Μειώθηκε σχεδόν κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το πρώτο τρίμηνο του έτους το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η απόσταση παραμένει μεγάλη από την επίτευξη του μνημονιακού στόχου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) που αφορούν στις δηλώσεις φορτίου (ζήτηση ρεύματος ανάλογα με την κατανάλωση των πελατών) για τον μήνα Μάρτιο, η δημόσια επιχείρηση πήρε το 87,66% του συνόλου των προμηθευτών. Τον Φεβρουάριο, το σχετικό μερίδιο ήταν στο 88,58% και τον Ιανουάριο 89,59%. Για την ακρίβεια, έχασε στη διάρκεια του τριμήνου 1,93%. Από πέρυσι τον Μάρτιο οι απώλειες είναι της τάξης του 5,1%.
Η μείωση της θέσης στη ΔΕΗ στην προμήθεια ρεύματος γίνεται με το σταγονόμετρο... και οι στόχοι που ετέθησαν με την καθιέρωση των δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) δεν έχουν επιτευχθεί. Για την ακρίβεια, το 2016 θα έπρεπε να βρίσκεται στο 87,24%, ενώ φέτος ο στόχος είναι ακόμη χαμηλότερος, στο 75,24%.
Αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά κι έτσι οι πιέσεις των θεσμών για δομικά μέτρα αποκτούν πια και ακλόνητα επιχειρήματα. Συνεπώς θεωρείται δεδομένο αφενός ότι θα αυξηθούν οι ποσότητες δημοπράτησης λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος και αφετέρου ότι θα θεσπιστούν και οι αναγκαίες διατάξεις για την πώληση μονάδων της ΔEΗ με καύσιμο τον λιγνίτη.
Παράλληλα, όπως έχει αναγγείλει και ο πρόεδρος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης, προχωρά και η διαδικασία για τη δημιουργία θυγατρικής με χαρτοφυλάκιο πελατών, η οποία και θα πουληθεί στον ανταγωνισμό.
Σε ό,τι αφορά στον λόγο τη μη μείωσης του μεριδίου της ΔEΗ στην αγορά, παράγοντες την αποδίδουν κατά κύριο λόγο στη δυνατότητα που έχουν οι πελάτες της να μην πληρώνουν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς ρεύματος -κάτι που δεν επιτρέπεται στους ανεξάρτητους προμηθευτές- καθώς και στο brand name που έχει η εταιρία.
Κατά τ' άλλα, οι ανεξάρτητοι προμηθευτές πήραν μερίδιο 12,34% στην προμήθεια. Οι τρεις μεγάλοι παίκτες, που διαθέτουν και δικές τους μονάδες παραγωγής ρεύματος, δίνουν μάχη σώμα με σώμα κάθε μήνα. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, η Elpedison είχε το 3,04%, ενώ ΗΡΩΝ και Protergia έχουν το 2,96%. Και οι τρεις εταιρίες έχουν ανεβάσει τα ποσοστά τους σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες του Φεβρουαρίου και του Ιανουαρίου. Ποσοστά κάτω από τη μονάδα έχουν οι Watt & Volt (0,88%), η NRG 0,87%, η Volterra 0,64% κ.ο.κ.