Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετά από 4 χρόνια «φαγούρας»... υπογραφές στο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αναμένεται να υπογραφεί μέσα στον Απρίλιο, έπειτα από πολυετή καθυστέρηση. Πόσο πλήρωσε η χώρα τις αντιδράσεις και τις παλινωδίες.

Μετά από 4 χρόνια «φαγούρας»... υπογραφές στο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την ανακήρυξη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ως προσωρινού αναδόχου για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) στη διαχείριση απορριμμάτων, για την περιφέρεια Πελοποννήσου, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την υπογραφή της σύμβασης.

Η τελευταία εκκρεμότητα αφορά στη νομοθετική ρύθμιση του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της περιφέρειας Πελοποννήσου και του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ) της περιοχής, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή εντός των ημερών. Συνεπώς, αν δεν υπάρξουν νέες εκπλήξεις, αναμένεται να τηρηθεί η υπόσχεση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλου για υπογραφή της σύμβασης, ύψους άνω των 150 εκατ. ευρώ, μέσα στον Απρίλιο.

Η υπογραφή της σύμβασης εξαγγέλλεται, βέβαια, εδώ και δύο χρόνια, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται πως έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικαστικές εκκρεμότητες (έγκριση Ελεγκτικού Συνεδρίου, συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων κ.α.). Ταυτόχρονα η κυβέρνηση κατάφερε να πείσει τους δημάρχους της περιφέρειας που αντιδρούσαν πως η κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας με σύμβαση ΣΔΙΤ είναι μονόδρομος, ώστε να σταματήσει η χώρα να πληρώνει πρόστιμα στην Ε.Ε. για τη λειτουργία παράνομων χωματερών.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Γιάννη Τσιρώνη, που όργωνε την Πελοπόννησο υποσχόμενος επιδοτήσεις στους δημάρχους που θα μπλοκάρουν τη σύμβαση ΣΔΙΤ, ο κ. Φάμελλος είχε υποστηρίξει πρόσφατα πως η περιφέρεια Πελοποννήσου εξακολουθεί να είναι το «μαύρο πρόβατο» της χώρας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αποβλήτων.

Σήμερα στην περιφέρεια υπάρχουν 17 αποκατεστημένοι, αλλά όχι τυπικά ανενεργοί, Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), δύο ΧΑΔΑ ενεργοί και πέντε ΧΑΔΑ τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ανενεργούς αλλά μη αποκατεστημένους. Πρόσθεσε πως από τον Ιούνιο του 2015, που επιβλήθηκε το πρόστιμο για τους ΧΑΔΑ, και μόνο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Ελλάδα έχει πληρώσει σε εξαμηνιαία πρόστιμα συνολικά 13 εκατομμύρια ευρώ.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζουν τη θέση για άμεση υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ στο γεγονός πως υπήρξε «επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής σύμβασης, μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος για τους δημότες και εξασφαλίζοντας τις δυνατότητες των Δήμων να ανακυκλώνουν, να αξιοποιούν και να έχουν πόρους από τη διαχείριση των απορριμμάτων τους».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος είχε πάντως προαναγγείλει και την υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων του νομού Ηλείας (με αναδόχους την κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ - Μεσόγειος) εντός του Φεβρουαρίου, κάτι που δεν συνέβη. Επί των ημερών της κυβέρνησης πάντως έχουν υπογραφεί τρεις συμβάσεις ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων, σε Δυτική Μακεδονία, Ηπειρο και Σέρρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v