Folli Follie: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας των αποκαλύψεων

Συρρικνώνεται στο ελάχιστο το μέγεθος του ομίλου, μετά και το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής έρευνας της Alvarez & Marshal. H προίκα της εταιρείας, τα προβλήματα και η μεγάλη δυσκολία προσέλκυσης «λευκού ιππότη».

Folli Follie: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας των αποκαλύψεων

Στην αποδόμηση ακόμη και των ορατών και ενδεχομένως λειτουργικών τμημάτων της Folli Follie Group οδηγεί η χθεσινή -και καθυστερημένη- παραδοχή της διοίκησης της εισηγμένης πως η ασιατική δραστηριότητα, επί της ουσίας, είναι ανύπαρκτη.

Το προκαταρκτικό πόρισμα της Alvarez & Marshal εξουδετέρωσε το -έως το 2017 -«δυνατό» χαρτί του ομίλου, οδηγώντας το επιχειρηματικό γίγνεσθαι της Folli Follie σε ένα μέγεθος που, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις υποχρεώσεις της, ούτε στην, έστω υποτυπώδη, λειτουργία της.

Η χθεσινή ανακοίνωση της εισηγμένης κάνει λόγο για σειρά κινήσεων που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωση και στην αποτύπωση του πραγματικού της μεγέθους, καθώς και σε κινήσεις εξυγίανσης. Δεδομένου όμως ότι το 91,7% των κερδών EBITDA του ομίλου προέρχονταν από την Ασία, υποδεικνύει ότι αθροιστικά η υπόλοιπη δραστηριότητα σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ευρώπη και ΗΠΑ είναι ζημιογόνος και προφανώς έως και αδύνατον να σηκώσει το βάρος των υποχρεώσεων που έως τις 31 Μαΐου 2018 ανερχόταν σε 530 εκατ. ευρώ.

Όπως εγκαίρως το Euro2day.gr έχει καταγράψει, η εμπορική προίκα της Folli Follie είναι μικρή και προφανώς βρίσκεται υπό αίρεση μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Οι αντιπροσωπείες -αν και προστατεύονται από ρήτρες- δεν αποτελούν κάποιο ισχυρό asset. Ως εμπορικό σήμα, η Folli Follie φαίνεται επίσης να έχει απαξιωθεί από τη στιγμή που οι πωλήσεις της περιορίζονται σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις επίσημες ενημερώσεις, η δυτική πλευρά της δραστηριότητάς της αντιπροσώπευε το 32% του συνολικού κύκλου εργασιών της, χωρίς ωστόσο ουσιαστική απόδοση στα λειτουργικά της κέρδη.

Σύμφωνα με αναπόδεικτες δηλώσεις του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου τους ομίλου κ. Μ. Ζαχαρίου, η εταιρία (Ελλάδα, Βαλκάνια) έτρεχε με ρυθμούς ανάπτυξης πωλήσεων της τάξης του 7% στο επτάμηνο του 2018, εξέλιξη που εν πολλοίς υποστηρίχθηκε από σαρωτικές εκπτώσεις.

Τα στοιχεία ενεργητικού που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η εταιρεία, είτε για να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της, είτε για να αποπληρώσει πιστωτές, είναι επίσης περιορισμένα. Η συμμετοχή στα Αττικά Πολυκαταστήματα είναι πλήρως ενεχυριασμένη στις τράπεζες, ενώ το ποσοστό στην Dufry, όπως παραδέχθηκε χθες με την ανακοίνωσή της η εταιρία, είναι δεσμευμένο. Υπενθυμίζεται πως η συνολική αποτίμηση του εν λόγω ποσοστού ανερχόταν σε 150 εκατ. ευρώ. Μέρος αυτού έχει ρευστοποιηθεί, προσφέροντας ανάσα ρευστότητας περίπου 25 εκατ. ευρώ στην εισηγμένη κατά τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο, ο κύριος όγκος του παραμένει δεσμευμένος και άρα αναξιοποίητος.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα της εταιρίας, η εικόνα παραμένει νεφελώδης. Η διοίκηση της εταιρίας κατά καιρούς έκανε λόγο για μεγάλη ακίνητη περιουσία που αξιοποιούνταν για λειτουργικούς σκοπούς, ωστόσο, η αποτύπωσή τους στις λογιστικές καταστάσεις του ομίλου τα τελευταία χρόνια δεν είναι πλήρως ορατές και εν πάση περιπτώσει, δεν συνάδει με τις κατά καιρούς δηλώσεις της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πιστωτών της FFG, η συνολική αποτίμηση των ακινήτων του ομίλου αγγίζει τα 85 εκατ. ευρώ, ποσό που ωστόσο παραμένει στα «χαρτιά» καθώς, με εμπορικούς όρους, κινδυνεύει με discount 50%.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Στη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της εισηγμένης αναφέρεται πως η εταιρία «έχει προσεγγίσει και βρίσκεται σε προκαταρκτικές συζητήσεις με πιθανούς φορείς νέας χρηματοδότησης για το επόμενο διάστημα». Το «χαρτί» του στρατηγικού επενδυτή εξάλλου είχαν κουνήσει και εκπρόσωποι της εταιρίας κατά την εκδίκαση της αίτησης προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές στις 12 Σεπτεμβρίου.

Οι δηλώσεις, ωστόσο, παρέμειναν κενές περιεχομένου, καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και δεν επιδόθηκαν επενδυτικά διαπιστευτήρια πουθενά. Η Fosun, ως άμεσα εμπλεκόμενη και ζημιωμένη μέτοχος στην FFG, διατηρεί επίσης στάση παρατηρητή, χωρίς να έχει εκδηλώσει καμιά διάθεση εμπλοκής στην υπόθεση.

Δεδομένου ότι επενδυτικά δεν υπάρχει κίνητρο, η προσέλκυση ενός «λευκού ιππότη» για τη Folli Follie παραμένει ως ισχνή πιθανότητα, υποστηρίζουν πηγές της αγοράς.

Η άθροιση των παραπάνω δεδομένων καθιστά αδιόρατες τις εξελίξεις στην υπόθεση της FFG, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών, που καθιστούν την προσπάθεια εξυγίανσής της δύσκολη άσκηση.

Με βάση όλες τις παραπάνω πληροφορίες, «ο βασιλιάς είναι γυμνός» και εκθέτει ευθέως σε κίνδυνο ομολογιούχους, πιστωτές και εργαζόμενους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v