Μια συμφωνία που -σε πρώτο χρόνο- αλλάζει το επενδυτικό σχήμα που ελέγχει την εισηγμένη Κορρές, και σε βάθος χρόνου υπόσχεται αποτελεσματική επέκταση της φίρμας φυσικών ελληνικών καλλυντικών στην Ασία συνήψαν οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας με ένα από τα private equity της Morgan Stanley αλλά και την σινο-ελληνικών συμφερόντων Profex.
Πρόκειται δε για το δεύτερο deal μέσα στο 2017, το οποίο αφορά ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου φυσικών καλλυντικών, μετά τη συμφωνία της Apivita με την ισπανική Puig.
Αν και οι δύο συμφωνίες διαφέρουν ως προς τη διαδικασία, εν τούτοις αποδεικνύουν ότι την τελευταία 30ετία δημιουργήθηκε κάποια υπεραξία από τις συγκεκριμένες εταιρίες, η οποία το 2017 κεφαλαιοποιήθηκε για τους αρχικούς επενδυτές. Παράλληλα, δείχνει και τα «όρια» της εγχώριας επιχειρηματικότητας, η οποία αναζητά συνεργασίες προκειμένου να αναπτυχθεί στις ξένες αγορές.
Για τον ιδρυτή της εταιρίας, Γιώργο Κορρέ (φωτο), και κάτοχο του 30% στο νέο σχήμα που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, μέσω της αυτής αναγνωρίζεται η δυνατότητα περαιτέρω διεθνοποίησης της φίρμας, αλλά και η εμπιστοσύνη στο management, εξασφαλίζεται η υποστήριξη από έναν μεγάλο επενδυτή, και τέλος δρομολογείται η είσοδος της φίρμας στις νευραλγικές αγορές της Ασίας.
H διοίκηση της ελληνικής εταιρίας εδώ και δεκαετίες είχε αποδεχθεί πως η μεγέθυνση της δεν μπορεί να εξασφαλιστεί αν δεν υπάρξει ουσιαστικό άνοιγμα στο εξωτερικό, αλλά και πως απαιτούνται πόροι για την υλοποίηση αυτή της στρατηγικής. Η διοίκηση της εταιρείας, όπως είχε επιβεβαιώσει στο Εuro2day.gr, κατά καιρούς έχει δεχθεί κρούσεις «από δεκάδες ενδιαφερομένους» καθώς και πως έχει «ανταλλάξει οικονομικά δεδομένα», συμπληρώνοντας παράλληλα «πως δεν έχει πιεστικό λόγο να πουλήσει». Ο συνολικός καθαρός δανεισμός της εταιρίας στο τέλος του 2017 ανέρχεται στα 24 εκατ. ευρώ περίπου και εξυπηρετείται κανονικά.
Από την άλλη, το σχήμα Morgan Stanley-Profex προσέφερε την ευκαιρία αποεπένδυσης για τους στρατηγικούς επενδυτές που διέθεταν σημαντική θέση στην Kορρές (13,2% η Arneta Ltd, συμφερόντων Αλεξίας Δαυίδ, 5,1% η Damma Holdings, συμφερόντων Δ. Δασκαλόπουλου, και 13% η οικογένεια Σταματιάδη), αλλά και το option επέκτασης της δραστηριότητας της Kορρές στο μέλλον.
Σημειώνεται ότι το προσύμφωνο εξαγορά ποσοστών από Morgan Stanley και Profex, απαιτεί τη συναίνεση των τραπεζών, οι οποίες έχουν εκχωρήσει μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 25 εκατ. ευρώ στην Kορρές. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Kορρές, το προσύμφωνο τέθηκε άμεσα υπόψη των πιστωτριών τραπεζών προκειμένου να το επεξεργαστούν και να προχωρήσουν στην έκδοση waver.
Τι προβλέπει το προσύμφωνο
Η Μorgan Stanley και η κινέζικη Profex θα αποκτήσουν το 52,3% της εταιρείας, και μαζί με τον βασικό μέτοχο της Kορρές, κ. Γιώργο Κορρέ (24%) και μέλη της οικογένειάς του (6%) θα ελέγχουν μέσω της εταιρείας «Nissos» -με έδρα στην Κύπρο- το 82,3% της εταιρείας. Η Nissos θα υποβάλει υποχρεωτική Δημόσια Προσφορά για το υπόλοιπο 17,7% της εταιρίας, ώστε να αποκτήσει το 100% της εισηγμένης.
Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, οι εταίροι θα προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ στην Kορρές. Οι δύο καινούργιοι μέτοχοι προσφέρουν 5,08 ευρώ ανά μετοχή και θα εκταμιεύσουν 48,3 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν την πλειοψηφία της ελληνικής εταιρείας καλλυντικών.
Η αρχική συμφωνία προβλέπει ότι η διοίκηση του ομίλου Kορρές θα διατηρήσει το management και θα συνεχίσει τη δραστηριοποίησή της με στόχο τη διεθνή επέκταση της εταιρίας. Στο πλαίσιο αυτό η Profex θα αναλάβει την αποκλειστική διανομή και χρήση των επώνυμων καλλυντικών της Kορρές στην Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάου. Ο κ. Γιώργος Kορρές εκτίμησε δε πως η παραπάνω συνεργασία θα οδηγήσει σε διπλασιασμό της παραγωγής της μονάδας που διαθέτει η εταιρεία στα Οινόφυτα.
