Χωρίς default προς προμηθευτές, ομολογιούχους, τράπεζες, αλλά και χωρίς την ύπαρξη λογιστικών καταστάσεων 2017 -που να αποτυπώνουν έστω μια αδρή εικόνα του μεγέθους της-, η ελεγχόμενη ήδη από τη Δικαιοσύνη και τις Εποπτικές Αρχές, εισηγμένη Folli Follie προχώρησε σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, καταθέτοντας αίτηση για τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 106 α παρ. 6 του Ν. 3588/2007. Για την οποία μάλιστα εξασφάλισε προσωρινή διαταγή προστασίας, από το δικαστήριο.
Σημειώνεται δε ότι η δικάσιμος για τη συζήτηση της κύριας αίτησης ορίστηκε για τη 12η Σεπτεμβρίου, ήτοι μετά από σχεδόν 2 μήνες, κι εξασφαλίζει -εκ της διαδικασίας- ένα περαιτέρω χρονικό «παράθυρο» τριμηνίας, από την ημερομηνία συζήτησης!
Πώς δόθηκε η προσωρινή προστασία;
Κυρίαρχο ερώτημα -το οποίο το euro2day.gr απηύθυνε αρμοδίως- είναι το πώς μια εταιρία έλαβε προσωρινή προστασία από πιστωτές, τη στιγμή που δεν διαθέτει το ελάχιστο «διαβατήριο», δηλαδή οικονομικές καταστάσεις εν ισχύ για τη χρήση του 2017. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και για την πολύκροτη υπόθεση Μαρινόπουλου, «αναδύθηκαν» ισολογισμοί τελευταίας χρήσης, προκειμένου να προχωρήσει η υπαγωγή σε προστασία και μετέπειτα σε υπαγωγή στο 106β άρθρο του πτωχευτικού.
Στην περίπτωση της FFG, μόλις προ ημερών μάθαμε και με τη «βούλα» πως ο ορκωτός ελεγκτής της εταιρίας, η VNT Ecovis και ο κ. Γ. Βαρθαλίτης εν προκειμένω, απέσυραν την «έκφραση γνώμης», επικαλούμενοι την έλλειψη στοιχείων από τον ομόλογό τους στην Κίνα. Η παραπάνω παραδοχή -που γέννησε με τη σειρά της νέα ερωτήματα- επισήμως αφήνει την FFG -στο σύνολο της δραστηριότητάς της- χωρίς έγκυρο οικονομικό αποτύπωμα.
Εξ αυτού του δεδομένου, νομικοί κύκλοι, εκπρόσωποι ελεγκτικών οίκων, φορείς της αγοράς αλλά και τα δημοσιογραφικά ερωτήματα στρέφονται στο πώς στοιχειοθετήθηκε η ελάχιστη συναίνεση του 20% των πιστωτών της FFG για την κατάθεση του εν λόγω αιτήματος προστασίας.
Οι λογιστικές καταστάσεις αποτελούν τη βάση αποτύπωσης μεγέθους, και άρα πιστοποιούν ποιος ή ποιοι πιστωτές εκπροσωπούν το ελάχιστο 20% που συναίνεσε σε μια τέτοια κίνηση.
Το euro2day.gr απευθύνθηκε στους συμβαλλόμενους με την FFG, όσον αφορά τον έλεγχο οικονομικών στοιχείων της που είναι ήδη σε εξέλιξη. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές εκ μέρους της ΕΥ, δεν έχει υπάρξει πόρισμα που να πιστοποιεί κάποια αναμόρφωση ισολογισμού, είτε κάποιου άλλου τύπου εξέλιξη.
Οι πιστωτές, ο ανταγωνισμός και η Dufry
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του euro2day.gr, «oι πιστώτριες τράπεζες της Folli Follie δεν ήταν ενήμερες για την κίνηση της εταιρίας να ζητήσει προστασία έναντι επιθετικών συμπεριφορών». Εξάλλου, όπως πολλάκις έχει αναφέρει το euro2day.gr, οι τράπεζες έχουν λάβει εξασφαλίσεις (μετοχές στα Αττικά Πολυκαταστήματα και ρευστό).
