Νέα σελίδα ανοίγει πλέον η ελληνική εταιρία φυσικών καλλυντικών Apivita, υποστηριζόμενη από τη ρευστότητα και τη δυναμική του νέου βασικού της μετόχου, του ισπανικού ομίλου Puig. Η συμφωνία εξαγοράς που πραγματοποιήθηκε την περασμένη χρονιά είχε άμεση επίδραση στη χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρίας, δημιουργώντας μια νέα βάση ανάπτυξης για το μέλλον της.
Κατ' αρχάς, σε συνέχεια της μετοχικής μεταβολής, διενεργήθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όπου το συνολικό ποσό που εισέρρευσε στην εταιρεία ανήλθε σε 13,021 εκατ. Έτσι, η Apivita ενίσχυσε σημαντικά τα ίδια κεφάλαιά της και πέτυχε δραστική μείωση του δανεισμού της. H σχέση δανείων προς ίδια κεφάλαια από 3,85 το 2016 υποχώρησε στο 1,09.
Το 2017 όμως περιελάμβανε ένα γενικότερο νοικοκύρεμα του ισολογισμού της εταιρίας. Συγκεκριμένα, απομειώθηκαν και καταστράφηκαν αποθέματα του ομίλου, τα οποία παρέμεναν αδιάθετα επί σειρά ετών, ύψους 6,152 εκατ., πραγματοποιήθηκαν προβλέψεις και διαγραφές απαιτήσεων που ήταν επισφαλείς ή ανεπίδεκτες εισπράξεως επί σειρά ετών ύψους 1,145 εκατ. και απομειώθηκαν συμμετοχές, οι οποίες τέθηκαν σε διαδικασία εκκαθάρισης, καθόσον δεν εισέφεραν κέρδη και η διατήρησή τους κρίθηκε ασύμφορη, συνολικής αξίας κτήσεως 3,142 εκατ.
Επιπρόσθετα, στη χρήση 2017 η εταιρία αποφάσισε τη διενέργεια πρόβλεψης για αποζημίωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης, ύψους 836.623 ευρώ.
Όλα τα παραπάνω επιβάρυναν μεν τα αποτελέσματά της -παρά την αύξηση των πωλήσεών της και των εξαγωγών που καταλαμβάνουν περίπου το 15% του συνολικού τζίρου-, αλλά δημιούργησαν μια νέα καθαρή βάση για τις δραστηριότητες της εταιρίας.
Πιο συγκεκριμένα, το 2017 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου σημείωσε αύξηση κατά 7,92% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Τέλος, οι καθαρές προ φόρων ενοποιημένες ζημίες διαμορφώθηκαν σε 8.399.556 ευρώ, σε σχέση τα κέρδη των 2.076.330 ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Οι ζημίες όμως δικαιολογούνται μετά τις παραπάνω κινήσεις, τις μαζικές προβλέψεις και απομειώσεις.
Σημειώνεται πάντως πως εξαιρώντας την επίπτωση των προαναφερόμενων ως μη επαναλαμβανόμενων προβλέψεων και απομειώσεων, το αποτέλεσμα της χρήσης του 2017 προ φόρων θα ανέρχονταν σε κέρδος ύψους 3,205 εκατ. ευρώ (έναντι 2,076 εκατ. ευρώ για το 2016), ενώ το αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα ανέρχονταν σε 6,016 εκατ. ευρώ (έναντι 5,371 εκατ. ευρώ το 2016).
Στο επιχειρησιακό επίπεδο, η εταιρία διατηρεί την έδρα της παραγωγής της και το τμήμα έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας μάλιστα επενδύσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ περίπου το 2017 για την ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Ως γνωστόν, η οικογένεια Κουτσιανά -που ίδρυσε την εταιρία πριν 38 χρόνια- διατηρεί την καταστατική πλειοψηφία της εταιρίας (33%), αλλά και θέση επικεφαλής στο διοικητικό συμβούλιό της, με τον Νίκο Κουτσιανά να παραμένει πρόεδρος και “πρεσβευτής” του brand της Apivita.
Σε διοικητικό επίπεδο ωστόσο, ο νέος μέτοχος έθεσε ως διευθύνοντα σύμβουλο, πρόσωπο της επιλογής του. Πρόκειται για τον Herve Lesieur, o οποίος αποτελεί εδώ και χρόνια στέλεχος στον οργανισμό των Ισπανών, διατηρώντας τη θέση του προέδρου στις εταιρίες δερμοκαλλυντικών Uriage και Payot, οι οποίες ανήκουν στον όμιλο Puig. Στο δε νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, οι Ισπανοί καταλαμβάνουν συνολικά 4 θέσεις και τρεις η πλευρά Κουτσιανά.