Τρεις διαδοχικές ανακοινώσεις, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, από τη Folli Follie και εσχάτως από την EY, οδηγούν στη βεβαιότητα πως σήμερα 20 Ιουνίου, δηλαδή 37 ολόκληρες μέρες μετά το αίτημα της ΕΚ για άσκηση ελέγχου στα οικονομικά δεδομένα της εισηγμένης, δεν έχει προχωρήσει καμία σχετική διαδικασία, είτε στοχευμένη είτε γενικευμένη. Στον βασικό σωρό των ερωτημάτων για το τι συμβαίνει στη Folli Follie, έρχονται να προστεθούν εντέλει και νέα ερωτήματα, που περιστρέφονται στο γιατί η διαδικασία ελέγχου της υπόθεσης δεν έχει προχωρήσει ακόμη.
Η χθεσινή ανακοίνωση εκ μέρους της EY αποτελεί την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του διεθνούς κύρους ελεγκτικού οίκου για το θέμα, καθώς από την ημέρα ανάθεσης του έργου ελέγχου της Folli Follie έως σήμερα έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ, αποφεύγοντας να απαντήσει οποιοδήποτε δημοσιογραφικό ερώτημα όσον αφορά την πορεία ή τα κολλήματα της διαδικασίας, προσφεύγοντας στο «απόρρητο» των σχέσεων με τον πελάτη της.
Ο οίκος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έκρινε πως δεν μπορεί να προχωρήσει ο πλήρης έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της εισηγμένης, συμπληρώνοντας ότι για αυτή του την εκτίμηση ήταν ενήμερη τόσο η ΕΚ όσο και η διοίκηση της εισηγμένης.
Η μεν Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ωστόσο επιμένει σε πλήρη οικονομικό έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie, όπως ρητώς ανάφερε στην ανακοίνωση της Παρασκευής 15 Ιουνίου 2018. Η Folli Follie, από την άλλη, με την ανακοίνωσή της το Σάββατο 17 Ιουνίου, θεωρεί το αίτημα της ΕΚ ως «άνευ αντικειμένου», ισχυρίζεται ότι «πρώτη έχει προβεί σε όλες τις ως άνω ενέργειες με τις οποίες έχουν διασφαλιστεί τα συμφέροντα της εταιρείας, και, κυρίως, του επενδυτικού κοινού». Και στη μέση βρίσκεται μια συμφωνία για στοχευμένους οικονομικούς ελέγχους από την ΕΥ σε συγκεκριμένα κονδύλια της Folli Follie (ταμειακά διαθέσιμα, απαιτήσεις και αποθέματα).
Σ’ αυτό το πλαίσιο, όπου η κάθε μία από τρεις εμπλεκόμενες πλευρές διαφοροποιείται, γεννάται κατ’ αρχάς το ερώτημα αν η έστω «μισή» σύμβαση ελέγχου μεταξύ ΕΥ και Folli Follie διατηρείται σε ισχύ, εφόσον καταφανώς δεν είναι αρκετή για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Δεδομένου ότι η Folli Follie δήλωσε επισήμως ότι η ΕΥ «για δικούς της λόγους» αρνήθηκε πλήρη έλεγχο και αντιπρότεινε διενέργεια στοχευμένων διαδικασιών σε συγκεκριμένα κονδύλια των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων δείχνει επίσης μια μάλλον χαλαρή δέσμευση επί του συγκεκριμένου συμβολαίου.
Άγνωστο επίσης παραμένει ποια είναι η τύχη του αιτήματος της ΕΚ προς το αρμόδιο δικαστήριο για έκτακτο έλεγχο της FFG «βάσει της περίπτωσης (β) της παρ. 1 του άρθρου 40 του κ.ν.2190/1920». Η έκδοση δικαστικής απόφασης, που απαιτείται για την απελευθέρωση των διαδικασιών διαχειριστικού ελέγχου εκ μέρους της ΕΚ απαιτούν εύλογο χρονικό διάστημα, ωστόσο η εποπτεύουσα αρχή δεν έχει ενημερώσει πώς εξελίσσεται η συγκεκριμένη διαδικασία υποβολής του αιτήματος. Από την ανακοίνωσή της πάντως τεκμαίρεται πως η έκβαση του παραπάνω ελέγχου είναι και εκείνη που θα λάβει υπόψη της, καθώς όπως ανάφερε στην τελευταία ανακοίνωσή της, η σύμβαση ΕΥ-FF αφορά σε «διαδικασίες που δεν συνιστούν Έλεγχο σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου και ως εκ τούτου δεν προκύπτει καμία διασφάλιση».
Υπό ένα άλλο πρίσμα, το περιεχόμενο της σύμβασης ΕΥ-FF για τη διακρίβωση ταμειακών διαθεσίμων, απαιτήσεων και αποθεμάτων του ομίλου, γεννά επίσης ερωτήματα, καθώς είναι διαπιστωμένο από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι η διοίκηση της Folli Follie δεν δύναται να δώσει στοιχεία για τα ταμειακά της διαθέσιμα σε οποιονδήποτε τα ζήτησε (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΕΥ, Fosun κ.τλ.)
Ίσως εδώ υπεισέρχεται η ανάγκη διεξαγωγής εσωτερικής έρευνας (forensic investigation) από ανεξάρτητο τρίτο πάροχο, την οποία πρότεινε η ΕΥ και φαίνεται να αποδέχεται η FF. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της FF μεταξύ άλλων ανάφερε στη σαββατιάτικη ανακοίνωσή της ότι σύντομα θα υπογραφεί «σχετική σύμβαση, θα ανακοινωθεί στον Τύπο και αντίγραφο αυτής θα αποσταλεί στην εποπτεύουσα Αρχή».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η FF βρίσκεται σε επαφή με την Alvarez&Marshall. Ωστόσο, κι από αυτή την αναμενόμενη ενέργεια γεννάται ένα νέο ερώτημα. Γιατί μια εταιρία που ελέγχεται πλειοψηφικά και διοικείται από την ίδρυσή της έως σήμερα από μια οικογένεια, έχει την ανάγκη ενός εξωτερικού ελέγχου «για τον επακριβή προσδιορισμό των αιτιών που κατέστησαν ανέφικτο τον επιτόπιο έλεγχο».