Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γνωμοδότησε στο ΤΑΙΠΕΔ για υποχρεωτική υποβολή δημόσιας πρότασης και προς τους υπόλοιπους μετόχους από τον προτιμητέο επενδυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια εποπτική αρχή του Χρηματιστηρίου Αθηνών διατύπωσε τη γνώμη της προς το Ταμείο. Με βάση αυτή, τα ΕΛ.ΠΕ δεν συμπεριλαμβάνονται στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας για την πώληση πακέτου των μετοχών εκτός της διαδικασίας δημόσιας προσφοράς, καθώς πέρα από το δημόσιο, μερίδιο πουλά και άλλος επενδυτής.
Έτσι όπως αναφέρουν πηγές, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά μεν κανονικά τη διαγωνιστική διαδικασία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους δύο «μνηστήρες» Glencore και Vitol, αλλά στη συνέχεια και αφού αναδείξει τον προτιμητέο επενδυτή, ο τελευταίος θα πρέπει να κάνει πρόταση και προς το 49% των μετόχων.
Ως γνωστόν, πωλητές στα ΕΛ.ΠΕ είναι το ελληνικό δημόσιο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, που δίνει το 20% από το 35,5% των μετοχών του και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings (όμιλος Λάτση), η οποία διαθέτει το 30,1% από το 45,5% των μετοχών. Έτσι, το δημόσιο μένει με το 15,5%, ο όμιλος Λάτση με 15,4% και το υπόλοιπο 19% είναι στην ελεύθερη διασπορά, δηλαδή σε διάφορους άλλους μετόχους.
Συνεπώς, και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν ο προτιμητέος επενδυτής θα αναδειχθεί από το Ταμείο, θα πρέπει στη συνέχεια να απευθύνει πρόταση για την απόκτηση μετοχών και από άλλους επενδυτές. Συνεπώς δεν αποκλείεται το ποσοστό της εταιρίας που θα συγκεντρώσει ο πλειοδότης του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ να είναι πολύ μεγαλύτερο από το 50,1%.
Στην περίπτωση επίσης της δημόσιας πρότασης, είναι πολύ πιθανό για ένα χρονικό διάστημα τα Ελληνικά Πετρέλαια να μην τελούν υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο.
Πάντως, πηγές εμφανίζονταν καθησυχαστικές ως προς την έκβαση της αποκρατικοποίησης του ενεργειακού ομίλου, με δεδομένο ότι οι δύο υποψήφιοι επενδυτές διαθέτουν τα αναγκαία κεφάλαια για την εξαγορά και άλλων μετοχών.