «φαντάσματα» και οι συναλλαγές μαμούθ με Folli Follie

Εντός της εβδομάδας θα σταλεί στον Εισαγγελέα το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων σχετικά με την υπόθεση Folli Follie, καθώς η Διοίκηση της ΕΛΤΕ αναμένει να λήξει και τυπικά το δικαίωμα ακρόασης του ελεγκτή της εταιρείας Γ. Βαρθαλίτη.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΛΤΕ, η θυγατρική της Folli Follie στην Ασία, Folli Follie Group Sourcing Ltd, φέρεται να έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις συνολικού ύψους άνω του 1,85 δισ. δολ. τη διετία 2016-2017 στην εταιρία NG Boon Soon. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΕΛΤΕ, δεν έχει εντοπίσει ούτε την έδρα ούτε τη δραστηριότητα της εν λόγω εταιρίας, η οποία φέρεται να χρωστά στη Folli Follie 710 εκατ. δολάρια.

Επίσης, η Folli Follie Group Sourcing φέρεται να έχει καταβάλει στην εταιρία Thana Prasertsian προκαταβολή 259,4 εκατ. δολάρια για το 2017 και 125,45 εκατ. δολάρια για το 2016. Ωστόσο η ΕΛΤΕ αμφισβητεί την ύπαρξη και αυτής της εταιρίας, καθώς δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει την έδρα και τη δραστηριότητά της.

Η ΕΛΤΕ αμφισβητεί και την ύπαρξη της εταιρίας Landocean Industrial Limited, η οποία φέρεται να έχει δανειστεί 122 εκατ. δολάρια από τη Folli Follie Group Sourcing, από το 2016, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί σχετικές εξασφαλίσεις αλλά και το επιτόκιο δανεισμού. 

Τέλος, η ΕΛΤΕ δεν βρήκε αποθέματα συνολικής αξίας 581,68 εκατ. δολαρίων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων φέρονται να βρίσκονται σε αποθήκες άλλων εταιριών.

Η Folli Folli θα πρέπει άμεσα, τονίζουν στελέχη της ΕΛΤΕ, να προβεί σε σύνταξη αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων 2017, οι οποίες στη συνέχεια θα ελεγχθούν από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία.

«Αυτή, δεν μπορεί να είναι η Ernst & Young, δεδομένου ότι έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στην υπόθεση Folli Follie και βάσει του Κανονισμού 537/14 απαγορεύεται να ελέγξει στη συνέχεια τις καταστάσεις της εταιρείας», σημειώνουν στελέχη της ΕΛΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καμία από τις 4 μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες δεν δέχεται, προς το παρόν, να αναλάβει τον ρόλο αυτό -με κύριο επιχείρημα τη σύνθεση της Διοίκησης της FF, κάτι που σημαίνει ότι για να γίνει εμπεριστατωμένος και αξιόπιστος έλεγχος θα πρέπει να διοριστεί νέα διοίκηση και να αποχωρήσει ο Τζ. Κουτσολιούτσος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v