Έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή της τεχνικής εταιρείας που θα αναλάβει την ανακατασκευή της ιστορικού ακινήτου «Ολυμπος Νάουσα» στην Θεσσαλονίκη ώστε να λειτουργήσει ως boutique hotel, ενώ σε φάση τελικής επεξεργασίας βρίσκονται τα τεύχη του διαγωνισμού για τον κατασκευαστικό όμιλο που θα αναπτύξει το πολυτελές τουριστικό συγκρότημα στα Αστέρια Γλυφάδας, υποστήριξε χθες η διοίκηση της Grivalia ΑΕΕΑΠ.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης, ο διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων Γιώργος Χρυσικός τόνισε πως η Grivalia θα έχει φέτος πρόσθετα έσοδα περί τα 7 εκατ. ευρώ μόνο από τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής και χωρίς να προχωρήσει σε νέες αγορές ακινήτων.
Όπως είπε, τα συνολικά έσοδα που είχε η εταιρεία το 2017 ήταν 65 εκατ ευρώ, και η προοπτική για το 2018, χωρίς να γίνει καμία νέα επένδυση, μόνο και μόνο από την ενσωμάτωση επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα και την καλύτερη διαχείριση κενών ακινήτων, είναι αυτά να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 7 εκατ. ευρώ. Ο κ. Χρυσικός ξεκαθάρισε, όμως, πως η Grivalia θα συνεχίσει τις αγορές ακινήτων και το 2018 μέσω μόχλευσης και δανεισμού και πως δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.
Χθες έγινε γνωστό πως η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε συμφωνία με την Eurobank για πιστωτική γραμμή 75 εκατ. ευρώ, με τη μορφή ενός κοινού, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου το οποίο θα εκταμιεύεται σταδιακά. Το δάνειο θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από την Εurobank και από την Eurobank Private Bank Luxembourg και θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση επιλεγμένων παρελθουσών επενδύσεων καθώς και τη χρηματοδότηση μελλοντικών επενδύσεων.
Ο όμιλος της Grivalia διαχειρίζεται σήμερα κεφάλαια ύψους 1,17 δισ. ευρώ, ενώ στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται 114 ακίνητα, αξίας 954 εκατ. ευρώ (οικόπεδα 1.298.952 τετραγωνικών μέτρων και κτίρια 864.264 τ.μ. με υπολειπόμενο συντελεστή δομησης 30.684 τ.μ.).
Η διοίκηση υποστηρίζει πως τα ακίνητα είναι χαμηλά αποτιμημένα δεδομένης της πτώσης της ελληνικής αγοράς τα τελευταία χρόνια και η αποτίμηση είναι σίγουρα κατά πολύ μικρότερη από το κόστος αντικατάστασης, στην περίπτωση δηλαδή που αποφάσιζε τώρα η εταιρεία να πραγματοποιήσει τις ίδιες αγορές.