Η ΔΕΗ ενδιαφέρεται για τη σύναψη επιχειρηματικών συνεργασιών με αξιόπιστους εταίρους, για τη διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στις περιφερειακές διεθνείς αγορές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την επέκταση σε ενεργειακές υπηρεσίες, όπως η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, η αγορά φυσικού αερίου και η ηλεκτροκίνηση, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο Capital Link που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ο κ. Παναγιωτάκης περιέγραψε τις προκλήσεις που συνεπάγονται οι ραγδαίες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα παγκοσμίως, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, οι τεχνολογικές αλλαγές και οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει ένα νέο τοπίο, εντελώς διαφορετικό από το ήδη υπάρχον ενώ πρόσθεσε πως η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης του στρατηγικού της σχεδίου, με στόχο τη μετατροπή της σε πιο ανταγωνιστική και αποδοτική επιχείρηση και την ανάδειξή της σε ηγέτη στην περιφερειακή αγορά.
«Για τον σκοπό αυτό, σημείωσε, διερευνούμε επενδύσεις σε επικερδή έργα ιδιαίτερα σε ΑΠΕ, τόσο στην Ελλάδα και όσο και στο εξωτερικό. Επιπρόσθετα, σχεδιάζουμε την αναβάθμιση και την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής μέσω και της εγκατάστασης "έξυπνων" μετρητών».
Στο ίδιο συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γρηγόρης Στεργιούλης επεσήμανε τις θετικές προοπτικές που ανακύπτουν από τα επενδυτικά έργα σε αγωγούς φυσικού αερίου που είναι υπό κατασκευή ή υπό εξέταση (ΤΑΡ, ελληνοβουλγαρικός, ελληνοιταλικός ), καθώς και από την αναβάθμιση του αποθηκευτικού και διαμετακομιστικού δυναμικού του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, με εστίαση στην παρούσα φάση σε θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές στο Ιόνιο και την Κρήτη.
Η συμβολή αυτών των έργων, προστιθέμενη στο εύρωστο δυναμικό του εγχώριου τομέα διύλισης, θα συνεισφέρουν αποφασιστικά στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ε.Ε, καθιστώντας την Ελλάδα σημαντική ενεργειακή πύλη στη ΝΑ Ευρώπη, τόνισε ο κ. Στεργιούλης.