Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για τη φετινή τους πορεία επικρατεί στα στρατόπεδα των δύο εισηγμένων ομίλων προφίλ αλουμινίου (Αλουμύλ και ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ), ενός κλάδου που εξαιτίας της συσχέτισής του με την οικοδομική δραστηριότητα, επλήγη εντονότατα κατά την τελευταία δεκαετία.
Οι στόχοι για μεγαλύτερες εξαγωγές από τη μια πλευρά και η κάποια ζήτηση στην εγχώρια αγορά προερχόμενη από τον τουριστικό τομέα (ξενοδοχειακοί εξοπλισμοί) και το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την αύξηση του κύκλου εργασιών τους.
Επιπρόσθετα, η υλοποίηση προγραμμάτων περικοπών κόστους για τις δύο εταιρείες, αλλά και κάποιες επιμέρους ενέργειες από την πλευρά της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ (περαιτέρω επέκταση στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αύξηση αριθμού καταστημάτων στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο για εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας) αποτελούν επιπλέον επιλογές των δύο εισηγμένων.
«Bάσει των προϋπολογισθέντων στοιχείων για τη χρήση 2018, προβλέπεται να υπάρξει σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών κατά την επόμενη χρήση και βελτίωση της κερδοφορίας για τον όμιλο» υποστηρίζει η Αλoυμύλ, η οποία αν εξαιρέσει κάποιος τα βαρύτατα έκτακτα αποτελέσματα, έκλεισε το 2017 με +16,7 εκατ. EBITDA και ζημία προ φόρων 1,17 εκατ. ευρώ. Με τον συνυπολογισμό των έκτακτων αποτελεσμάτων (απομειώσεις, προβλέψεις, ζημίες από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων), το EBITDA καθίσταται αρνητικό (στα -6,7 εκατ. ευρώ).
«Οι προοπτικές του ομίλου για το 2018 είναι θετικές, γιατί ήδη παρατηρούμε, όσον αφορά τη θυγατρική εταιρεία ΕΞΑΛΚΟ, σημαντική αύξηση των παραγγελιών των πωλήσεων και των αποτελεσμάτων, ελπίζοντας έτσι ότι το 2018, ο όμιλος θα καταγράψει θετικά αποτελέσματα» δηλώνει η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, η οποία σημείωσε το 2017 θετικό EBITDA (+5,8 εκατ. ευρώ) και ζημία ύψους ενός εκατ. ευρώ.
Ως αποτέλεσμα της πολυετούς κρίσης που μαστίζει τον κλάδο, οι αποτιμήσεις των δύο ομίλων στο ΧΑ είναι σαφώς χαμηλότερες από τις καθαρές τους θέσεις (15,8 έναντι 31,1 εκατ. για την ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και 7,2 έναντι 24,1 εκατ. για την Αλoυμύλ), με τη δεύτερη να έχει τη μισή περίπου χρηματιστηριακή αξία της πρώτης και τον διπλάσιο κύκλο εργασιών.
Η εξήγηση της χαρακτηριστικής αυτής διαφοράς μεταξύ μεγέθους ομίλων και αποτιμήσεων στο ΧΑ αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς κυρίως στις δανειακές υποχρεώσεις των δύο εταιρειών και στη διάρθρωσή τους.
Η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ έκλεισε το 2017 με έναν καθαρό δανεισμό 72 εκατ. ευρώ, κυρίως μακροπρόθεσμης διάρκειας, ενώ αντίθετα ο καθαρός δανεισμός της Αλoυμύλ προσεγγίζει τα 161 εκατ. ευρώ και είναι σχεδόν στο σύνολό του βραχυπρόθεσμος.
Ειδικότερα για την Αλoυμύλ, η αρχική ημερομηνία λήξης των ομολογιακών δανείων της μητρικής εταιρείας συνολικού ποσού 154 εκατ. ευρώ ήταν τον Ιούνιο 2017 και έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση με τους ομολογιούχους για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής τους έως τη 12η Μαρτίου 2018, ενώ εξετάζεται η περαιτέρω παράταση έως την 11η Σεπτεμβρίου 2018.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης της Aλουμύλ και των πιστωτριών τραπεζών που έχουν περάσει από «σαράντα κύματα» συνεχίζονται…