Οι ομολογιούχοι, σύμφωνα και πάλι με πληροφορίες, οργανώνουν την «άμυνά» τους έναντι των όσων συμβαίνουν, με τη βοήθεια δικηγορικών γραφείων του εξωτερικού, ωστόσο προς στιγμήν δεν έχουν προβεί σε «επιθετικές κινήσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, η «συντηρητική» αυτή στάση αποδίδεται εν μέρει στο γεγονός του ότι οι ομολογιούχοι πληρώθηκαν στις 3 Ιουλίου το αναλογούν κουπόνι (που αφορά στο ομολογιακό δάνειο 249,5 εκατ. ευρώ, με 1,75% εγγυημένες ανταλλάξιμες ομολογίες, λήξης τον Ιούλιο του 2019).
Όσον αφορά τους προμηθευτές, στην πλειονότητά τους έχουν ζητήσει πρόσθετες εξασφαλίσεις και εν προκειμένω προπληρωμές, οι οποίες μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές γραμμές τηρούνταν, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες.
Οπότε το ερώτημα είναι πόθεν έχουν προκύψει οι «επιθετικές συμπεριφορές» τις οποίες επικαλείται στην ανακοίνωσή της (και προφανώς στην αίτηση υπαγωγής της) η εταιρία, αλλά και ποιοι ακριβώς ήταν οι πιστωτές που συναίνεσαν στην προστασία.
Σε ό,τι αφορά δε τον ανταγωνισμό της, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αλλά και τη διεθνή εμπειρία, οι εμπορικές συμβάσεις «σπάνε» είτε εφόσον υπάρξει αθέτηση των όρων πληρωμής, είτε εφόσον υπάρξει σοβαρό εταιρικό γεγονός που αφορά τον αντιπρόσωπο/εκπρόσωπο του ξένου οίκου.
Απορίας άξιο είναι και το γεγονός ότι η εταιρία αναζητά προστασία από τους πιστωτές, όταν σε ανακοίνωση της 25ης Ιουνίου είχε γνωστοποιήσει επίσημα ότι ως εκείνη την ώρα ήταν απολύτως εντάξει στις υποχρεώσεις της. Κι όλα αυτά ενώ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, πρόσφατα η εταιρία εκποίησε μετοχική θέση που κατείχε στην Dufry, εξασφαλίζοντας «φρέσκο» χρήμα της τάξης των 25-30 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει υποχρεώσεις της.
Η δικαστική έρευνα, η ΕΛΤΕ και η Κεφαλαιαγορά
Στο περιθώριο των νέων εξελίξεων περί την προσωρινή προληπτική προστασία βάσει του άρθρου 106, κυκλοφόρησαν και δημοσιεύματα που συσχετίζονται με την εν εξελίξει δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της FFG.
Σύμφωνα πάντως με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day.gr, o εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης που ηγείται της υπόθεσης δεν έχει καλέσει βασικά πρόσωπα της διοίκησης της FFG σε απολογία, αλλά κινείται προς το παρόν μεθοδικά, ερευνώντας την όλη υπόθεση σε διάφορα επίπεδα.
Κι αυτό καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την πλευρά της δεν έχει αποστείλει το υπόμνημα/μηνυτήρια αναφορά που θα αφορά την παραπομπή για το αδίκημα της χειραγώγησης. Αυτό αναμένεται να συμβεί μάλλον στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου, κατόπιν συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ε.Κ., όπου παράλληλα αναμένεται να καθοριστούν και τα διοικητικά πρόστιμα που θα επιβάλει (σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις) η Ε.Κ. στην FFG.
Επιπροσθέτως, έως τα μέσα του ερχόμενου μήνα, αναμένεται να προκύψει και το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου, σχετικά με την εταιρία ορκωτών Ecovis VNT, που ήλεγχε τις ενοποιημένες λογιστικές καταστάσεις της Folli Follie.