Δεκαετές στρατηγικό πλάνο καθώς και λίστα με τις λιγνιτικές μονάδες που θα πρέπει να διατηρήσει στο δυναμικό της θα εκπονήσει ο διεθνής οίκος McKinsey & Company για λογαριασμό της ΔΕΗ.
Την απόφαση αυτή έλαβε χθες το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, έχοντας προηγουμένως εξετάσει τρεις προσφορές από ισάριθμους εξειδικευμένους συμβούλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η McKinsey & Company καλείται, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, ενός με δύο μήνες, να καταστρώσει αναθεωρημένο δεκαετές επιχειρησιακό σχέδιο με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από τη συμφωνία της κυβέρνησης και των δανειστών για τον περιορισμό της ΔEΗ στην παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα, ο διεθνής οίκος, γνώστης της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, θα καταλήξει και στη λίστα των λιγνιτικών μονάδων των ΑΗΣ που θα πρέπει να κρατήσει η δημόσια επιχείρηση, αλλά και εκείνων που θα δώσει στον ανταγωνισμό κατόπιν διαγωνισμού.
Να σημειωθεί ότι της απόφασης αυτής του διοικητικού συμβουλίου είχε προηγηθεί στις 27 Απριλίου και σχετική επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στον πρόεδρο και στα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔEΗ.
Όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr στις 8 Μαΐου, ο κ. Σταθάκης ζητούσε ως «άκρως απαραίτητο την ανάθεση εκπόνησης μελέτης του αναθεωρημένου στρατηγικού σχεδιασμού της ΔEΗ σε απόλυτα εξειδικευμένο σύμβουλο διεθνούς κύρους και αναγνώρισης». Ο υπουργός μάλιστα στην επιστολή του μιλούσε για «παραδοτέο εντός του Μαΐου», επικαλούμενος τα ασφυκτικά χρονοδιάγραμματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς για την υλοποίηση των αναθεωρημένων διαρθρωτικών μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Πηγές αναφέρουν ότι η McKinsey & Company θα εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο δεκαετούς διάρκειας στο οποίο θα προσδιορίζει τους τομείς δραστηριότητας της ΔEΗ στους οποίους θα πρέπει να δώσει έμφαση για τη βιωσιμότητά της. Αυτούς, λίγο-πολύ, τους έχει περιγράψει η διοίκηση και είναι οι ΑΠΕ, η έξοδός της σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων για εξαγορές και κοινοπραξίες σε σταθμούς παραγωγής ρεύματος, ενώ ήδη η ΔEH έχει τροποποιήσει και το καταστατικό της για την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών καθώς και για μελέτες ενεργειακών έργων.
Το ενδιαφέρον, όμως, του επιχειρησιακού σχεδίου επικεντρώνεται και στους λιγνιτικούς ΑΗΣ που θα πρέπει να τηρήσει η ΔEΗ αλλά και σε εκείνους που μπορεί να δώσει (περίπου 40%), ώστε να ικανοποιηθεί η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Οι προτάσεις αυτές προφανώς θα αποτελέσουν και το χαρτί της διαπραγμάτευσης που ξεκινά η κυβέρνηση και η ΔEΗ με την Ευρ. Επιτροπή, ώστε εντός του Ιουλίου να έχουν επιλεχθεί οι μονάδες και το φθινόπωρο να γίνει το market test.