Ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα συνοδεύει την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με πρώτο σταθμό το market test της DG COMP, το οποίο θα απευθυνθεί σε περίπου 40 ελληνικές, ευρωπαϊκές και υπερατλαντικές εταιρίες παραγωγής ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στάδια για τον τελικό διαγωνισμό του Μαΐου απαιτούν και γρήγορες διαγωνιστικές διαδικασίες από τη μεριά της δημόσιας εταιρίας, η οποία έχει θέσει το ζήτημα στην κυβέρνηση, ώστε αυτές να εξαιρεθούν από τους συνήθεις όρους και τις προϋποθέσεις μιας ΔΕΚΟ.
Είναι ενδεικτικό ότι η εταιρία θα χρειαστεί τέσσερις συν δύο συμβούλους για την προετοιμασία του διαγωνισμού καθώς και για την αξιολόγηση των προσφορών που θα υποβληθούν. Οι πρώτοι είναι ο χρηματοοικονομικός, εξειδικευμένος για τον διαχωρισμό των μονάδων από τη μητρική εταιρία, σύμβουλος για την αποτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων καθώς και ένας τέταρτος για τις νομικές υποθέσεις. Οι τέσσερις εταιρίες θα πρέπει να προσληφθούν άμεσα για την προετοιμασία της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Οι άλλοι δύο πρόκειται για συμβούλους που θα κάνουν την εκτίμηση για το αν το προσφερόμενο τίμημα θα είναι εύλογο και δίκαιο (fairness opinion).
Πέραν όμως της πρόσληψης των έξι συμβούλων που θέλει η ΔΕH, προηγείται το περιβόητο market test. Οι εκτιμήσεις θέλουν να ξεκινά σύντομα από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής και να απευθύνεται για το κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε περίπου 40 εταιρίες, όπως βιομηχανίες, ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος αλλά και στους κατά καιρούς φημολογούμενους μνηστήρες από την Πολωνία και την Τσεχία καθώς και από τρίτες χώρες όπως τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία.
Φυσικά η συμμετοχή στη διαδικασία του market test, που θα διαρκέσει μέχρι και τον Ιανουάριο, δεν σημαίνει ότι οι εταιρίες αυτές θα διεκδικήσουν και τις λιγνιτικές μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Οι συμμετέχοντες θα υποβάλουν τις προτάσεις επί των όρων του διαγωνισμού που θα προτείνει η DG COMP, όπως για παράδειγμα για το αν αυτές θα πωληθούν και οι τέσσερις μαζί ή σε ξεχωριστά «πακέτα» Βορρά και Νότου.
Στη συνέχεια, μετά τον Ιανουάριο, οι Βρυξέλλες θα πάρουν τις οριστικές αποφάσεις και από τότε θα ξεκινήσει η ΔEH να τρέχει τις διαδικασίες για την απόσχιση των τεσσάρων μονάδων, τη μεταφορά τους σε νέες εταιρίες με διοικητικά συμβούλια κ.λπ.
Για αυτές τις διαδικασίες θα απαιτηθούν αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των μετόχων και στο τέλος του Μαΐου η διοίκηση της ΔΕH θα προκηρύξει τους διαγωνισμούς.
Ένα από τα ζητήματα που απομένει επίσης η εταιρία να ρυθμιστεί είναι κι εκείνο της παράτασης των ωρών λειτουργίας των δύο λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου. Αυτές θα πρέπει να αυξηθούν στις 32.000 από τις 17.500, σύμφωνα με την επιχείρηση, ώστε τη διετία 2020-2021 να μην προκύψει πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα της χώρας.