Εθνική: Παίρνει πρόσθετες προβλέψεις για το Τitlos

Με την υιοθέτηση του IFRS 9, η τράπεζα θα πρέπει να σχηματίσει πρόβλεψη για αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου όσον αφορά το swap του Titlos. Πού εκτιμά το μέγεθος της ζημιίας η διοίκηση της τράπεζας. Τι είπε στους αναλυτές.

Εθνική: Παίρνει πρόσθετες προβλέψεις για το Τitlos

Ζημία μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ θα εγγράψει η Εθνική κατά την επόμενη χρήση, για το «Titlos», εξαιτίας της υιοθέτησης από 1ης Ιανουαρίου 2018 του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (IFRS 9), το οποίο την υποχρεώνει να σχηματίζει προβλέψεις για αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου.

Μετά από ερωτήσεις αναλυτών κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, η διοίκηση της Εθνικής επιβεβαίωσε μεν ότι θα αναγκαστεί να σχηματίσει προβλέψεις για την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από το swap κρατικών ομολόγων, τα δικαιώματα του οποίου είχε αγοράσει από την Goldman Sachs, διευκρινίζοντας ότι το ύψος τους θα ανέρχεται σε λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η διοίκηση της τράπεζας απέφυγε να διατυπώσει πιο συγκεκριμένη εκτίμηση, από τα συμφραζόμενα, όμως, προκύπτει ότι το ποσό της πρόβλεψης θα είναι χαμηλότερο των 500 εκατ. ευρώ, όταν στην αγορά κυκλοφορούσαν φήμες για ποσά της τάξης του 1 δισ.

Ο σχηματισμός προβλέψεων είναι αναπόδραστος, καθώς λόγω της εφαρμογής του IFRS 9, η Εθνική θα πρέπει να εκτιμήσει τις αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου, με βάση την αξιολόγηση της Ελληνικής Δημοκρατίας καθώς ο βασικός παράγοντας κινδύνου που φέρει το Titlos είναι η δυνατότητα της χώρας να αποπληρώσει το χρέος της.

Με την υιοθέτηση του IFRS 9, το ομόλογο του Titlos θα σταματήσει να αποτυπώνεται ξεχωριστά από το παράγωγο στις λογιστικές καταστάσεις, ενώ οι όποιες μεταβολές θα ταξινομούνται στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η EBA αποφάσισε να δώσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες πενταετή περίοδο προσαρμογής ως προς τον επιμερισμό της ζημίας από τις νέες προβλέψεις στα εποπτικά τους κεφάλαια.

Ειδικότερα, με βάση την απόφαση, στη χρήση του 2018, θα επιβαρύνει τα εποπτικά κεφάλαια μόλις το 5% της ζημίας από τις πρόσθετες προβλέψεις, λόγω υιοθέτησης του ΔΠΧΑ 9. Το 2019 η πρόσθετη επιβάρυνση θα είναι 10%, το 2020 15% και το 2021 20%. Τη διετία 2022 και 2023 η επίπτωση θα είναι 25% ετησίως.

Έτσι, στην τριετία 2018-2020, ο επόπτης θα αφαιρέσει από τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών το 30% της ζημίας από τις νέες προβλέψεις, ποσοστό που θα φθάσει στο 50% το 2020 και στο 100% το 2023.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον εποπτικό χειρισμό. Η λογιστική επίπτωση θα διενεργηθεί με τον σχηματισμό των προβλέψεων και θα επιβαρύνει κατά την πρώτη χρήση εφαρμογής (2018) απευθείας την καθαρή θέση, ενώ στις επόμενες χρήσεις θα περάσει από τα αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v