Ποιοι είναι οι νέοι επενδυτές
Η εταιρία Profex – η οποία θα αποκτήσει το 14% της εταιρείας – ανήκει στον Παύλο Κοντομίχαλο, Έλληνα επιχειρηματία, που δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς στην Κίνα, ενώ προσφάτως προέβη σε ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο κ. Κοντομίχαλος προσφάτως συμφώνησε να επενδύσει και στην οινοποιεία Τσέλεπου, ενώ δημιουργεί ένα είδος «πρεσβείας» για τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα στην Σαγκάη. Υπήρξε δε για πολλά χρόνια στέλεχος της φαρμακευτικής Bristol στην Ασία.
Η Profex δραστηριοποιείται στον τομέα φαρμακευτικών, δερματολογικών και καλλυντικών προϊόντων στην αγορά της Κίνας, με ομάδα που αριθμεί άνω των 500 υπαλλήλων. Η εταιρία ιδρύθηκε το 2001 και διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο εδραιωμένων brands στην κινεζική αγορά, στους τομείς εξειδίκευσής της (Φαρμακευτικά, Καλλυντικά και προϊόντα Αισθητικής Ιατρικής).
Η NHPEA Maiden Holding B.V. - η οποία θα αποκτήσει το 56% της Kορρές - είναι εταιρία συμμετοχών που ανήκει εξ’ ολοκλήρου στη North Haven Private Equity Asia IV, L.P. Η τελευταία είναι επενδυτικό κεφάλαιο 1,7 δισ.ευρώ, υπό διαχείριση θυγατρικής της Morgan Stanley, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, και εστιάζει στις επενδύσεις στη γεωγραφική περιοχή της Ασίας.
Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά private equity fund για την Ασία υπό τη διαχείριση της Morgan Stanley, με καταγεγραμμένη επενδυτική δραστηριότητα στην περιοχή για περισσότερα από 20 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων σε διάφορους τομείς, όπως καταναλωτικά προϊόντα, λιανεμπόριο, οικονομικές υπηρεσίες και στον τομέα της υγείας μεταξύ άλλων, τόσο σε εισηγμένες όσο και σε ιδιωτικών συμφερόντων, μη-εισηγμένες εταιρείες.
Η προϊστορία
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο όμιλος Kορρές υπήρξε πάντοτε ανοιχτός στις συνεργασίες . Πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση στην ελληνική αγορά, η εταιρία έχει αποκτήσει το δίκτυο της στο εξωτερικό και έχει τραβήξει την προσοχή μεγάλων παικτών.
Κατ’αρχάς συνεργάστηκε με το επενδυτικό fund του Δ. Δασκαλόπουλου προκειμένου να ανοιχτεί στις ΗΠΑ και να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο της Sephora. Το μεγάλο βήμα ωστόσο πραγματοποιείται το 2009 όταν η Kορρές συνάπτει συμφωνία συνεργασίας με την Johnson & Johnson για την παραγωγή και διάθεση των προιόντων Κoρρές στις ΗΠΑ και τον Καναδά, από τον αμερικανικό κολοσσό. Αν και η συνεργασία δεν ευοδώθηκε και έπαψε στα τέλη του 2013, η Κoρρές πέτυχε να μπει στο «χάρτη» αλλά και να αποκτήσει εμπειρία και τεχνογνωσία από τον τρόπο λειτουργίας τους.
Έτσι, λίγους μήνες μετά τη λήξη αυτής της συνεργασίας, μέσα στο 2014, η Κoρρές ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την επίσης πολυεθνική Avon με στόχο τη Λατινική Αμερική. Η πρώτη κυκλοφορία προϊόντων Κoρρές στη Λατινική Αμερική, και ειδικότερα στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη σε κατανάλωση καλλυντικών χώρα της ηπείρου, πραγματοποιήθηκε το 2015. Πέρα από τις μεγάλες συνεργασίες ωστόσο, η Κoρρές αναπτύχθηκε και αυτόνομα σε βασικές αγορές αιχμής όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Σκανδιναβία.
Σημειώνεται ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις της Κoρρές στο α' εξάμηνο του 2017 διαμορφώθηκαν στα 30,1 εκατ. ευρώ από 31 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016, αποτέλεσμα κυρίως της μεταβατικής περιόδου στο HSN στην αγορά της Αμερικής - στο τηλεοπτικό κανάλι HSN και στον Καναδά οι πωλήσεις κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, λόγω αναδιάρθρωσης της παρουσίας της μάρκας και της μετάβασης του μοντέλου διανομής σε ανεξάρτητο διανομέα αντίστοιχα. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το πρώτο εξάμηνο του 2017 ανήλθαν στα 5,4 εκατ. ευρώ από 5,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016, επηρεασμένα από τις αλλαγές στην Αμερική.
Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 1,2 εκατ. ευρώ την εν λόγω περίοδο του 2017 από 2,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές αυξήθηκαν στα 3,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 από 3,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.