Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα: Η πώληση-εξπρές και το ενδιαφέρον της Ελληνικής

Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να λήξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η «εκκρεμότητα» της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Το ενδιαφέρον της Ελληνικής Τράπεζας και ο ρόλος των εποπτικών αρχών.

Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα: Η πώληση-εξπρές και το ενδιαφέρον της Ελληνικής

Ασκήσεις ισορροπίας επιχειρούνται από το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, καθώς από τη μία πλευρά επιζητείται η άμεση πώληση της Συνεργατικής Τράπεζας με παράλληλη γενναία εισροή κεφαλαίων στο τοπικό τραπεζικό σύστημα και από την άλλη, η όποια λύση θα πρέπει να τύχει της σύμφωνης γνώμης της Κεντρικής Τράπεζας και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρώπης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να λήξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η «εκκρεμότητα» της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, καθώς φοβάται ότι πιθανή παράταση του ζητήματος θα μπορούσε να επηρεάσει την αξιοπιστία ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού κλάδου της χώρας (υπήρξαν άλλωστε και οι πρώτες «προειδοποιήσεις» από οίκους του εξωτερικού).

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η πώληση προωθείται με διαδικασίες-εξπρές και την προσεχή Δευτέρα αναμένονται οι υποβολές δεσμευτικών προτάσεων, είτε για το «καλό» κομμάτι της ΣΚΤ, είτε για το προβληματικό, είτε, τέλος, για το σύνολο της Τράπεζας.

Οι τοπικές αρχές φέρεται να καλοβλέπουν το ενδιαφέρον της Ελληνικής Τράπεζας για την «καλή» ΣΚΤ, γεγονός που με τη σειρά του θα απαιτήσει μια αύξηση κεφαλαίου αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Ελληνική.

Αν τελικά προχωρήσει ένα τέτοιο deal, όχι μόνο θα έχουν εισρεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ «στο σύστημα», αλλά επιπλέον θα προκύψουν πολύ σημαντικές συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, μέσα από τη δημιουργία ενός δεύτερου μεγάλου τραπεζικού πόλου, αντίστοιχου της Τράπεζας Κύπρου.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, μια τέτοια λύση θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη τόσο των βασικών μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας, που ενδεχομένως να απολέσουν την πλειοψηφία, όσο και των εποπτικών αρχών (Κεντρική Τράπεζα, SSM), που δεν θα ήθελαν ένα τόσο μεγάλο χρηματοπιστωτικό σχήμα να ελέγχεται πλειοψηφικά από ένα μόνο fund.

Αν όμως πρωτεύει η πώληση της «καλής ΣΚΤ», μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για την τύχη του μη εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου, όπου όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν μέχρι σήμερα ανοιχτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v