Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Επιθετικότερο πρόγραμμα μείωσης «κόκκινων» δανείων

Στόχος της τράπεζας να κλείσει η χρονιά με 900 εκατ. μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με το αρχικό πλάνο. Ψηλότερα ο πήχης και για το 2018-2019. Σημαντικό γεγονός ότι στο stress test θα εφαρμοστεί κοινή μεθοδολογία.

Alpha: Επιθετικότερο πρόγραμμα μείωσης «κόκκινων» δανείων

Με πιο επιθετική στοχοθεσία μείωσης στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) θα κινηθεί η Alpha Bank τόσο φέτος όσο και μέχρι το τέλος του 2019 με βάση την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 9μηνου που πραγματοποίησε στους αναλυτές.

Ο στόχος μείωσης στα NPEs από 26 δισ. ευρώ που ήταν για φέτος μειώνεται περαιτέρω στα 25,1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο στόχος μείωσης των NPΕs μέχρι το τέλος του 2019 από τα 17,5 δισ. ευρώ κινείται ακόμα πιο χαμηλά -κατά 700 εκατ. ευρώ - στα 16,8 δισ. ευρώ. Το μίγμα επίτευξης πλέον περιλαμβάνει πλέον 5,8 δισ. ευρώ σε ρευστοποιήσεις και πωλήσεις από και 4 δισ. ευρώ που ήταν προγενέστερα ο στόχος.

Σύμφωνα με το conference call, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν στα 26,8 δισ. ευρώ από 26,9 δισ. ευρώ που ήταν στοχοθεσία για την τράπεζα, ήτοι χαμηλότερα κατά 100 εκατ. ευρώ.

Για την επίτευξη του στόχου μείωσης στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μέχρι το τέλος του έτους υπολείπονται 1,7 δισ. ευρώ και η διοίκηση της Alpha φάνηκε βέβαιη ότι θα είναι σε θέση να πετύχει το στόχο της και επιβεβαίωσε τους αναλυτές πως επίκεται μια συναλλαγή πώλησης unsecured δανείων που θα περιληφθεί στα αποτελέσματα του 2017.

Η Alpha Bank κινήθηκε σύμφωνα με τους στόχους της στη μείωση των NPEs και συνέχισε τη βελτίωση της ρευστότητας της στο τρίτο τρίμηνο. Τα δάνεια σε καθυστέρηση στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 283 εκατ. ευρώ μετά από διαγραφές. Αντιστοίχως, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 211 εκατ. ευρώ μετά από διαγραφές κατά το γ΄ τρίμηνο 2017. Οι συσσωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 15 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 25,6% του δανειακού χαρτοφυλακίου.

H τράπεζα τόνισε επίσης τη σημαντικότητα του γεγονότος ότι στο stress test θα εφαρμοστεί κοινή μεθοδολογία για τις ελληνικές τράπεζες με όλες τις άλλες συμμετέχουσες ευρωπαϊκές τράπεζες και ότι η μόνη διαφορά θα είναι ο χρόνος εκτέλεσης του τεστ, εξαιτίας της λήξης του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Η δοκιμασία θα λάβει υπόψη τα στοιχεία ισολογισμού με ημερομηνία το τέλος του 2017 και την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα σταλούν τα στοιχεία στον regulator.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι περιμένει περίπου 70 φυσικούς και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του έτους και περίπου 2.000 πλειστηριασμούς το 2018 σε υψηλής αξίας περιπτώσεις ακινήτων.

Τέλος, η εξάρτηση από το Ευρωσύστημα μειώνεται σταδιακά και κινείται στα 10,5 δισ. ευρώ το Νοέμβριο εκ  των οποίων τα 3,2 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και 7,3 δισ. ευρώ από τον ELA.

Ο στόχος για μηδενισμό του ELA διατηρείται μέχρι το τέλος του 2019. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v