Περιθώριο δύο μηνών, προκειμένου να αποδείξει τη βιωσιμότητά της έλαβε χθες η προβληματική Folli Follie από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει ένα πειστικό σενάριο για την επόμενη μέρα ενός ομίλου, του οποίου το μέγεθος ακόμη αγνοείται.
Με βασικό επιχείρημα την ενήμερη στάση της έναντι των πιστωτών της, τις προσωπικές εγγυήσεις των βασικών μετόχων, την ασαφή ύπαρξη ενός πρόθυμου στρατηγικού επενδυτή αλλά και το γεγονός πως με πρόσθετες παρεμβάσεις τους οι ομολογιούχοι της εταιρίας και οι εργαζόμενοι (ως μη εμπραγμάτως εξασφαλισμένοι πιστωτές) παραστάθηκαν υπέρ του αιτήματός της, η εταιρία πέτυχε εν μέρει την προστασία της, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της μητρικής.
Το δικαστήριο απέρριψε ωστόσο αντίστοιχα αιτήματα της Folli Follie Συμμετοχών (που ελέγχει το 10% των Αττικών Πολυκαταστημάτων και το οποίο έχει ενεχυριαστεί στις τράπεζες έναντι δανεισμού), αλλά και της κας Κουτσολιούτσου, της οποίας έχει δεσμευτεί προσωπικός τραπεζικός λογαριασμός με καταθέσεις ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων.
Παράλληλα, το δικαστήριο ήρε την προστασία έναντι πιστωτών για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν διοίκηση, δηλαδή τους κ.κ. Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, που μαζί με την κα Αικατερίνη Κουτσολιούτσου ελέγχουν πλειοψηφικά τον όμιλο.
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης διαδικασίας συνεκδίκασης των αιτημάτων της FFG αλλά και των συστημικών τραπεζών (που με κύριες παρεμβάσεις παραστάθηκαν κατά της προστασίας), ο ελληνικός όμιλος επιχείρησε να αναδείξει την ανάγκη διατήρησης της προστασίας, χρησιμοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες, που ωστόσο δεν πιστοποιήθηκαν.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως σε επίπεδο μαρτύρων, η εκπροσώπηση του ομίλου υπήρξε μάλλον αναντίστοιχη της διαδικασίας, που απαιτούσε απαντήσεις για χρηματοοικονομικά αλλά και στρατηγικά θέματα.
Ως μάρτυρες εμφανίστηκαν ο κ. Θ. Μαμάκος (δηλώνοντας εξωτερικός οικονομικός σύμβουλος της εισηγμένης), ο κ. Σ. Γκότσης (εργαζόμενος στην οικονομική διεύθυνση της εταιρίας) και ο κ. Μ. Ζαχαρίου, υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης, μέλος του δ.σ. της εισηγμένης, αλλά υπεύθυνος για την εμπορική δραστηριότητα της εταιρίας στους τομείς ένδυσης και υπόδησης.
Οι συμβεβλημένοι σύμβουλοι της FFG (EY, Deloitte, Alvarez & Marsal, Rothschild, Allen & Overy) αλλά και ο διορισμένος CRO του ομίλου, κ. Κουβάτσος, ονοματίστηκαν από τους δικηγόρους και τους μάρτυρες της FFG αλλά δεν προσκόμισαν καμιά πληροφορία.
Στην ακροαματική διαδικασία, οι μάρτυρες ανέφεραν πως η FFG συνεχίζει να λειτουργεί και να εκπληρώνει υποχρεώσεις (με μόνο θολό σημείο μια εκκρεμή ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, ύψους 1 εκατ. ευρώ περίπου). Κατά τον κ. Ζαχαρίου, ο όμιλος αναπτύσσεται σε επίπεδο πωλήσεων κατά 7% το 2018 έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2017, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί ποιο ακριβώς μέγεθος συγκρίνει.
Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος διαθέτει 46 θυγατρικές και ο κύριος όγκος των εργασιών του αντιστοιχεί στην Ασία, της οποίας τα δεδομένα είναι άγνωστα και ελέγχονται.
