Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζημία €101 εκατ. για Fosun από τη συμμετοχή στη Folli Follie

Την καταγραφή ζημιών από την επένδυση στη FFG αποτυπώνει στη λογιστική εξαμήνου ο κινεζικός όμιλος. Επίπτωση και στην πορτογαλική ασφαλιστική θυγατρική του, στην οποία εμμέσως έχει περάσει το 10% της ελληνικής εταιρείας.

Ζημία €101 εκατ. για Fosun από τη συμμετοχή στη Folli Follie

Λογιστική ζημία ύψους 101 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή της στη Folli Follie (FFG) «αναγνώρισε» στα αποτελέσματα του α' εξαμήνου του 2018 ο κινεζικός όμιλος Fosun International, όπως φαίνεται στις αναλυτικές πληροφορίες που δημοσιοποίησε.

Ως γνωστόν, η Fosun κατέχει ποσοστό 16,37% στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εισηγμένης, το οποίο απέκτησε τμηματικά από το 2006 έως και τον Μάιο του 2018, που πραγματοποίησε και τις τελευταίες αγορές μετοχών Folli Follie, λίγο πριν τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης στο ΧΑ, με απόφαση της Ε.Κ.

Σύμφωνα με τις αναλυτικές πληροφορίες, η αρχική επένδυση της Fosun στη FFG ανέρχεται σε 86 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εισπράξει αθροιστικά από μερίσματα, τα τελευταία χρόνια, ποσό ύψους 7 εκατ. και η λογιστική αποτίμηση της επένδυσής της στον ελληνικό όμιλο ήταν 62 εκατ. ευρώ.

Η Fosun International στις σχετικές σημειώσεις αναφέρει πως βασιζόμενη στην τιμή κλεισίματος (4,8 ευρώ) κατά την 25η Μαΐου, οπότε αποφασίστηκε η αναστολή διαπραγμάτευσης της συμμετοχής, υπολόγισε τη λογιστική ζημία από την εν λόγω συμμετοχή στα 101 εκατ. ευρώ, ενώ η συσσωρευμένη λογιστική ζημία παραλθόντων χρόνων από τη συγκεκριμένη επενδυτική θέση αποτιμάται στα βιβλία της στα 39 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το 10% της συνολικής συμμετοχής της Fosun International στη FFG έχει μεταβιβαστεί από τα τέλη του περασμένου Απριλίου (λίγες μόλις μέρες πριν το ξέσπασμα της κρίσης της FFG) στην πορτογαλική ασφαλιστική Fidelidade-Companhia de Seguros, S.A., την οποία η Fosun ελέγχει απόλυτα, σε ποσοστό 85%. Η πορτογαλική ασφαλιστική κατέχει μάλιστα ηγετικό μερίδιο, ύψους 35,6%, στην τοπική αγορά και έχει ήδη αυτοβούλως ζητήσει εξηγήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στη FFG με επιστολή της στην ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Υπενθυμίζεται επίσης πως στις 17 Μαΐου και η Fοsun International απέστειλε έγγραφο ερωτημάτων (enquiry letter) στη διοίκηση της Folli Follie, ζητώντας διευκρινίσεις και εξηγήσεις αναφορικά με την υπόθεση, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν δοθεί ατύπως ή επισήμως απαντήσεις. Έτσι και ο βασικότερος μέτοχος μειοψηφίας της FFG αναμένει τις εξελίξεις που θα προκύψουν από τα πορίσματα της Alvarez & Marsal, της EY, της προσφυγής στο άρθρο 106α, αλλά και της εξέλιξης της ποινικής έρευνας που διεξάγει η ελληνική δικαιοσύνη για τις πιθανές ευθύνες των βασικών μετόχων και μελών του διοικητικού συμβουλίου της FFG (στο οποίο ασφαλώς συμμετείχε και εκπρόσωπος του κινεζικού ομίλου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v