Plan B διαθέτει η κυβέρνηση στην περίπτωση που ο διεθνής διαγωνισμός για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των ΕΛ.ΠΕ αποβεί άγονος.
Και αυτό προβλέπει τη διάθεση του πακέτου του δημοσίου, μέσω του Χρηματιστηρίου. Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ πουλά το 20% από το 35,48% του κράτους και ο όμιλος Λάτση το 30,1% από το 45,47%.
Τα παραπάνω υποστήριξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΠΣΕΕΠ) Παναγιώτης Οφθαλμίδης στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ο ίδιος επικαλείται σχετικές αναφορές του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με το Σωματείο πριν από περίπου δύο εβδομάδες.
Όπως υποστήριξε ο κ. Οφθαλμίδης, σε ερωτήσεις που έθεσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον υπουργό για το ποιες θα είναι οι κινήσεις του δημοσίου στο ενδεχόμενο ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ να μην τελεσφορήσει, η απάντηση που τους έδωσε ο υπουργός είναι ότι τότε οι μετοχές του δημοσίου θα προσφερθούν στη χρηματιστηριακή αγορά.
Μάλιστα, ο κ. Σταθάκης, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του προέδρου του Σωματείου, φέρεται να είπε στους εκπροσώπους του πως «η κυβέρνηση βρήκε τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση από τη ΝΔ, υποχρεώθηκε να τη συνεχίσει και προσπάθησε να διασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του δημοσίου».
Απεργίες και ανησυχίες
Ο ΠΣΕΕΠ εκφράζει την αντίθεση του με την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ και μάλιστα από σήμερα τα μεσάνυχτα έχει προκηρύξει 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί άλλη μία 24ωρη και σύμφωνα με τον κ. Οφθαλμίδη οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Πέραν αυτών των ενεργειών, το Σωματείο καταφεύγει και σε νομικές κινήσεις για το μπλοκάρισμα των διαδικασιών της αποκρατικοποίησης. Θα προσφύγει στα δικαστήρια, επικαλούμενο τη μη προστασία του δημόσιου συμφέροντος μέσα από τους όρους τους διαγωνισμού.
Οι συνδικαλιστές δεν κρύβουν επίσης την ανησυχία τους από το γεγονός της μη εμφάνισης στον διαγωνισμό μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων, όπως αρχικά προσδοκούσε η κυβέρνηση, αλλά και από την πρόκριση στον δεύτερο γύρο των δύο εταιριών Vitol και Glencore, οι οποίες δεν έχουν στην προμετωπίδα των δραστηριοτήτων τους τη διύλιση και την παραγωγή πετρελαιοειδών προϊόντων: «Πρόκειται για εταιρίες – traders, για τις οποίες δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσο θέλουν να διατηρήσουν όλες τις μονάδες παραγωγής του ομίλου των ΕΛ.ΠΕ», σχολίασε ο κ. Οφθαλμίδης.
Ο ίδιος, όπως, και οι υπόλοιποι συνδικαλιστές βλέπουν ως καλύτερη προοπτική για το μέλλον των διυλιστηρίων, τη συνέχιση της διατήρησης του 35% από το δημόσιο ή την παραχώρηση του σε επιχείρηση διύλισης. Η δεύτερη εναλλακτική κινείται, όπως διευκρινίζουν τα μέλη του προεδρείου του ΠΣΕΕΠ, στη λογική του «μη χείρον βέλτιστον».
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν ζητήσει συνάντηση και με την πλευρά Λάτση, σε μία προσπάθεια να διερευνήσουν τις προθέσεις του για το διαγωνισμό αλλά και να τον μεταπείσουν για την ανάγκη διατήρησης του σημερινού του ποσοστού στα ΕΛ.ΠΕ.