Ο κ. Ζαχαρίου επέμεινε επίσης στην εμπορική δραστηριότητα της εταιρίας και στην ανάγκη, αφενός, να διατηρηθούν οι ταμειακές ροές της αλλά και να μη διακυβευτούν οι συμβάσεις αντιπροσωπειών. Κατά τον ίδιο, σε μηνιαία βάση η εταιρία χρειάζεται 15 εκατ. ευρώ για προμήθειες εμπορευμάτων, τα οποία επιβεβαίωσε ότι ο όμιλος προπληρώνει. Αναφέρθηκε επίσης στη συνέχιση των επενδύσεων της εταιρίας σε νέα σημεία πώλησης σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία.
Και οι τρεις μάρτυρες χαρακτήρισαν ως «διαμάντι του στέμματος» τη συμμετοχή 35,5% στα Αττικά Πολυκαταστήματα (25,5% κατέχει η μητρική και προστατεύεται προσωρινά, ενώ το 10% ανήκει στη Συμμετοχών, που δεν έλαβε κάλυψη από το δικαστήριο).
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτέλεσε δε και το δέλεαρ για την προσέλκυση επενδυτή, που όπως ανέφεραν οι μάρτυρες, είναι πρόθυμος να δώσει έως και 70 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του. Όπως ήδη έχει γράψει το euro2day.gr, το συγκεκριμένο ενδιαφέρον δεν έχει γνωστοποιηθεί ούτε σε μέλη της διοίκησης της εισηγμένης και μετόχους μειοψηφίας, ούτε σε τράπεζες, ομολογιούχους ή άλλους πιστωτές.
Το εν λόγω ποσοστό υπενθυμίζεται ότι έχει ενεχυριαστεί στις τράπεζες για την εξασφάλιση δανείων ύψους 45 εκατ. ευρώ. Οι ίδιοι ανέφεραν συμπληρωματικά πως διατηρείται «ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον» για το σύνολο του ομίλου, εκτιμώντας πως η ρευστοποίηση του εν λόγω ποσοστού στα Αττικά θα «τραυματίσει» την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή.
Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ FFG και τραπεζών υπήρξε αντιπαράθεση για την επιλογή ενεχυρίασης του συγκεκριμένου ποσοστού, έναντι άλλων περιουσιακών στοιχείων που προσφέρθηκαν. Για την ακρίβεια, η πλευρά FFG υποστήριξε πως προσφέρθηκαν μετοχές Dufry, τις οποίες οι τράπεζες αρνήθηκαν. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες ανταπάντησαν πως αποδέχθηκαν την πλέον γρήγορη λύση εξασφάλισης των δανείων, αποφεύγοντας τη διαδικασία ενεχυρίασης μετοχών αλλοδαπής εισηγμένης εταιρίας.
Πέραν του συγκεκριμένου διακυβεύματος, πολλάκις αναφέρθηκαν σε ελεύθερα βαρών ακίνητα (που θα μπορούσαν να εγγυηθούν κάποια ρευστότητα), αλλά και σε προσωπικές εγγυήσεις των ιδιοκτητών της εταιρίας έναντι πιστωτών, χωρίς ωστόσο να εξειδικεύσουν. Δεδομένου ότι το δικαστήριο ήρε την προστασία περιουσιακών στοιχείων των φυσικών προσώπων που ελέγχουν την εισηγμένη, οι παραπάνω ισχυρισμοί αποκτούν νέα βαρύτητα.
Μάρτυρες και συνήγοροι της εισηγμένης τοποθέτησαν πάντως τα ορόσημα για την επόμενη μέρα στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, δηλώνοντας ότι τα πρώτα πορίσματα της ΕΥ και της Alvarez & Marsal θα παραδοθούν στο τέλος του τρέχοντος μήνα και πως η Deloitte εν συνεχεία θα καταρτίσει το σχέδιο εξυγίανσης (και εν πολλοίς, το πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους μη εξασφαλισμένους πιστωτές) εντός του Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι η προστασία λήγει στις 20 Νοεμβρίου.