Παναγιωτάκης: Απρόθυμες οι ευρωπαϊκές εταιρίες για τις λιγνιτικες μονάδες της ΔΕΗ

Και αμερικανικό ενδιαφέρον για τις μονάδες της ΔΕΗ μετά από εταιρίες της Κίνας και της Ιαπωνίας αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Απροθυμία των ευρωπαϊκών εταιριών. Τα σχέδια της State Grid για ΑΔΜΗΕ.

Παναγιωτάκης: Απρόθυμες οι ευρωπαϊκές εταιρίες για τις λιγνιτικες μονάδες της ΔΕΗ

Μηδενικό είναι το ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτρισμού για τις λιγνιτικες μονάδες της ΔΕΗ όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης στη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου του Economist.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι εταιρίες από την ΕΕ είναι απρόθυμες να επενδύσουν.

Ο ίδιος έκανε γνωστό το ενδιαφέρον εταιριών από Κίνα, Ιαπωνία αλλά και Αμερική και όπως είπε αν δεν υπάρξουν οι συγκεκριμένες τότε ο διαγωνισμός για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

State Grid: Κόμβος μεταφοράς ενέργειας η Ελλάδα

Σε κόμβο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από Αφρική και Ασία σκοπεύει να μετατρέψει την Ελλάδα η κινεζική εταιρία μέτοχος του ΑΔΜΗΕ State Grid.

Την επισήμανση αυτή έκανε στη διάρκεια του συνεδρίου του Economist ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του διεθνούς τμήματος της SGCC Shirong Lyu.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόθεση της εταιρίας είναι με διασυνδέσεις στην Αφρική και την Ασία η Ελλάδα να μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Shirong Lyu έθεσε επίσης ως προτεραιότητα και τις διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών τονίζοντας ότι θα στηρίξει με επενδύσεις αυτά τα σχέδια.

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης περιέγραψε τις προκλήσεις των διασυνδέσεων: «Υπάρχει ανάγκη ενισχυσης των διασυνδέσεών μας ανατολικά-Τουρκία, και δυτικά-Ιταλία, με τις οποίες θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη όλων των πλευρών. Επί πλέον ειδικότερα η διασύνδεση με την Τουρκία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αξιοποίηση ευκαιριών, π.χ. φθηνή προμήθεια ΗΕ από άλλες χώρες (π.χ. Ιράν, με το ΦΑ, ή Γεωργία με τους υδάτινους πόρους).»

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ έκανε λόγο και για δεύτερη πρόκληση: « Η δεύτερη προοπτική-πρόκληση για την Ελλάδα αφορά στη διασύνδεσή της με την Κύπρο και το Ισραήλ, το γνωστό πρότζεκτ Eurasia Interconnection. Η Κύπρος σήμερα είναι το τελευταίο μέλος της ΕΕ που δεν είναι διασυνδεδεμένο με το Ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα. Εξάλλου η διασύνδεσή της με το Ισραήλ θα της παράσχει τις δυνατότητες προμήθειας ΗΕ από εναλλακτική πηγή, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό με δεδομένο ότι η ίδια δε διαθέτει εγχώριους ενεργειακούς πόρους, πλην ΑΠΕ.»

Επέκταση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια

Ο κ Παναγιωτάκης έκανε γνωστό επίσης ότι η εταιρία ετοιμάζει το επιχειρησιακό και στρατηγικό της σχέδιο με ορίζοντα το 2030.

Σύμφωνα με τον ίδιο με δεδομένο ότι η εταιρία είναι υποχρεωμένη να χάσει μερίδιο στη λιανική αναζητά ευκαιρίες στην περιοχή της βαλκανικής χερσονήσου. Όπως είπε: Στο εξωτερικό, και ειδικότερα στην περιφερειακή αγορά της Βαλκανικής η ΔΕΗ έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει leader. Στην κατεύθυνση αυτή αναζητούμε και σχεδιάζουμε επενδύσεις σε προσοδοφόρα έργα παραγωγής ΗΕ, κυρίως υδροηλεκτρικά και άλλες ανανεώσιμες πηγές, αλλά και σε θερμικούς σταθμούς. Αναζητούμε επίσης ευκαιρίες για δραστηριοποίηση και σε άλλους τομείς του ηλεκτρισμού όπως τα Δίκτυα και η προμήθεια ΗΕ.

Για όλα αυτά η ΔΕΗ διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία και ισχυρό Brand Name, το οποίο με την πρακτική μας, σύμφωνα με τις αξίες μας, θα διαφυλάξουμε και θα ισχυροποιήσουμε περαιτέρω. Και βέβαια σε αυτή μας τη δραστηριότητα θα επιδιώξουμε να εντάξουμε τις κατάλληλες επιχειρηματικές συνεργασίες με ελληνικές, κινεζικές στο πλαίσιο του one belt one road και άλλες εταιρείες, τόσο των γειτονικών μας χωρών όσο και άλλων. Το παράδειγμα της συνεργασίας μας με την Ελβετική Alpiq στη Βουλγαρία είναι χαρακτηριστικό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v