«Κομβικό», χαρακτήρισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα με την ιταλική Snam στο τιμόνι του ΔΕΣΦΑ, ο πρέσβης των ΗΠΑ, σε μια παρέμβαση που έρχεται λίγες μέρες πριν την έκδοση του αποτελέσματος του διεθνούς διαγωνισμού που πραγματοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 66% του ελληνικού διαχειριστή φυσικού αερίου.
Ο Πάιατ για τη Snam
Η Snam εκθειάστηκε από τον Τζέφρι Πάιατ, τον πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της πρεσβείας με θέμα «Γυναίκες στην Ενέργεια - Women in Energy». Αφού εξήρε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη για την αναγνώριση του καταλυτικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης, τόνισε για τη Snam (σ.σ. μέτοχο του TAP): «Ο αγωγός μεταφοράς αερίου TAP, βέβαια, καταλήγει τελικά στην ιταλική αγορά, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές στην Ευρώπη. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχετε (σ.σ. στην Ελλάδα) τη Snam ως ένα από τα δύο μέρη που διεκδικεί το ΔΕΣΦΑ, εστιάζοντας έντονα στις ευκαιρίες που προκύπτουν από την ιδιωτικοποίηση αυτή. Η Snam διεκδικεί το ΔΕΣΦΑ όχι μόνο επειδή ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά αλλά επειδή ενδιαφέρεται πολύ για αυτό το ευρύτερο δίκτυο που συνδέεται μέσω των Δυτικών Βαλκανίων, μέχρι την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά.
Το τίμημα...
Πρόσφατη παρέμβαση για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ από τη Snam έκανε και ο Ιταλός πρέσβης Εφίζιο Λουίτζι Μάρας, με σαφές μήνυμα ως προς το τίμημα που θα καταβάλει η ευρωπαϊκή κοινοπραξία με επικεφαλής τον γειτονικό διαχειριστή.
Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ σημείωσε ότι «η Snam θα πραγματοποιήσει μεγάλη επένδυση, αν επιλεγεί στον διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ. Αντιλαμβάνομαι ότι, ιδιαίτερα σε αυτή την οικονομική συγκυρία, το τίμημα έχει τη σημασία του για αυτού του είδους τις συναλλαγές και αυτό είναι το σωστό. Όμως αυτό που προέχει, κοιτάζοντας το μέλλον, είναι και η ποιότητα, η αξιοπιστία και η στιβαρότητα του εταίρου που επιλέγεται. Ο όμιλος που θα προκριθεί πρέπει να είναι σε θέση να μοιραστεί την τεχνογνωσία, την αποτελεσματικότητα, το στρατηγικό του όραμα και να εξασφαλίσει ένα επιτυχημένο μέλλον στον ΔΕΣΦΑ, αναδεικνύοντας τα δυνατά σημεία και τις ιδιαίτερες ελληνικές δεξιότητες, που υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν», περιέγραψε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρέσβης, υπογραμμίζοντας και την εταιρική κοινωνική ευθύνη που αναπτύσσει η εταιρία.
Snam και Fluxys και στον Interconnector UK
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, την περασμένη Παρασκευή έγινε γνωστό ότι οι Snam και Fluxys αποκτούν ως μοναδικοί μέτοχοι τον αγωγό Interconnector UK. Οι δύο διαχειριστές φυσικού αερίου θα αποκτήσουν το επόμενο διάστημα το 33,5% των μετοχών που κατέχει σήμερα fund καναδικών συμφερόντων (Caisse de Depot et Placement du Quebec - CDPQ).
Η συναλλαγή ανέρχεται στο ποσό των 75 εκατ. λιρών (103 εκατομμύρια δολάρια) και μετά την ολοκλήρωσή της, η Fluxys θα κατέχει λίγο περισσότερο από το 76% των μετοχών του αγωγού Interconnector UK ενώ η Snam θα ελέγχει μερίδιο 23,7%.
Ο συγκεκριμένος αγωγός είναι αμφίδρομης κατεύθυνσης και μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Το ΤΑΙΠΕΔ
Σημειώνεται ότι τις προσεχείς ημέρες το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας του 66% του ΔΕΣΦΑ. Για την ακρίβεια, αναμένει τις ανεξάρτητες αποτιμήσεις προκειμένου να αξιολογήσει τις δεσμευτικές προσφορές των δύο διεκδικητών.
Η δεύτερη κοινοπραξία αποτελείται από την ισπανική Reganosa, τη ρουμάνικη Transgaz και την EBRD.