Η ΔΕΗ σχεδιάζει να προσλάβει συμβούλους για την αντιμετώπιση των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης.
Μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, ο CEO της ΔΕΗ τόνισε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν φτάσει τα 2,65 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου του 2015.
Ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι τα διάφορα σχήματα ρυθμίσεων που έχει ανακοινώσει η επιχείρηση έχουν φτάσει στα όριά τους. «Δεν θα διστάσουμε να τιτλοποιήσουμε τις απαιτήσεις μέσω μεγάλων διεθνών funds και τραπεζών, όπως η Bank of America, η Deutsche Bank και η HSBC», δήλωσε.
Κύκλοι ΔΕΗ: Δεν θα αναθέσουμε σε εισπρακτικές τις ληξιπρόθεσμες
«Δεν πρόκειται να ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρείες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της διαδικασίας είσπραξης», αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ στο ΑΠΕ. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα ασφάλισης (securitization) των οφειλών, μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα βελτιώσει τη ρευστότητά της πουλώντας το εν λόγω χρηματοοικονομικό προϊόν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Οπως επισημαίνει το πρακτορείο, νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής παρουσίασε στοιχεία για τις οφειλές στη ΔΕΗ και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η επιχείρηση σχεδιάζει να προσλάβει εταιρεία με ειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων.
«Η είσπραξη των ληξιπροθέσμων είναι ένας διαρκής αγώνας, θεωρούμε ότι αυτές οι πολιτικές των διευκολύνσεων, έχουν φτάσει περίπου στα όριά τους. Έτσι λοιπόν έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές μεθόδους, Θα προσλάβουμε εταιρεία η οποία έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων και με διεθνή εμπειρία, όπου έχουν συστήματα δικά τους, που αναλύουν την πελατεία με βάση ιστορικά στοιχεία, έχουν λογισμικά με τα οποία αναλύουν την κατάσταση του κάθε πελάτη, με πολύ πιο -θα πω την έκφραση- σοφιστικέ μεθόδους και πιστεύουμε, μας έχουν υποσχεθεί ότι η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%», είπε ο κ. Παναγιωτάκης και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα δώσει πολύ μεγάλη ανάσα, στη ΔΕΗ.