Το μοντέλο που θα ακολουθήσει η Εθνική, χωρίς πλέον τις δραστηριότητες του εξωτερικού αλλά και σημαντικές θυγατρικές στην Ελλάδα όπως η Εθνική Ασφαλιστική, περιέγραψε στους μετόχους της τράπεζας ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.
Κατά την ομιλία του στην τακτική Γενική Συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τόνισε ότι η έμφαση πλέον δίνεται στην Ελλάδα και στις αμιγώς τραπεζικές εργασίες. Στόχος της ΕΤΕ είναι να χρησιμοποιήσει τη ρευστότητα που αντλεί από τις πωλήσεις θυγατρικών, και δευτερευόντως από την ανάκτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, για τη χρηματοδότηση της εγχώριας οικονομίας και ειδικότερα για τον μετασχηματισμό οικονομικού μοντέλου το οποίο δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.
«Βλέπουμε την υποχρέωση απομόχλευσης ως στρατηγική ευκαιρία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Φραγκιαδάκης, σημειώνοντας ότι η τράπεζα έχει υλοποιήσει πάνω από το 90% του στόχου σε όρους απόδοσης των κινήσεων στην κεφαλαιακή επάρκεια.
Οι νέες χορηγήσεις θα οδηγήσουν σε υψηλότερα έσοδα από τόκους, κίνηση που σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους και τον συνεχιζόμενο σχολαστικό χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα οδηγήσει σε ενίσχυση της κερδοφορίας.
Σημειώνεται ότι η Εθνική εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του 2017 αύξηση των νέων χορηγήσεων κατά 500 εκατομμύρια ευρώ και με τον ίδιο ρυθμό κινήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και το δεύτερο τρίμηνο που ολοκληρώνεται σήμερα.
Από την ολοκλήρωση δε του περσινού προγράμματος εθελουσίας εξόδου, αναμένει εξοικονόμηση δαπανών στη φετινή χρήση ύψους 60 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα η Εθνική έχει τις υψηλότερες επιδόσεις στο μέτωπο μείωσης των NPEs, σημειώνοντας υπεραπόδοση της τάξης των 700 εκατ. ευρώ ως το τέλος του πρώτου τριμήνου της τρέχουσας χρονιάς.
Στο κενό η προσπάθεια της Εθνικής, αν δεν προσελκυστούν επενδύσεις
Ο κος Φραγκιαδάκης τόνισε ότι η ΕΤΕ ήταν και παραμένει η πιο ισχυρή τράπεζα στη χώρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Βγαίνουμε πιο δυνατοί από την υλοποίηση του πλάνου αναδιάρθρωσης». Προειδοποίησε όμως ότι απαιτείται η δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος μέσω ενίσχυσης της εμπιστοσύνης, προκειμένου η προσπάθεια της τράπεζας να μην πέσει στο κενό και κάλεσε τη χώρα να πάρει την ιδιοκτησία του προγράμματος. «Αν δεν πάρουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος σαν χώρα όπως η Εθνική πήρε την ιδιοκτησία του δικού της Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, τότε η προσπάθειά μας θα πέσει στο κενό», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην Εθνική Ασφαλιστική, σημείωσε ότι πρόκειται για μια επωφελή για όλους συμφωνία, από την οποία η τράπεζα εξασφάλισε υψηλή αξία παραμένοντας μέτοχος μειοψηφίας, διαφύλαξε το εμπορικό της σήμα και εξασφάλισε μια συμφωνία bancassurance για 10 συν 5 έτη. «Η αποεπένδυση είναι φορτισμένη στιγμή και τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, πρόκειται όμως για μια επωφελή συμφωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής.
Από την πλευρά του, ο Τ. Θωμόπουλος σημείωσε ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής όπως και της βουλγαρικής UBB συμβάλλει στη διατήρηση κεφαλαιακού αποθέματος για την τράπεζα και της επιτρέπει να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη σταθερότητα τις προκλήσεις της οικονομίας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο πρόεδρος της ΕΤΕ δήλωσε αισιόδοξος για τη χώρα, τόνισε όμως ότι είναι αναγκαία η επίσπευση της εφαρμογής εργαλείων όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ενώ για την Εθνική και συνολικά για το τραπεζικό σύστημα ανέφερε ότι το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης είναι αρκετά υψηλό, μετά και τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι δύσκολο να κρυφτούν πράγματα κάτω από το χαλί, όπως συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια.
Στη Γενική Συνέλευση υπήρξε 65,96% απαρτία, αρκετή για να συζητηθούν όλα τα θέματα της Γ.Σ.
* Οι ομιλίες των κ.κ. Φραγκιαδάκη και θωμόπουλου δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη Συνοδευτικό Υλικό»