Μέχρι 15 εκατ. ευρώ ετησίως, και μόνο για την περίοδο 2013-2015, και όχι 50 εκατ. ευρώ ετησίως, θα λάβουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) για την καθολική υπηρεσία. Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατέθεσε στο σχέδιο νόμου για τα ευρυζωνικά δίκτυα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Η τροπολογία ήταν απαραίτητη προκειμένου να πάρουν οικονομική ανάσα τα ΕΛΤΑ, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.
Επιπλέον με την τροπολογία καλύπτεται και η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε θεωρήσει πως το δημόσιο μπορεί για διάστημα δύο ή τριών ετών (δηλαδή για την περίοδο 2013-2015) να χρηματοδοτήσει με δημόσιους πόρους την καθολική υπηρεσία. Στη συνέχεια, όμως, πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης για την καθολική υπηρεσία (δηλαδή την υποχρέωση παράδοσης επιστολών σε ολόκληρη τη χώρα) στον οποίο θα συμμετέχουν και οι πάροχοι ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Στην τροπολογία επισημαίνεται πως τον τελικό λόγο για την καταβολή των 15.000.000 ευρώ έχει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Το απίστευτο της υπόθεσης με την καθολική υπηρεσία, που είχε προκαλέσει και την παρέμβαση της Κομισιόν, είναι ότι τα ΕΛΤΑ ανέθεσαν σε εταιρεία συμβούλων να υπολογίσει το κόστος της. Η πρώτη μελέτη προσδιόρισε το κόστος κοντά στα 15 εκατ. ευρώ, αλλά τα ΕΛΤΑ λίγους μήνες μετά ανέθεσαν, στην ίδια εταιρεία, νέα μελέτη με το ίδιο αντικείμενο. Με τη νέα μελέτη, το κόστος της καθολικής υπηρεσίας εκτοξευόταν στα 50 εκατ. ευρώ ετησίως, συμπέρασμα που δεν πήραν και τόσο στα σοβαρά στις Βρυξέλλες.
Ετσι τελικά η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην απόφαση να καταβληθούν για το μεταβατικό διάστημα που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα 15 εκατ. ευρώ ετησίως, που αναφέρονταν και στην πρώτη μελέτη της εταιρείας συμβούλων.