Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Ο χρόνος για απαντήσεις εξαντλείται

Το «άδειασμα» της διοίκησης του ελληνικού ομίλου από τη Fosun εντείνει την πίεση για άμεσες απαντήσεις. Γιατί άλλαξε γραμμή ο κινεζικός όμιλος. Οι κινήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πώς διαμορφώνεται η κατάσταση για τον όμιλο FF.

Folli Follie: Ο χρόνος για απαντήσεις εξαντλείται

Με μια ανακοίνωση που αμφισβήτησε ευθέως την ηγεσία της Folli Follie, ο δεύτερος βασικός μέτοχος του ελληνικού πολυεθνικού ομίλου, ο κινεζικός όμιλος Fosun, αποκτά «φωνή», την ώρα που η οικογένεια Κουτσολιούτσου σιωπά.

Κατά γενική ομολογία, τα ερωτήματα που έχουν τεθεί αρχικώς από την έκθεση-θρυαλλίδα της QCM και εν συνεχεία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τα μέσα ενημέρωσης και εσχάτως τη Fosun, εξακολουθούν να μένουν αναπάντητα από την ηγετική ομάδα της εταιρείας.

Ωστόσο, με τη χθεσινή της ανακοίνωση η Fosun κατάργησε επί της ουσίας κάθε αίσθηση σύμπλευσης των δύο εταίρων, η οποία καλλιεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα από την οικογένεια Κουτσολιούτσου μέσω διαρροών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του μετόχου μειοψηφίας, ο εκπρόσωπός του στο Διοικητικό Συμβούλιο παρέδωσε επίσημο έγγραφο με ερωτήματα, ζητώντας «εξηγήσεις και άμεσες διευκρινίσεις».

Η εξέλιξη αυτή εντείνει την πίεση προς τη Folli Follie να δώσει άμεσα απαντήσεις, πίεση που προκύπτει και από τα δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά και τα έντονα παράπονα θεσμικών επενδυτών.

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωσή της η Fosun φροντίζει επίσης να δικαιολογήσει τις αγορές μετοχών που έκανε την περίοδο από τις 8 έως τις 11 Μαΐου, αυξάνοντας το ποσοστό της από το 13,89% στο 16,37%, αναφέροντας ότι το έπραξε αφού έλαβε υπόψη «τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε η Folli Follie, τις οικονομικές της ανακοινώσεις, την άνω των 20 ετών διαδρομή της ως εισηγμένης και την εμπιστοσύνη της εταιρείας στον μεγαλομέτοχό της και στη διοίκηση».

Στη συνέχεια, δε, αφήνει να εννοηθεί ότι προέκυψε ρήξη εμπιστοσύνης από την εξέταση των συνεχιζόμενων ερωτημάτων της αγοράς και των ΜΜΕ που αφορούν την υπόθεση, αλλά και από το ότι δεν ανακοινώθηκαν απαντήσεις σε σχέση με τα ερωτήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο κινεζικός όμιλος και μακροπρόθεσμος επενδυτής στη Folli Follie (από το 2011) δεν έχει αποσαφηνίσει τι στάση θα τηρήσει έναντι της στρατηγικής συμμετοχής που διαθέτει και ποιες είναι οι προθέσεις του.

To Euro2day.gr έχει θέσει επισήμως το ερώτημα για το ποια προθεσμία έχει δώσει η Fosun για να λάβει απαντήσεις από τον συνεταίρο της και για το ποια στάση θα τηρήσει στο μεταξύ όσον αφορά τις μετοχές που διακρατεί, χωρίς ωστόσο να υπάρξει έως τώρα απάντηση.

Το παιχνίδι περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς σε ό,τι αφορά την υποχρέωση δημοσιοποίησης στοιχείων από την εισηγμένη εταιρεία προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεχίζεται, χωρίς ωστόσο τους προσήκοντες ρυθμούς και την αναμενόμενη επάρκεια.

Απέναντι στα αιτήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για παροχή στοιχείων, η Folli Follie φέρεται να ζήτησε παράταση έως τις 28 Μαΐου, αίτημα που δεν έγινε δεκτό.

Σε ό,τι αφορά δε τη διενέργεια του ανεξάρτητου οικονομικού ελέγχου που απαίτησε η Ε.Κ. και τελικώς ανατέθηκε στην Ernst & Young, είναι ασαφές στο ποιο στάδιο βρίσκεται. Το Euro2day.gr επικοινώνησε με τον ελεγκτικό οίκο, του οποίου αρμόδιες πηγές δήλωσαν ότι είναι διορισμένοι ελεγκτές, χωρίς να προσφέρουν άλλες πληροφορίες.

Στο μεταξύ, η εισηγμένη εισέρχεται σε μια φάση ταχείας φθοράς (σ.σ. με οικονομικούς όρους, ερμηνεύεται ως ταχεία υποβάθμιση της αξίας της), η οποία απεικονίζεται στην κεφαλαιοποίησή της αλλά και στη φήμη της, που μένει να αποδειχθεί σύντομα πώς αντανακλά σε επίπεδο πωλήσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ενταθεί η ανησυχία τραπεζιτών, προμηθευτών και άλλων πιστωτών.

Ο θεσμικός έλεγχος

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο από τις αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, η Folli Follie δύσκολα θα εξαιρεθεί από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει όλες τις εισηγμένες και το οποίο προβλέπει δικαίωμα ακρόασης της εισηγμένης, όταν οι όποιες απαντήσεις της προς την εποπτική αρχή δεν κρίνονται ως επαρκείς από την τελευταία.

Το αποτέλεσμα ακρόασης κρίνει τις περαιτέρω εξελίξεις, οι οποίες κυμαίνονται από ικανοποίηση αιτημάτων της ΕΚ έως επιβολή προστίμων. Θεωρείται πάντως περίπου σίγουρο πως σήμερα θα υπάρξει συνάντηση των στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, όπως επίσης και επικοινωνία με την εισηγμένη εταιρεία, προκειμένου να αποφασισθεί εάν η εποπτική αρχή επαναπροσδιορίσει τη συνολική της στάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v