Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica: Ενίσχυση καθαρής θέσης κατά € 284,3 εκατ.

Σε αποτίμηση των θυγατρικών της εταιριών σε εύλογη αξία προχώρησε κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης η εταιρία συμμετοχών Attica Group ενισχύοντας την καθαρή θέση της κατά 284,3 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο ομίλου δεν υπήρξε καμία επίπτωση.

Attica: Ενίσχυση καθαρής θέσης κατά € 284,3 εκατ.
Σε αποτίμηση των θυγατρικών της εταιριών σε εύλογη αξία προχώρησε κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης η εταιρία συμμετοχών Attica Group ενισχύοντας την καθαρή θέση της κατά 284,3 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο ομίλου δεν υπήρξε καμία επίπτωση.

Για τον προσδιορισμό της εύλογης αξίας η Attica Group χρησιμοποίησε ανεξάρτητο εκτιμητή ο οποίος στηρίχτηκε στη μέθοδο προεξόφλησης κερδών με μέσο σταθμισμένο επιτόκιο 9,8%. Για την εισηγμένη εταιρία Blue Star ως εύλογη αξία χρησιμοποιήθηκε η τιμή κλεισίματος της μετοχής κατά την 30ή/9, ήτοι τα 3,84 ευρώ ανά μετοχή, η οποία είναι εντός του εύρους εκτίμησης του ανεξάρτητου εκτιμητή.

Από την αποτίμηση σε τρέχουσα κεφαλαιοποίηση προέκυψε υπεραξία 10,7 εκατ. ευρώ, υπήρξε όμως και συνεπεία της νέας αποτίμησης αναστροφή πρόβλεψης απομείωσης ύψους 143,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η τελική αξία της συμμετοχής στην Blue Star για την Attica να ανέρχεται στις 30/9 στα 196,7 εκατ. ευρώ έναντι 42,5 εκατ. ευρώ στις 31/12/06. Υπεραξία 121,4 εκατ. ευρώ προέκυψε και από την αποτίμηση σε εύλογη αξία της κατά 100% θυγατρικής Super Fast Ferries, η τελική αξία της οποίας ανήλθε στα 167,2 εκατ. ευρώ έναντι 45,7 εκατ. ευρώ στις 31/12/06. Το σύνολο της αξίας επενδύσεων της Attica στις θυγατρικές της μετά την αναπροσαρμογή ανήλθε στα 398,1 εκατ. ευρώ, ενώ στις 31/12/06 ανερχόταν σε 114,68 εκατ. ευρώ.

Η Attica ίδρυσε δύο νέες θυγατρικές με έδρα τη Μάλτα, τις Attica Challenge Ltd και Attica Shield Ltd, οι οποίες και παρέλαβαν τον περασμένο Οκτώβριο τα φορτηγά - οχηματαγωγά πλοία (Ro – Ro) Challenge και Shield αντίστοιχα, τα οποία παραμένουν χρονοναυλωμένα στις γραμμές μεταξύ Αγγλίας και Ιρλανδίας. Οι δύο εταιρίες προχώρησαν τον Σεπτέμβριο σε αύξηση κεφαλαίου κατά 4,5 εκατ. ευρώ εκάστη, τις οποίες κάλυψε ολοσχερώς η Attica Group. Εντός του Σεπτεμβρίου η Blue Star προχώρησε στην πώληση δύο ακινήτων της στον Πειραιά έναντι συνολικού τιμήματος 2,4 εκατ. ευρώ.

Σε λειτουργικό επίπεδο ο όμιλος πέτυχε να βελτιώσει κατά τι το μικτό του περιθώριο (34,9% από 34% πέρυσι) και αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση των δαπανών διοίκησης που υπερκάλυψε τη μικρή αύξηση δαπανών διάθεσης συνέβαλε στην άνοδο των EBITDA με ρυθμό υψηλότερο των πωλήσεων. Ταυτόχρονα, χάρη στη μείωση του δανεισμού και στην αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων τα καθαρά χρηματοοικονομικά κόστη (μετά την αφαίρεση των χρηματοοικονομικών εσόδων) μειώθηκαν κατά 2,8 εκατ. ευρώ συνεισφέροντας ισόποσα στην ενίσχυση των προ φόρων κερδών.

Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός του ομίλου μειώθηκε στα 373,5 από 399,4 εκατ. ευρώ στις 31/12/06 και ο βραχυπρόθεσμος (δόση μακροπρόθεσμου πληρωτέα στην επόμενη χρήση) στα 38,6 εκατ. ευρώ από 63,6 εκατ. ευρώ. Την 30ή Σεπτεμβρίου όμως ο όμιλος διατηρούσε διαθέσιμα 185,4 εκατ. ευρώ με λειτουργικές ταμειακές ροές 45,8 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v