Διαδικασίες fast track στην πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και μία παραίτηση συνοδεύουν τη συμφωνία των μετόχων, Δημοσίου και ομίλου Λάτση, που ανακοινώθηκε στο χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση ποσοστού 20,5% των μετοχών του δημοσίου και 30,47% της Paneuropean Oil and Industrial Holdings θα γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τέλος του Απριλίου. Οι ίδιες πηγές θέλουν η διαγωνιστική διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός τριμήνου, ενώ η σύμβαση αγοραπωλησίας με τον νέο στρατηγικό επενδυτή θα υπογραφεί τον Νοέμβριο.
Με τον τρόπο αυτό τα ΕΛ.ΠΕ γυρίζουν σελίδα και περνάνε σε άλλο τοπίο, με περιορισμένη τη συμμετοχή των δύο «συνεταίρων», δημοσίου και ομίλου Λάτση, οι οποίοι θα μείνουν με ποσοστά από 15% ο καθένας.
Στο μεταξύ όμως και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης φέρεται να έχει ζητήσει από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη την αποχώρησή του από τη θέση, καθώς έχει εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση. Πηγές θέλουν τις αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου να αναλαμβάνει ο πρόεδρος Στάθης Τσοτσορός.
Οι διαπραγματεύσεις των δύο μετόχων, δημοσίου και ομίλου Λάτση, φαίνεται να ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο μήνες. Ο ιδιώτης επενδυτής, όπως σχολιάζεται από αρμόδιους παράγοντες της αγοράς, επιδίωκε την αποχώρησή του, θεωρώντας ότι τα ΕΛ.ΠΕ, μετά την ανοδική πορεία που ακολούθησαν τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια και την επέκτασή τους στον τομέα των υδρογονανθράκων, θα πρέπει να αναζητήσουν έναν πιο εξειδικευμένο και ισχυρό εταίρο.
Κάποιοι άλλοι αιτιολογούν τη στάση του ομίλου Λάτση στην προτεραιότητα που θέλει να δώσει στο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού, καθώς και στην ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της επένδυσης. Συνεπώς, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, το timing με την πώληση του ποσοστού του δημοσίου ήταν το ιδανικότερο. Αν και τέτοιες πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από την πλευρά του ομίλου Λάτση, εντούτοις πολλοί είναι εκείνοι που τεκμηριώνουν την προαναφερόμενη θέση τους με βάση την περσινή «μίνι κρίση» στα ΕΛ.ΠΕ.
Τα σημεία της συμφωνίας των μετόχων
Όπως και να 'χει, η κλεψύδρα γύρισε και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον επί πολλές δεκαετίες κρατικό πετρελαϊκό γίγαντα, ο οποίος δυναμώθηκε με την απορρόφηση του διυλιστηρίου της Petrola, συμφερόντων ομίλου Λάτση, το 2003.
Δημόσιο και Paneuropean Oil and Industrial Holdings (POH), όπως αναφέρουν πηγές, κατέληξαν σε συμφωνία για την πώληση του 50,1% έχοντας επιλύσει δύο βασικά ζητήματα: Το ένα είναι η τύχη και ο έλεγχος των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων και το δεύτερο είναι η συμμετοχή τους στη νέα διοίκηση, μετά την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθεί θυγατρική εταιρία με τις δραστηριότητες του τομέα των υδρογονανθράκων, όπου το δημόσιο θα έχει το 35%. Ως γνωστόν, τα Ελληνικά Πετρέλαια συμμετέχουν σε κοινοπραξία με την Total και Edison στις έρευνες του «οικοπέδου 2» στο Ιόνιο, δυτικά της Κέρκυρας.
Επίσης, μαζί με την Edison, ετοιμάζονται να προχωρήσουν του χρόνου στην πρώτη γεώτρηση στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου. Έχουν υπογράψει σύμβαση παραχώρησης για τις περιοχές της «Άρτας-Πρέβεζας» και της «Βορειοδυτικής Πελοποννήσου». Εξάλλου, τα ΕΛ.ΠΕ συμμετείχαν στους διεθνείς διαγωνισμούς μαζί με τις Total και ExxonMobil για την παραχώρηση των δικαιωμάτων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και μαζί με την ισπανική Repsol στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου.
Σε σχέση με τη διοίκηση, ΕΛ.ΠΕ και POH θα ελέγχουν από κοινού το 1/3 των θέσεων του διοικητικού συμβουλίου, θα τηρούν κοινή στάση σε σημαντικά θέματα, διατηρώντας και δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις.