Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Πρόταση win-win σε ΔΕΗ για επένδυση στον ΑΗΣ Αμυνταίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μυτιληναίος προτείνει στη δημόσια επιχείρηση, σε συνεργασία και με άλλες βιομηχανίες, να αναβαθμίσουν με 110 εκατ. ευρώ τις δύο λιγνιτικές μονάδες. Δυνατότητα σύναψης διμερών μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας ρεύματος. Πώς κερδίζει η ελληνική βιομηχανία και η ΔΕΗ.

Μυτιληναίος: Πρόταση win-win σε ΔΕΗ για επένδυση στον ΑΗΣ Αμυνταίου

Πρόταση win-win στη ΔΕΗ κάνει η Μυτιληναίος για τον ΑΗΣ Αμυνταίου, για επένδυση ύψους 110 εκατ. ευρώ, που θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά τις δύο λιγνιτικές μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία καλεί τη δημόσια επιχείρηση σε συνεργασία και με άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες να ξεκινήσουν συζητήσεις για την αναβάθμιση των δύο μονάδων, συνολικής ισχύος 400 MW, διερευνώντας το ενδεχόμενο σύναψης σύμβασης προμήθειας ρεύματος μέχρι και το 2030.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι βιομηχανίες υψηλής τάσης θα μπορούν να συνάπτουν μακροχρόνια διμερή συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, βγαίνοντας κερδισμένες και οι δύο πλευρές. H ΔEH, η οποία θα διασφαλίσει πολύτιμα κεφάλαια, θα έχει στο δυναμικό της δύο ακόμη λιγνιτικές μονάδες, ενώ ταυτόχρονα θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους του μνημονίου, που είναι η μείωση του μεριδίου της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον η δημόσια εταιρία κρατά ζωντανές περί τις 1.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα χάνονταν λόγω του αναγκαστικού κλεισίματος του ΑΗΣ Αμυνταίου. Υπενθυμίζεται ότι για περιβαλλοντικούς λόγους, ο Σταθμός έχει μπει σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας και πρέπει να αποσυρθεί. Επιπλέον, οι δύο μονάδες θα μπορούν να διεκδικήσουν και αποζημίωση (Αποδεικτικά Διαθέσιμης Ισχύος).

Από την άλλη μεριά, οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες κερδίζουν, με αυτή τη συνεργασία, σταθερότητα στο ενεργειακό τους κόστος (μακροχρόνια διμερή συμβόλαια) καθώς και πολυετή αναπτυξιακή προοπτική.

Η βιομηχανία στήριζε για δεκαετίες τη ΔEΗ και τώρα συνεχίζει να κάνει το ίδιο. Η Μυτιληναίος, με την πρόταση αυτή, δείχνει τον δρόμο για το πώς θα πρέπει να στηθεί η ενεργειακή αγορά του μέλλοντος: «Με μία ΔEH ανταγωνιστική, αλλά και με βιομηχανικούς παίκτες που θα κινούνται με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς και όχι το πρόσκαιρο κέρδος».

Αναμένονται οι επόμενες κινήσεις από όλες τις πλευρές.

Να σημειωθεί ότι μόλις προχθές ο πρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε γνωστό στους χρηματιστηριακούς και τραπεζικούς αναλυτές την απόφασή του για την πραγματοποίηση τριών κινήσεων στον τομέα της ενέργειας. Η πρώτη αφορά στον ΑΗΣ Αμυνταίου.

Πάγια θέση της Μυτιληναίος, όπως αποδεικνύεται, είναι ότι η ενεργειακή αγορά χρειάζεται μια ισχυρή και ανταγωνιστική ΔEH. Χωρίς τη δημόσια επιχείρηση, η βιομηχανία δεν έχει προοπτική, ενώ ταυτόχρονα η πρόταση της Μυτιληναίος δίνει λύσεις και στην εθνική οικονομία καθώς ανοίγονται προοπτικές ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v