Πρόσκληση σε ιδιώτες να πάρουν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ απηύθυνε ο πρόεδρος της εταιρίας Μ. Παναγιωτάκης (φωτό), ενώ από την πλευρά του, ο ανώτερος σύμβουλος της Edison Roberto Poti απάντησε πως «κανένας επενδυτής δεν σκέφτεται να επενδύσει στον άνθρακα». Ο δε διευθύνων σύμβουλος της Protergia Ντίνος Μπενρουμπή βλέπει δυσοίωνο το μέλλον του λιγνίτη για μετά το 2025.
Στη διάρκεια του συνεδρίου του Economist, ο πρόεδρος της ΔΕH έκανε γνωστό ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕH κι επιπλέον τόνισε: «Η ΔΕH θα εκπλήξει. Κι όσοι εύχονται στην αποτυχία του εγχειρήματος να σπεύσουν γιατί θα μείνουν εκτός νυμφώνος...».
Ο κ. Παναγιωτάκης έκανε επίσης γνωστό ότι «είμαστε αισιόδοξοι για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων. Έχουμε κάνει έρευνες και εμφανίζονται κάποιοι ενδιαφερόμενοι».
Αν και ο πρόεδρος της επιχείρησης κάνει λόγο για ενδιαφέρον, εντούτοις άλλη άποψη έχουν δύο ισχυροί παίκτες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Edison, αναφερόμενο στη συμφωνία για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, είπε ότι κανείς επενδυτής δεν σκέφτεται να επενδύσει στον άνθρακα, επικαλούμενος τις διαφορετικές πολιτικές της ΕΕ που οδηγούν στην απανθρακοποίηση.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Protergia Ν. Μπενρουμπή υπογράμμισε πως οι εκτιμήσεις δείχνουν την τιμή των ρύπων στα 40 ευρώ τον τόνο το 2030 και είπε ότι δεν βλέπει μέλλον για τα λιγνιτικά μετά το 2025. Πάντως ο ίδιος, επικαλούμενος την ανάγκη ανοίγματος του ανταγωνισμού, χαρακτήρισε ένα πρώτο βήμα την πώληση λιγνιτικών μονάδων, προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι ολοκληρωμένο και πρέπει να ξεκαθαρίσει κι άλλο το σχέδιο.
Κόστος 500 εκατ. από την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων
Ο πρόεδρος της Elpedison Νίκος Ζαχαριάδης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, απαρίθμησε 10 μεταρρυθμίσεις που δεν προχωρούν στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να επωμίζονται καταναλωτές και επιχειρήσεις κόστος μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Μεταξύ άλλων πρόκειται για την καθυστέρηση στη διασύνδεση των νησιών, στους έξυπνους μετρητές, στο target model, στην έγκαιρη εκκαθάριση και πληρωμή των συναλλαγών κ.λπ.