Η χειμερινή περίοδος πλησιάζει και οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να ανάψουν τα κλιματιστικά και τα ηλεκτρικά σώματα για θέρμανση. Ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα η οριστικοποίηση του ποσού των αναδρομικών Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που θα πρέπει να εισπράξει μέσω αυξήσεων η ΔΕΗ, καθώς και η αλλαγή στους λογαριασμούς των κλιμακίων χρέωσης των ΥΚΩ.
Ειδικότερα, η διοίκηση της ΔΕH επιμένει στη διεκδίκηση 700 εκατ. ευρώ για ποσά της περιόδου 2012 -2016, τα οποία υποστηρίζει ότι πρέπει να της αποδοθούν, καθώς δεν έχουν καλυφθεί οι δαπάνες που έκανε για την ηλεκτροδότηση των νησιών.
Η εταιρία, ακόμη και τώρα, μέσα από την επίσημη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εξαμήνου, προειδοποιεί με προσφυγή στη Διαιτησία, αμφισβητώντας τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ προς τον υπουργό ΠΕΝ πως τα ποσά που θα πρέπει να εισπράξει τελικά ανέρχονται σε 360 εκατ. ευρώ και όχι σε 700.
Το πρώτο ηλεκτροσόκ και η εμμονή της ΔΕH
Τα χρήματα αυτά, όσα κι αν είναι τελικά, είτε 360 είτε 700 εκατ. ευρώ, θα τα επωμιστούν οι καταναλωτές, οι οποίοι θα δουν τους λογαριασμούς τους να φουσκώνουν. Αν και η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς τα πρόσθετα αυτά ποσά να μετακυλιστούν σταδιακά μέσα στην περίοδο 2018-2022, εντούτοις η επιβάρυνση των νοικοκυριών δεν θα είναι αμελητέα. Πολλώ μάλλον, αν τελικά η ΔEH προσφύγει και δικαιωθεί για τα 700 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές, η διοίκηση της εταιρείας εμμένει στη διεκδίκησή της λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και καθώς διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να έχει άμεσα καθώς και μεσοπρόθεσμα έσοδα. Αφενός, η διατήρηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών ρεύματος στα 2,4 δισ. ευρώ και η καθυστέρηση της είσπραξής τους μέσα από τα προγράμματα διακανονισμού που επέλεξε η διοίκηση και αφετέρου, οι υψηλές δανειακές υποχρεώσεις που έχει στην προσεχή διετία στρέφουν την εταιρία σε μία καθαρά στείρα εισπρακτική πρακτική.
Πάντως, το θέμα των αναδρομικών ΥΚΩ βρίσκεται στους θεσμούς, οι οποίοι και θα κληθούν να αποδεχτούν ή να απορρίψουν τη μεθοδολογία που ακολούθησε η ΡΑΕ για τον υπολογισμό τους αλλά και το ύψος των διεκδικήσεων της ΔΕH.
Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει το ύψος των αναδρομικών ΥΚΩ που θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά.
Το δεύτερο ηλεκτροσόκ...
Κι αν το πρώτο ηλεκτροσόκ... έρχεται από τα προαναφερόμενα ποσά, το δεύτερο θα προκληθεί από την καθυστέρηση στη θέσπιση των αλλαγών των κλιμακίων χρέωσης των ΥΚΩ.
Την περασμένη χειμερινή περίοδο, χιλιάδες οικογένειες είδαν τους λογαριασμούς της ΔΕH να παίρνουν φωτιά, χωρίς να έχει αυξηθεί η τιμή της κιλοβατώρας με την οποία χρεώνεται η καθαρή κατανάλωση ρεύματος. Ποιος ήταν ο λόγος; Το άδικο σύστημα με το οποίο χρεώνονται οι ΥΚΩ. Αν κάποιος ξεπερνά τα συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης, τότε δεν πληρώνει μόνο τις επιπλέον ποσότητες με την επόμενη υψηλότερη χρέωση αλλά κι εκείνες που έκαψε... παρότι αντιστοιχούν στη χαμηλότερη.
Τα νέα κλιμάκια που έχει εισηγηθεί η ΡΑΕ είναι τρία, έναντι των τεσσάρων που ισχύουν σήμερα. Επιπλέον η Αρχή επιδιώκει να διορθώσει την αδικία που υπάρχει σήμερα στον τρόπο χρέωσης. Για παράδειγμα αν ένα νοικοκυριό περάσει την κατανάλωση συγκεκριμένης κατηγορίας έστω και για μία κιλοβατώρα, όπως προαναφέρθηκε, θα επιβαρυνθεί με τη χρέωση της επόμενης για όλες τις κιλοβατώρες που έχει κάψει... Η ΡΑΕ προτείνει η επιβάρυνση με τη νέα χρέωση να τρέχει... μόνο για την υπερβάλλουσα κατανάλωση.
Αύξηση 14% στις μικρές καταναλώσεις
Έτσι οι τρεις κλίμακες κατανάλωσης είναι από 0 έως 1.600 κιλοβατώρες με χρέωση το 0,008 ευρώ. Σήμερα, για την ίδια κλίμακα, η χρέωση είναι 0,0069 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία επιβαρύνονται οι μικρές καταναλώσεις με αύξηση της τάξης του 14%.
Καθιερώνεται επίσης μία καινούρια κατηγορία, αυτή από 1.601 έως 2.400 κιλοβατώρες με χρέωση το 0,045 ευρώ. Σήμερα υπάρχουν οι κλίμακες από 1.601 έως 2.000 κιλοβατώρες με χρέωση 0,01570 ευρώ και από 2001 έως 3.000 κιλοβατώρες με χρέωση 0,03987 ευρώ.
Η ΡΑΕ επίσης εισηγείται και τρίτη κλίμακα, από 2.401 και άνω κιλοβατώρες με χρέωση 0,080 ευρώ. Με την τρέχουσα κατηγορία, 3.001 και άνω κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,04488 ευρώ.
Τα νέα κλιμάκια είναι επίσης υπό την αίρεση των θεσμών. Αν αυτά δεν προχωρήσουν και δεν ψηφιστούν εγκαίρως, τότε τα νοικοκυριά θα... καούν, όπως και πέρυσι, από τους λογαριασμούς της ΔΕH.