Μηνύματα στη διεθνή ενεργειακή επενδυτική αγορά και στους θεσμούς επιδιώκει να στείλει η κυβέρνηση, μέσα από την έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, καθώς έπονται τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΔΕΠΑ.
Το τίμημα που προσδοκά να εισπράξει από τον δεύτερο γύρο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για τον ΔΕΣΦΑ αναμένεται να έχει κατώφλι τουλάχιστον τα 450 εκατ. ευρώ. Μένει να αποδειχθεί αύριο Παρασκευή, οπότε και θα αποσφραγιστούν οι φάκελοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Οι δύο κοινοπραξίες που κονταροχτυπιούνται για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Διαχειριστή υπέβαλαν χθες τους φακέλους με τις βελτιωμένες οικονομικές προσφορές και αν ισχύουν οι πληροφορίες πως στον πρώτο γύρο τα τιμήματα που έδωσαν κινήθηκαν ανάμεσα στα 420 με 450 εκατ. ευρώ, τότε ο πήχης αναμένεται να έχει ανέβει πάνω από τα 450 εκατ. ευρώ.
Οι διεκδικητές του 66% του ΔΕΣΦΑ είναι:
* Η κοινοπραξία των διαχειριστών της Ιταλίας Snam (είναι και επικεφαλής), του Βελγίου Fluxys και της Ισπανίας Enagas. Οι τρεις επιχειρήσεις είναι και εκ των βασικών μετόχων του αγωγού μεταφοράς TAP. Πηγές των τριών θέλουν με την υποβολή χθες της προσφοράς τους να ελπίζουν στην επιτυχή γι' αυτούς λήξη του διαγωνισμού.
* Ο δεύτερος μνηστήρας είναι το σχήμα των διαχειριστών της περιοχής της Γαλικίας στην Ισπανία Reganosa και της Ρουμανίας Transgaz, καθώς και η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης). Πρόκειται για το αουτσάιντερ του διαγωνισμού, το οποίο, όμως, οι πληροφορίες φέρουν στον πρώτο γύρο να υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά έναντι των μετόχων του TAP.
Ένα πιθανό ενδεχόμενο είναι το ΤΑΙΠΕΔ να οδηγήσει τον διαγωνισμό και σε τρίτο γύρο. Αυτός θα αφορά τον πλειοδότη. Θα κληθεί, αν αυτό αξιολογήσει η διοίκηση του Ταμείου, να καταθέσει και νέο υψηλότερο τίμημα.
Τι επιδιώκει η κυβέρνηση
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιδιώκει από τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του ΔΕΣΦΑ να στείλει μηνύματα αναφορικά με τις επιδιώξεις από τις επόμενες μεγάλες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, αυτές των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΔΕΠΑ.
Το πρώτο είναι το ύψος του τιμήματος που θα εισπράξει. Ιδίως για τα ΕΛ.ΠΕ, η κυβέρνηση στοχεύει σε μεγαλύτερα έσοδα από την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου ενός ομίλου με θεματικές οικονομικές αποδόσεις και μεγαλύτερο εύρος δραστηριοτήτων.
Το δεύτερο έχει να κάνει με την ποιότητα των στρατηγικών επενδυτών που αναζητεί τόσο για τον πετρελαϊκό όμιλο, όσο και για τη ΔΕΠΑ. Ως προς την τελευταία, σε αυτό συνηγορούν και τα εναλλακτικά σενάρια αποκρατικοποίησης που κατατίθενται στους θεσμούς. Με αυτά η κυβέρνηση δείχνει πως αναζητά εταιρίες με διάθεση για επενδύσεις.
Το τρίτο μήνυμα αφορά σαφέστατα τους θεσμούς, στους οποίους αποδεικνύει την αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις, αλλά και για την τήρηση των στόχων που έχει αναλάβει έναντι των συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων.