Στο περίμενε… εδώ και δύο μήνες έχει η ΡΑΕ τη μεγάλη επένδυση, ύψους 350 εκατ. ευρώ, της Μυτιληναίος για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 650 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Όπως έκανε γνωστό, στη διάρκεια του επενδυτικού συνεδρίου του ΣΕΒ, ο γενικός διευθυντής του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της Protergia Ντίνος Μπενρουμπή: «Έχουμε υποβάλει στις 3 Μαρτίου αίτηση στη ΡΑΕ για την έκδοση άδειας παραγωγής. Κλείνουν δύο μήνες από τότε και δεν έχουμε καμία ανταπόκριση».
Σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή, «πρόκειται για μία επένδυση που θα ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ και περιμένουμε ακόμα την έγκριση του αιτήματός μας για την άδεια παραγωγής».
Παρ’ όλα αυτά η Mυτιληναίος, όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής της Protergia προετοιμάζει τις περιβαλλοντικές μελέτες για τα επόμενα στάδια των αδειοδοτήσεων. Πρόσθεσε, όμως, πως «η άδεια του Ρυθμιστή είναι προαπαιτούμενο για τις περιβαλλοντικές μελέτες».
Το στέλεχος της εισηγμένης εκτίμησε ότι η συνολική αδειοδοτική διαδικασία θα κρατήσει 10 με 12 μήνες, ενώ η μονάδα θα είναι κατασκευασμένη κι έτοιμη το φθινόπωρο του 2021.
Όπως εξήγησε, η απόφαση για την προσθήκη άλλης μίας στις ήδη τρεις μονάδες φυσικού αερίου που διαθέτει η εισηγμένη ελήφθη με δεδομένες τις ευρωπαϊκές αποφάσεις κι επιλογές για απανθρακοποίηση της ενιαίας αγοράς. Έφερε ως παραδείγματα τη Γαλλία που έχει θέσει ως τέτοιο στόχο το 2021-2022, τη Μ. Βρετανία το 2025 και την Ολλανδία για το 2027. Ήδη οι τιμές της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών CO2 έχουν εκτιναχθεί στα 13 ευρώ τον τόνο και ο κ. Μπενρουμπή συμπλήρωσε ότι «οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα αυξηθούν.
Χρειάζονται, λοιπόν, ευέλικτες μονάδες παραγωγής ρεύματος με καύσιμο το φυσικό αέριο, που θα ακολουθούν τη στοχαστικότητα των ανανεώσιμων πηγών, μέχρι να διευθετηθεί το πρόβλημα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας». Μάλιστα, σύμφωνα με το έμπειρο στέλεχος της εισηγμένης, η αποθήκευση δεν αναμένεται να έχει επιλυθεί πριν την πάροδο μιας δωδεκαετίας.
Η Mυτιληναίος, από τα όσα ανέφερε ο κ. Μπενρουμπή, βλέπει τις εξελίξεις που δρομολογούνται μελλοντικά στην αγορά ενέργειας και για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει επενδύσει στα χρόνια της κρίσης 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Η εμπειρία των ΑΠΕ
Ο κ. Μπενρουμπή, ερωτηθείς στη διάρκεια του πάνελ του συνεδρίου για τα γραφειοκρατικά προβλήματα στην αδειοδότηση έργων στην αγορά ενέργειας, σημείωσε ότι «είναι πιο εύκολο να αδειοδοτηθεί μία θερμική μονάδα παρά ένα έργο ΑΠΕ, ακόμη και μικρότερης ισχύος». Έφερε ως παράδειγμα τις επενδύσεις της Mυτιληναίος στις ανανεώσιμες πηγές: «Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια ολοκληρώσαμε έργα 200 MW, τα οποία είχαν πάρει άδεια κατασκευής από το 2003. Ο κίνδυνος που διατρέξαμε ήταν να λήξουν οι άδειές τους».
Ένα από τα θέματα που άνοιξε ο γενικός διευθυντής του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της Protergia ήταν κι εκείνο της ανεξάρτητης ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών: «Αν θέλουμε ΑΠΕ στα νησιά, τα οποία έχουν πλούσιο δυναμικό, θα πρέπει να επιτραπεί στους ιδιώτες επενδυτές η κατασκευή καλωδίων με δικά τους κεφάλαια. Ή να τα υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ και να τα πληρώνουν οι ιδιώτες.
Από το 2008 έχουμε αιτηθεί τέτοια δυνατότητα στη ΡΑΕ για συγκεκριμένο νησί, χωρίς να μας επιτρέπεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.