Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προχωρά η πώληση 700.000 πελατών της ΔΕΗ σε ιδιώτες

Αυτήν την εβδομάδα η επιλογή χρηματοοικονομικού συμβούλου για τη σύσταση και πώληση εταιριών με πελατολόγιο της ΔΕΗ, ανήγγειλε ο Μ. Παναγιωτάκης. Αντίθετος δηλώνει στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Προχωρά η πώληση 700.000 πελατών της ΔΕΗ σε ιδιώτες

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την πώληση χαρτοφυλακίου 600.000 έως 700.000 πελατών της ΔΕΗ σε ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, έδωσε ο πρόεδρος της δημόσιας επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Πτολεμαϊδα.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτάκης επιβεβαίωσε τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τους δανειστές για την πώληση μονάδων αν δεν ανοίξει η αγορά, δηλώνοντας την αντίθεσή του, τόσο για αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα όσο και για την αύξηση πρόσθετων ποσοτήτων προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Τη στήριξη του, στη θέση της κυβέρνησης, εξέφρασε, σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ σε συνέντευξη Τύπου, και ερωτηθείς για τη σύσταση και πώληση θυγατρικών εταιριών της με πελατολόγιο απάντησε ότι «αυτήν την εβδομάδα θα επιλέξουμε ως σύμβουλο είτε την PWC είτε την Ernest & Young προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «εμείς πιστεύουμε σε αυτό σχέδιο και είμαστε σε επαφή με ενδιαφερόμενους και ανταγωνιστές μας ώστε να αποκτήσουν τους πελάτες».

Επιδίωξε να δώσει τη βαρύτητα του εγχειρήματος της ΔΕΗ και κυρίως τι εταιρίες αναζητά για αγοραστές του πελατολογίου: «Είναι άλλο πράγμα να διαχειρίζεσαι 50.000 πελάτες και άλλο να ανοιχτείς και να έχεις 600.000 με 700.000. Η αγορά ηλεκτρισμού είναι δύσκολη και η διαχείριση τέτοιου εύρους πελατολογίου δεν μπορεί να φέρει άμεσα κέρδη».

Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα για την πώληση των πελατών, είπε πως αυτά θα εξεταστούν σε συνεργασία με τον σύμβουλο, και ενδεικτικά ανέφερε ότι είτε θα είναι εκπτώσεις στα τιμολόγια (σ.σ. από τον ιδιώτη προμηθευτή) είτε θα είναι η συμμετοχή της ΔΕΗ σε αυτές τις εταιρίες.

Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο πελατολόγιο που θα επιλεγεί να υπάρχουν και οφειλέτες της ΔΕΗ, ενώ πληροφορίες, θέλουν τον πρόεδρο να είναι ανοικτός ακόμη και στη συνεργασία με τους ιδιώτες προμηθευτές για την επιλογή πελατολογίου.

Συμπράξεις με επενδύσεις

Στο θέμα των συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, επανέλαβε τη θέση του πως είναι υπέρ αρκεί αυτές να έχουν επενδύσεις.

Έφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία με την κινεζική CMEC και τις ελληνικές τεχνικές εταιρίες για την κατασκευή της μονάδας Μελίτη ΙΙ και σημείωσε: «Πρόκειται για μία επένδυση μεγάλης έκτασης και δεν έγινε με κύριο κριτήριο το άνοιγμα της αγοράς. Επιπλέον με αυτήν την σύμπραξη λύνεται και ο γόρδιος δεσμός των ορυχείων λιγνίτη στην περιοχή της Βεύης».

Πιέσεις δανειστών

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ρωτήθηκε και για τις πιέσεις των δανειστών για τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων αν δεν ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως είπε το ζητούμενο είναι το άνοιγμα της αγοράς. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη οι θεσμοί επιμένουν για αύξηση των πρόσθετων ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος ΝΟΜΕ. Εξέφρασε την ελπίδα να μην περάσουν οι προτάσεις τους.

Σημείωσε ότι οι δανειστές ζητούν την προληπτική λήψη διαρθρωτικών μέτρων, όπως η πώληση μονάδων: «Είμαστε αντίθετοι», δήλωσε κατηγορηματικά.

Σε ό,τι αφορά την επίσπευση της πώλησης του 17%, ξεκαθάρισε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης και εξέφρασε τη στήριξη του στη θέση της κυβέρνησης για μεταβίβαση του ποσοστού στο υπερταμείο.

Πηγές ρευστότητας

Στις πηγές ρευστότητας της εταιρίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Όπως περιέγραψε εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ στο πλαίσιο κοινοπρακτικού δανείου. Σύμφωνα με τον ίδιο οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Alpha ενέκριναν το σκέλος της χρηματοδότησης που τους αφορά και τη Δευτέρα αναμένεται να κάνει το ίδιο και η Eurobank.

Η ΔΕΗ αναμένει 100 εκατ. ευρώ προπληρωμή των λογαριασμών της από το Δημόσιο και, κατά τα λεγόμενα του, αναμένεται, νομοθετική ρύθμιση.

Ρευστότητα αναμένει η ΔΕΗ και από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ: «Περιμένουμε φέτος εάν εξελιχθεί ομαλά η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ να εισπράξουμε 93 εκατ. ευρώ από τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και μετά από φόρους». Επιπλέον προσδοκά τα 320 εκατ. ευρώ από την πώληση του 24% της ΔΕΗ στους Κινέζους καθώς και έσοδα 25% από το μερίδιο του δημοσίου.

Κόστος ενεργειακής κρίσης

Αναφορά έγινε από τον κ. Παναγιωτάκη και για το κόστος που έχει επωμιστεί η εταιρία από την ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με τον ίδιο η μετατροπή των μονάδων φυσικού αερίου Κομοτηνής και Λαυρίου σε πετρέλαιο κόστισε μέχρι σήμερα 35 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στις αρμόδιες αρχές για τη συμπεριφορά, όπως είπε, ιδιωτών παραγωγών ρεύματος στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Κατά τον κ. Παναγιωτάκη ιδιώτες μετήλθαν πρακτικών που ανέβασαν τις τιμές στη χονδρική.

Ο ίδιος βέβαια, επιβεβαίωσε το γεγονός της συντήρησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και απουσίας τους από τη στήριξη του ενεργειακού συστήματος. Το απέδωσε στα πιεστικά όρια για αναβάθμιση τους.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ερωτηθείς για το αν το κόστος της ενεργειακής κρίσης που επωμίστηκε η ΔΕΗ θα μεταβιβαστεί στους καταναλωτές, είπε ότι «σίγουρα θα αποτυπωθεί στις οικονομικές καταστάσεις. Καταβάλουμε τιτάνιες προσπάθειες να μην μετακυλισθεί στους καταναλωτές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v