Στους παράγοντες που οδήγησαν το 2016 την κερδοφορία της Motor Oil σε πολύ αυξημένα επίπεδα (EBITDA 603,5 εκατ. και καθαρά κέρδη 297,8 εκατ. ευρώ) αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η διοίκηση του ομίλου, στο πλαίσιο της παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, σημειώνοντας:
• Τη γενικότερα θετική πορεία των διεθνών περιθωρίων διύλισης.
• Την ικανότητα της Μotor Oil -λόγω της μεγάλης συνθετότητας του διυλιστηρίου της- να επιτυγχάνει σαφώς υψηλότερα περιθώρια κέρδους από τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Αυτό, με τη σειρά του, συμβαίνει γιατί έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται πολύ μεγαλύτερα ποσοστά ειδών αργού πετρελαίου που προσφέρονται έναντι σαφώς χαμηλότερων τιμημάτων.
• Τη νέα αύξηση του όγκου των πωλούμενων προϊόντων της, έστω και αν η εγχώρια παραγωγή της περιορίστηκε ελαφρά (μικρή διακοπή για λόγους συντήρησης της παραγωγικής μονάδας, η οποία εξαντλεί την παραγωγική της δυναμικότητα).
• Την επίτευξη κατά τα τελευταία χρόνια υψηλών ελεύθερων ταμειακών ροών, οι οποίες με τη σειρά τους περιορίζουν το καθαρό χρέος και το κόστος χρηματοδότησης.
• Την αύξηση των λειτουργικών κερδών των θυγατρικών της εταιρειών (κυρίως τα δίκτυα των Shell, Avin, Cyclon) που από τα 62 εκατ. του 2015 διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 81 εκατ. ευρώ.
Πέραν αυτών, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil Πέτρος Τζανετάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων πως:
• Τα διεθνή περιθώρια διύλισης διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και τους πρώτους μήνες του 2017.
• Η επιτυχής νέα ομολογιακή έκδοση μείωσε το κόστος χρηματοδότησης του συγκεκριμένου δανειακού ποσού (350 εκατ. ευρώ) κατά περίπου 185 μονάδες βάσης. Αυτή η κίνηση σε συνδυασμό με κάποιες άλλες συμφωνίες που ετοιμάζονται με τις τράπεζες, θα έχουν ως αποτέλεσμα μια πολύ μεγάλη χρονική μετακύλιση των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου.
• Με δεδομένα ότι οι φετινές επενδύσεις υπολογίζονται γύρω στα 55 εκατ. ευρώ (νέες δεξαμενές, αύξηση δυναμικότητας ορισμένων μονάδων, εργασίες συντήρησης) και τις άνετες πιστώσεις που λαμβάνει ο όμιλος από τους προμηθευτές του, αναμένεται και φέτος ύπαρξη θετικών ταμειακών ροών, με αποτέλεσμα να μειωθεί περαιτέρω ο συνολικός καθαρός δανεισμό, που ήταν χαμηλότερος των 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016.
• Η επιλογή του ομίλου να διατηρεί τόσο υψηλό ταμείο (800 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2016) ως ένα βαθμό οφείλεται στη γενικότερη αβεβαιότητα γύρω από τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
• Δεν υπάρχουν νεότερα γύρω από τα σχέδια του ομίλου για επέκταση στα Βαλκάνια. Πάντως, ένα τέτοιο project θα μπορούσε να γίνει σε συνεργασία με τη Shell και θα προϋπέθετε τη δημιουργία απαραίτητων τοπικών υποδομών.
• Θα συνεχιστεί και φέτος η πολιτική αύξησης των ιδιόκτητων πρατηρίων σε Shell και Avin, καθώς και περαιτέρω εκμετάλλευσης των πρατηρίων αυτών ως σημεία πώλησης πρόσθετων προϊόντων ή υπηρεσιών.
Έτσι, στόχος είναι τα 285 ιδιόκτητα πρατήρια της Shell να ξεπεράσουν τα 300 στο τέλος του έτους.
• Σχετικά με το project των υλοποιούμενων ερευνών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, περισσότερα νέα θα υπάρξουν από το 2018 και μετά. Γενικότερα, η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα αφορά επενδυτικά ποσά που ο όμιλος θα μπορεί να αντέξει με ευκολία, ενώ τα ενδεχόμενα οφέλη θα είναι πολύ μεγάλα. Αυτή την περίοδο, για τον εντοπισμό πιθανών ευκαιριών «οργώνονται» πολλές περιοχές του πλανήτη.
• Σειρά επενδύσεων έχει γίνει και γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα (εξαγορά δεξαμενών στην Αλεξανδρούπολη, επέκταση σχετικών εγκαταστάσεων σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη).