Χωρίς ζημίες αναμένεται να κλείσει το 2017 η Attica Bank, σύμφωνα με όσα προβλέπει το πλάνο αναδιάρθρωσης που κατατέθηκε στην εποπτική αρχή και στην DG Comp.
Το turn around θα επιτευχθεί χάρη στη μείωση του κόστους κατά 25% μέσω υπογραφής νέων συλλογικών συμβάσεων και εξαιτίας της εξοικονόμησης δαπανών ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ, που θα επιφέρει το πρόγραμμα εθελουσίας στο οποίο έχουν υποβάλει αιτήσεις συμμετοχής 86 άτομα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η οργανωτική αναδιάρθρωση της τράπεζας με τη δημιουργία ενός ευέλικτου οργανωτικού σχήματος, η οποία επίσης θα συμβάλει στην εξοικονόμηση δαπανών. Συνολικά αναμένεται για το επόμενο έτος το κόστος να μειωθεί κατά 11 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα το πλάνο της τράπεζας προβλέπει για το 2017 αύξηση των εσόδων κατά 10%, η οποία θα προέλθει κυρίως από την αύξηση των προμηθειών. Οι νέες χορηγήσεις θα αυξηθούν κατά 100 εκατ. ευρώ κυρίως μέσω συμμετοχής της τράπεζας σε προγράμματα του ΕΤΕΑΝ.
Εφόσον επιτευχθούν οι δύο παραπάνω στόχοι, η τράπεζα είναι πιθανόν να κλείσει το 2017 ακόμη και με οριακά κέρδη.
Σημειώνεται ότι το 2016 η τράπεζα θα εμφανίσει ζημίες καθώς ήδη στο εννεάμηνο τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες 15,5 εκατ. ευρώ και αν δεν υπάρξει αλλαγή στο νόμο Χαρδούβελη, θα υποχρεωθεί σε αύξηση κεφαλαίου υπέρ του ελληνικού δημοσίου, μιας και δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί ο αναβαλλόμενος φόρος.
Αναφορικά με τη ρευστότητα, ο CEO της τράπεζας Θ. Πανταλάκης επισήμανε ότι βελτιώνεται το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι του ομολόγου των 380 εκατ. που εκδόθηκε με εγγύηση ελληνικού δημοσίου.
Επιπρόσθετα, αν προχωρήσει η τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 1,045 δισ., η τράπεζα θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει ως ενέχυρο για άντληση ρευστότητας το senior ομόλογο ονομαστικής αξίας 415 εκατ. ευρώ, εφόσον βέβαια λάβει πιστοληπτική διαβάθμιση από έναν τουλάχιστον οίκο.
Ο βαθμός προσαρμογής της τράπεζας στα συμπεράσματα του πορίσματος των SSM και ΤτΕ έχει ανέβει ήδη στο 75% και κρίσιμα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης έχουν θεραπευτεί πλήρως, ανέφερε ο κ. Πανταλάκης.
Τέλος, η διοίκηση της τράπεζας επισημαίνει ότι αποτελεί κομβική εξέλιξη τόσο για την ίδια όσο και για το τραπεζικό σύστημα η δυνατότητα φορολογικής απόσβεσης της ζημίας από διαγραφές δανείων στη 15ετία ή την 20ετία, από 5 έτη χρόνια που ισχύει.