Μεγάλου: Στόχος η παροχή δανείων 5 δισ. το 2020

Προτεραιότητα για την τράπεζα είναι ο μηδενισμός του ELA, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς. Ερχονται διαγραφές δανείων 6,5 δισ. ευρώ. Ενισχύεται το δυναμικό της τράπεζας με νέα στελέχη. Στόχος μας η δημιουργία αξίας για μετόχους και πελάτες.

Μεγάλου: Στόχος η παροχή δανείων 5 δισ. το 2020

Στρατηγικός στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί η εξυγίανση των προβληματικών κομματιών των δανειακών χαρτοφυλακίων της έως το 2020 και η σταθερή χωρίς διακοπή κερδοφορία για τα επόμενα έτη, δήλωσε ο Χρ. Μεγάλου, παρουσιάζοντας το στρατηγικό σχέδιο του ομίλου έως το 2020, με την επωνυμία "Agenda 2020".

Για τον λόγο αυτό η τράπεζα προχώρησε στον διαχωρισμό της σε δύο μονάδες. Η πρώτη, που ονομάζεται Τράπεζα Πειραιώς, έχει σταθμισμένο ενεργητικό 28,4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει το υγιές κομμάτι της εμπορικής και επενδυτικής στρατηγικής, του retail και της διαχείρισης περιουσίας.

Το δεύτερο κομμάτι, που ονομάζεται Piraeus Legacy Unit, έχει σταθμισμένο ενεργητικό 24,7 δισ. ευρώ και μέσα σε αυτό εντάσσονται επί της ουσίας οι διεθνείς δραστηριότητες της τράπεζας, οι διακοπτόμενες δραστηριότητες (Ντυνάν, Avis κ.α.) και η μονάδα ανάκτησης δανείων.

Σύμφωνα με τον CEO της τράπεζας Χρ. Μεγάλου, η Πειραιώς θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες ώστε να δημιουργήσει αξία για τους πελάτες και τους μετόχους της, εξού και η ενδυνάμωση του προσωπικού της με τρία στελέχη τα οποία έχουν εμπειρία διεθνών προδιαγραφών.

Βασικό εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει στη μείωση των κόκκινων δανείων όχι μόνο για την Πειραιώς αλλά και για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος είναι οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν στην αγορά.

«Εχουν δοθεί ήδη τρεις άδειες και έχουν ζητηθεί επτά ακόμη. Η δημιουργία τους αποτελεί θετική εξέλιξη, διότι δίχως αυτές τις εταιρείες θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια», τόνισε ο κ. Μεγάλου.

Στο πλαίσιο της μείωσης των κόκκινων δανείων, η Πειραιώς θα προχωρήσει σε διαγραφές δανείων 6,5 δισ. έως το τέλος του 2019, 2 δισ. δάνεια θα πωληθούν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, ίσως το ποσό θα είναι μεγαλύτερο. Παράλληλα μείωση κατά 4,5 δισ. θα προκύψει από την αναδιάρθρωση, τη ρευστοποίηση και την είσπραξη κόκκινων δανείων.

Tα δάνεια της MIG

Στο σημείο αυτό ο κ. Μεγάλου ρωτήθηκε για το τι θα κάνει η τράπεζα με τα δάνεια της ΜIG και απάντησε: «Στόχος μας είναι να πάρουμε πίσω το σύνολο των δανείων (ύψους 700 εκατ.) που έχουμε δώσει στη ΜIG, χωρίς να χάσουμε ούτε ένα ευρώ. Η ΜIG είναι σημαντική επιχείρηση, βοηθώντας την εταιρεία θα είναι για το καλό όλων. Με τη διοίκησή της έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, δήλωσε ο κ. Μεγάλου.

Χρηματοδότηση

Παράλληλα με τον στόχο για τα κόκκινα δάνεια, η Πειραιώς στοχεύει και στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με αιχμή τις ΜμΕ, που είναι και η δύναμή της. Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, στόχος της τράπεζας είναι το 2020 η ετήσια παραγωγή δανείων να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ. Από το 2018 και μετά, τα νέα δάνεια που θα δίνει η τράπεζα αναμένεται να διαμορφωθούν στα 4 δισ. ετησίως, ώστε το 2020 να ανέλθουν στα 5 δισ.

Σημειώνεται ότι το 2016 τα νέα δάνεια που έδωσε η τράπεζα ήταν 2 δισ. ευρώ.

CoCos

Σε ό,τι αφορά στην κεφαλαιακή κατάσταση της τράπεζας, ο κ. Μεγάλου υποστήριξε ότι βασικό μέλημα είναι ο μηδενισμός του ELA, γεγονός που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 110 εκατ. ευρώ.

Για τα CoCos ύψους 2 δισ. που διαθέτει στο κεφάλαιό της ανέφερε ότι το επιτόκιό τους μετά τους φόρους διαμορφώνεται στο 5,7%, δεν στοιχίζουν πολύ και η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να τα πληρώσει προς το ΤΧΣ έως τις 2 Δεκεμβρίου του 2022. Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, τα CoCos αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κεφαλαιακό μαξιλάρι, πόσω μάλλον ενόψει των stress tests του 2018, για τα οποία η τράπεζα ετοιμάζεται από τώρα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο CEO αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση στελεχών της τράπεζας και τόνισε ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία είναι χρήσιμη τόσο για τη διοίκηση όσο και για τα στελέχη, ενώ αποδεικνύει ότι η τράπεζα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Πρόσθεσε ότι «ως νέα διοίκηση έπρεπε να κάνω κάποια ανανέωση και παράλληλά να βασιστώ και στα στελέχη που έφτιαξαν τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα».

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι στο δυναμικό της τράπεζας προστέθηκαν ακόμη τρία νέα στελέχη, που θα δουλέψουν αρμονικά με άλλα δέκα υφιστάμενα. Πρόκειται για τους Θ. Κυριακόπουλο (ανάκτηση κόκκινων δανείων), Γ. Χριστόπουλο και Γ. Κορμά (real estate).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v