Coral: Οι όροι έκδοσης του ομολογιακού των €90 εκατ.

Στις 7 με 9 Μαΐου η δημόσια προσφορά. Στην αποπληρωμή μέρους ομολογιακού δανείου θα κατευθυνθούν τα αντληθέντα κεφάλαια. Επενδυτικό πρόγραμμα 34,5 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική της Motor Oil.

Coral: Οι όροι έκδοσης του ομολογιακού των €90 εκατ.

Την είσοδο της Coral σε μία νέα εποχή σηματοδοτεί η έκδοση ομολογιακού δανείου πενταετούς διάρκειας και ύψους έως 90 εκατ. ευρώ, με τη δημόσια προσφορά να διαρκεί από τις 7 έως και το μεσημέρι της 9ης Μαΐου.

Η θυγατρική της Motor Oil, εταιρία εμπορίας πετρελαιοειδών και χημικών προϊόντων, προχωρά για πρώτη φορά σε τέτοια κίνηση, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης των 90.000 ομολογιών στο χρηματιστήριο αναμένεται στις 14 Μαΐου.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν η εταιρία αναμένεται να τα διαθέσει για την αποπληρωμή μέρους του ομολογιακού της δανείου. Αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, ενώ το συγκεκριμένο δάνειο είναι ύψους 120 εκατ. ευρώ και είχε συναφθεί με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες το 2015. Η λήξη του είναι το 2019.

Με πιο απλά λόγια, η Coral θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της, προσδοκώντας χαμηλό επιτόκιο.

Οι επενδύσεις

Η θυγατρική της Μotor Oil σκοπεύει να προχωρήσει σε επενδύσεις της τάξης των 34,5 εκατ. ευρώ. Αυτές αφορούν στην προσθήκη νέων πρατηρίων στο δίκτυό της και στην ανακατασκευή υφιστάμενων, διαθέτοντας περί τα 15,9 εκατ. ευρώ. Από τα 34,5 εκατ. ευρώ, τα 11,1 εκατ. ευρώ προορίζονται για την επέκταση σε νέες αγορές και 7,2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στις εγκαταστάσεις.

Η επέκταση σε αγορές εξωτερικού (Σερβία, Κύπρο, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Σκόπια) αφορά σε ανάπτυξη δικτύου πρατηρίων και υποστήριξης τεχνικών υπηρεσιών. Οι επενδύσεις σε λογισμικό και μηχανογράφηση αφορούν κυρίως σε αναβαθμίσεις στο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται από τον όμιλο και το δίκτυο πρατηρίων, ενώ οι βελτιώσεις εγκαταστάσεων αφορούν σε αναβάθμιση των παγίων εγκαταστάσεων της εταιρείας (προβλήτες, δεξαμενές), καθώς και έργα ασφαλείας.

Οι παραπάνω επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν με ίδια και ενδεχομένως με ξένα κεφάλαια (π.χ. νέος δανεισμός) της εταιρείας.

Οι συμμετοχές της εταιρείας

Η εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 100% στις εταιρείες «ΕΡΜΗΣ Α.Ε.Μ.Ε.Ε.» και «ΜΥΡΤΕΑ Α.Ε.», οι οποίες εκμεταλλεύονται τα πρατήρια καυσίμων, στην εταιρεία «Coral Products and Trading A.E.», η οποία εμπορεύεται ναυτιλιακά καύσιμα, καθώς και στην εταιρεία «Coral Innovations A.E.», η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Επίσης, έχει παρουσία μέσω θυγατρικών στην Κύπρο («Coral Energy Products (Cyprus) Ltd»), στη Σερβία («Coral SRB doo Beograd»), στην ΠΓΔΜ («Coral-Fuels Doel Skopje»), στο Μαυροβούνιο («Coral Montenegro Doo Podgorica») και συμμετέχει με ποσοστό 37,49% στην εταιρεία διαχείρισης εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών «RAPI A.E.» και με ποσοστό 49% στην εταιρεία εμπορίας αεροπορικών καυσίμων «Shell & MOH Aviation Fuels A.E.».

Ο όμιλος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης των σημάτων Shell για τις χώρες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και της Κύπρου. Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2017, εξαγόρασε την εταιρεία «Lukoil Cyprus Ltd» στην Κύπρο, η οποία μετονομάστηκε σε «Coral Energy Products (Cyprus) Ltd» και η οποία διαθέτει 31 πρατήρια καυσίμων, ενώ στα τέλη του Οκτωβρίου 2017 ξεκίνησε να λειτουργεί και το πρώτο πρατήριο με σήμα Shell στη Σερβία.

Η Coral διαθέτει συνολικά 733 πρατήρια στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 427 λειτουργούν ως συνεργαζόμενα, μέσω σύμβασης αποκλειστικής εμπορικής συνεργασίας και τα 306 είναι ιδιολειτουργούμενα, μέσω των θυγατρικών εταιρειών «ΕΡΜΗΣ Α.Ε.Μ.Ε.Ε.» (216 πρατήρια) και «ΜΥΡΤΕΑ Α.Ε.» (90 πρατήρια). Επιπλέον, στο εξωτερικό διαθέτει συνολικά 32 πρατήρια (31 στην Κύπρο και 1 στη Σερβία). Ο κύκλος εργασιών του τομέα λιανικής (πρατήρια) αντιπροσώπευε τo 2017 το 48,3% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών.

To 95,1% των πωλήσεων της Coral προέρχεται από την Ελλάδα, με το υπόλοιπο 4,9% να προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου στο εξωτερικό.

O κύκλος εργασιών της εταιρίας, κατά το 2017, ανήλθε σε 1,9 δισ. ευρώ έναντι 1,6 δισ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 19,7%, ενώ τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 16,5 από 20,9 εκατ. ευρώ.

Ο όροι διάθεσης των ομολογιών

Κάθε επενδυτής μπορεί να εγγράφεται και υποβάλλει αίτηση κάλυψης για μία τουλάχιστον προσφερόμενη ομολογία ή για ακέραιο αριθμό ομολογιών. Ανώτατο όριο εγγραφής για κάθε επενδυτή είναι το σύνολο της Δημόσιας Προσφοράς, δηλαδή έως 90.000 ομολογίες, αξίας 1.000 ευρώ η καθεμία. Ελάχιστο ποσό εγγραφής είναι τα 1.000 ευρώ.

Εάν το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο δεν καλυφθεί σε ποσό τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ, θα ματαιωθεί η έκδοσή του και το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία συμμετοχής που έχει δεσμευθεί για έκαστο ιδιώτη επενδυτή θα αποδεσμευθεί ατόκως το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών.

Ποσοστό τουλάχιστον 30% των Ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι κατ’ ελάχιστο 27.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 90.000 Ομολογιών) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών.

Το υπόλοιπο 70% των Ομολογιών (ήτοι κατά μέγιστο 63.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 90.000 Ομολογιών) θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών.

Στις 4 Μαΐου θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης

Στις 7 Μαΐου, 10 το πρωί, θα ξεκινήσει η δημόσια προσφορά και στις 9 Μαΐου στις 4 το μεσημέρι θα λήξει. Στις 9 του μήνα επίσης θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έκδοσης, της τελικής απόδοσης, της τιμής διάθεσης και του επιτοκίου.

Στις 11 Μαΐου θα δημοσιευτεί η αναλυτική ανακοίνωση για την έκβαση της δημόσιας προσφοράς και στις 14 του μήνα θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των ομολογιών στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v