Λαζαρίδης: Τι θα πούμε στη Νέα Υόρκη για τα Folli Follie

Τι δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ στους θεσμικούς επενδυτές. Ποια θα είναι η μετοχική σύνθεση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Τι γίνεται με τη χρηματοοικονομική «Χρυσή Visa» και τη δραστηριοποίηση στον χώρο της πληροφορικής. Το ζήτημα της Folli Follie.

Λαζαρίδης: Τι θα πούμε στη Νέα Υόρκη για τα Folli Follie

«Από το 2010 μέχρι σήμερα, ως ΕΧΑΕ, έχουμε μάθει να δεχόμαστε δύσκολες ερωτήσεις στα road shows του εξωτερικού. Αν και όλα αυτά τα χρόνια είχαμε μόνο δύσκολες ερωτήσεις να απαντήσουμε, δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα με την περίπτωση της Folli Follie στο επικείμενο road show της Νέας Υόρκης. Θα αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, γιατί είναι μεγάλης σημασίας ζήτημα οι συνομιλητές σου να καταλαβαίνουν ότι ξέρεις τι σου γίνεται και πως προσπαθείς για το καλύτερο».

Αυτά δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑE Σωκράτης Λαζαρίδης (φωτό), στο πλαίσιο της παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, όταν ρωτήθηκε για το πώς θα αντιμετωπίσει στο επικείμενο road show της Νέας Υόρκης πιθανές ερωτήσεις για την υπόθεση της Folli Follie.

Παράλληλα, ο κ. Λαζαρίδης επανέλαβε τα όσα είχε αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΧΑE  Γιώργος Χαντζηνικολάου σχετικά με τον κύκλο συζητήσεων που έχει ξεκινήσει μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΧΑE , Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΕΛΤΕ, εισηγμένες εταιρείες, Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης), με ζητούμενο την ενίσχυση του θεσμού της Εταιρικής Διακυβέρνησης. Μάλιστα, στις 28 Ιουνίου προγραμματίζεται να μιλήσει για το θέμα ο καθηγητής του Χάρβαρντ Γιώργος Σεραφείμ.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε σε μια σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν την ΕΧΑE  και την ελληνική κεφαλαιαγορά, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Με 21% τελικά θα συμμετάσχει η ΕΧΑE  στο υπό σύσταση Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς το 22% θα δοθεί στον ΛΑΓΗΕ (ειδικότερα σε εταιρεία του που θα αποσχισθεί), το 20% στον ΑΔΜΗΕ, το 7% στη ΔΕΣΦΑ και το υπόλοιπο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Πάντως, είναι ενδεχόμενο σε πρώτη φάση -και μέχρι το ΧΑΚ να λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις τοπικές αρχές-, η ΕΧΑE  να αποκτήσει προσωρινά και το ποσοστό των Κυπρίων.

Επί του παρόντος, δεν προβλέπεται η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ιδιωτών παραγωγών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον. Το Χρηματιστήριο αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2019.

Νέες εισαγωγές: Επί του παρόντος, δεν υπάρχει εταιρεία που βρίσκεται κοντά στο να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, υπάρχει όμως -όπως πληροφορείται από αναδόχους- σχετική «ουρά» για την έκδοση εταιρικών ομολόγων.

«Χρυσή Visa»: Παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει χρονικό διάστημα δύο περίπου ετών, ακόμη δεν έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή η δυνατότητα απόκτησης «Χρυσής Visa» μέσω αγοράς ελληνικών χρηματοοικονομικών προϊόντων. «Περιμένουμε να δούμε το τι τελικά θα περιλαμβάνει το σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί», υποστήριξε ο κ. Λαζαρίδης, συμπληρώνοντας πως περιμένουν πρώτα τη θεσμική ολοκλήρωση του ζητήματος, έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνουν προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων από χώρες όπως π.χ. η Κίνα.

Έσοδα από υπηρεσίες πληροφορικής: Η ΕΧΑE καταφέρνει σταδιακά να δημιουργεί και να αυξάνει τα έσοδά της από την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής, εκμεταλλευόμενη την υπάρχουσα υποδομή της. Ήδη η εισηγμένη προσφέρει υπηρεσίες «collocation» σε τρίτες εταιρείες (είτε του ευρύτερου χρηματοοικονομικού τομέα, είτε όχι), ενώ σημαντικά περιθώρια υπάρχουν για έσοδα από τη λειτουργία της ΕΧΑE ως provider ψηφιακών υπογραφών (έτσι ώστε άλλες εταιρείες να ψηφιοποιήσουν τις υπογραφές τους).

Επιπρόσθετα, η ΕΧΑE  θα εισπράττει προμήθειες και από την παροχή υποστήριξης στο υπό ίδρυση Χρηματιστήριο Ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v