Το... κατώφλι του χρηματιστήριο του Λονδίνου ετοιμάζεται να περάσει η ελληνική εταιρία Energean Oil & Gas, επενδυτική απόφαση την οποία αναμένεται να λάβει στο πρώτο τετράμηνο του νέου έτους.
Στελέχη του ομίλου επιβεβαιώνουν αυτήν την πρόθεση, η οποία απορρέει από την ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων 1,5 δισ. δολαρίων προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το project της εξόρυξης και παραγωγής των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ – Karish και Tanin. Μάλιστα για τη διοίκηση του ομίλου αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η ανάπτυξη του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου. Οι εκτιμήσεις για τις πρώτες ποσότητες που θα παραχθούν μέσω της ειδικής πλωτής δεξαμενής δείχνουν το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ως γνωστόν ήδη η θυγατρική του ομίλου Energean Israel έχει συμβολαιοποιήσει ποσότητες 4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, οι οποίες διασφαλίζουν έσοδα της τάξης των 10 δισ. δολ.
Η διοίκηση βρίσκεται στη φάση αναζήτησης μέρους των κεφαλαίων των 1,5 δισ. ευρώ και όπως αναφέρουν στελέχη της, «η είσοδος σε χρηματιστήριο θα γίνει. Το πότε θα γίνει εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς. Κι αν υπάρχει μία κεφαλαιαγορά που μπορεί να σηκώσει τέτοιες απαιτήσεις, αυτή είναι του Λονδίνου», συμπληρώνουν χαρακτηριστικά.
Η εξασφάλιση χρηματοδότησης του project Karish και Tanin, των δύο κοιτασμάτων με πιστοποιημένα από ανεξάρτητο οίκο αποθέματα φυσικού αερίου 2,4 τρισ. κυβικών ποδιών ήτοι 446 εκατομμυρίων ισοδύναμων βαρελιών πετρελαίου, απαιτεί συνεχή ενασχόληση και παρουσία στις ξένες αγορές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Μαθιού Ρήγα. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Energean Oil & Gas στην Ελλάδα να αναλάβει o Δημήτρης Γόντικας αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της άλλης θυγατρικής του ομίλου Kavala Oil.
Το Κατάκολο, ο Πρίνος και τα Ιωάννινα
Εξελίξεις όμως υπάρχουν και στις εγχώριες δραστηριότητες της εταιρίας. Σύμφωνα με πηγές, στο θαλάσσιο «οικόπεδο» του Κατακόλου προέκυψαν νέα δεδομένα και ανεξάρτητος οίκος αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για την ποσότητα των απολήψιμων κοιτασμάτων στα 10,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από 3 εκατ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη.
Ο σχεδιασμός της εταιρίας είναι η πρώτη παραγωγική γεώτρηση να γίνει το χειμώνα του 2019 αφού ολοκληρωθούν και οι τελευταίες διοικητικές και αδειοδοτικές διαδικασίες. Στη φάση αυτή εκπονείται η Περιβαλλοντική Μελέτη Κοινωνικών Επιπτώσεων.
Στο μεταξύ η εταιρία στιγμή δεν εγκαταλείπει και το κοίτασμα – διαβατήριο της για άλλες ξένες αγορές, αυτό του Πρίνου. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εντός του 2018 νέες γεωτρήσεις στον Πρίνο, τον Βόρειο Πρίνο και το Έψιλον, αλλά και να ανέβει ο δείκτης απόδοσης των αποθεμάτων πετρελαίου. Με πιο απλά λόγια να μπορέσει η εταιρία να αντλήσει μεγαλύτερο ποσοστό. Ο στόχος για το νέο έτος είναι να ανέβει η παραγωγή στα 1,5 εκατομμύρια βαρέλια από 1.272.000 που ήταν το 2016 και μόλις 540.000 το 2015. Η παραχώρηση του Πρίνου σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου έχει 40 εκατ. βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου και 20 εκατ. δυνητικά αποθέματα.
Σε ό,τι αφορά το «οικόπεδο» των Ιωαννίνων στο οποίο έχει μπει η ισπανική Repsol με το 60% των δικαιωμάτων (operator) προετοιμάζονται οι διαδικασίες για τις σεισμικές έρευνες, ενώ για την άλλη παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας η Energean Oil & Gas περιμένει μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μίσθωσης με το Δημόσιο τον περασμένο Μάιο να πάει προς κύρωση στη Βουλή.