ΟΤΕ: Συμφωνία μετόχων - εκπροσώπηση ζητά η MIG

Η ρύθμιση του 20% δεν μας επηρεάζει, επισήμανε ο κ. Α. Βγενόπουλος, δηλώνοντας ότι η MIG δεν διεκδικεί τον έλεγχο του ΟΤΕ, αλλά εκπροσώπηση στο Δ.Σ. με 3 μέλη. Στόχος παραμένει η απόκτηση του 20% (ακριβώς). Προτείνει συμφωνία μετόχων με το Δημόσιο. Ευθύνες στους κ. Αλ. Πιλάβιο και Π. Βουρλούμη.

ΟΤΕ: Συμφωνία μετόχων - εκπροσώπηση ζητά η MIG
*** (Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε μαγνητοσκόπηση τη συνέντευξη Τύπου του κ. Α. Βγενόπουλου από την πρώτη σελίδα του euro2day.gr στη δεξιά στήλη ”AUDIO - VIDEO”).

Η ρύθμιση για το 20% δεν μας επηρεάζει, επισήμανε ο κ. Α. Βγενόπουλος στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου προς τους δημοσιογράφους, δηλώνοντας ότι η MIG δεν διεκδικεί τον έλεγχο του ΟΤΕ, αλλά εκπροσώπηση στο Δ.Σ. με 3 μέλη, ενώ στόχος παραμένει η απόκτηση του 20% (ακριβώς).

Ο κ. Βγενόπουλος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται η MIG να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το θέμα της ρύθμισης -χωρίς να αποκλείει την αυτεπάγγελτη εξέταση- προτείνοντας ταυτόχρονα συμφωνία μετόχων με το Δημόσιο που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο κ. Βγενόπουλος τόσο για τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλ. Πιλάβιο όσο και για τον επικεφαλής του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμη.

Αναλυτικά, ευθύνες στην Επιτροπή Κεφαλαιογοράς για το γεγονός ότι δεν έχει παράσχει την παραμικρή προστασία στους μετόχους της MIG για την εκστρατεία συκοφάντησης που βρίσκεται σε εξέλιξη επέρριψε ο αντιπρόεδρος της MIG, κ. Α. Βγενόπουλος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις εξελίξεις στον ΟΤΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξει η MIG προκειμένου να αντικρούσει τη ρύθμιση που επέβαλε η κυβέρνηση, ο κ. Βγενόπουλος είπε χαρακτηριστικά: ”Δεν έχουμε σκοπό να προσφύγουμε στα κοινοτικά όργανα. Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να στραφούμε κατά του ελληνικού δημοσίου και να βλάψουμε και εμείς την εικόνα της χώρας μας.

Αυτή η τροπολογία κάνει κακό στην Ελλάδα και θα πρέπει να αποσυρθεί”. ”Δίναμε πολύ λίγες πιθανότητες σε μια τέτοια εξέλιξη, γιατί θεωρούσαμε ότι αυτό είναι το χειρότερο που θα μπορούσαν να κάνουν για την ελληνική οικονομία. Τελικά το έκαναν. Ποτέ δεν είναι αργά όμως”, πρόσθεσε.

”Εμάς δεν μας δημιουργεί πρόβλημα η τροπολογία”, είπε. ”Θα πάρουμε το 20% και θα ορίσουμε ουσιαστική μεν, μειοψηφική δε συμμετοχή στο Δ.Σ.”.

”Είμαστε έτοιμοι αν ο υπουργός υπαναχωρήσει να υπογράψουμε μαζί του μια σύμβαση μεταξύ μετόχων, η οποία θα δίνει στο Δημόσιο τις εξασφαλίσεις που θεωρεί ότι παίρνει μέσω της τροπολογίας”, είπε ο κ. Βγενόπουλος.

Αναφερόμενος στην παραπάνω πρόταση, είπε ότι σε τέτοια περίπτωση ο υπουργός δεν θα είναι σαν να αναγνωρίζει το λάθος του, αλλά θα έρθει σε μια διαπραγμάτευση όντας ”σε θέση ισχύος”.

Παράλληλα, ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους της MIG, με έμφαση στη διαφάνεια και στην εταιρική διακυβέρνηση, δίνοντας ”ραντεβού” στην επόμενη γενική συνέλευση του ΟΤΕ.

Ο κ. Βγενόπουλος χρησιμοποίησε σκληρά λόγια για τον κ. Π. Βουρλούμη, κάνοντας λόγο για ”δικτατορική διακυβέρνηση του ΟΤΕ” και προσθέτοντας ότι το κύριο θέμα της επόμενης γενικής συνέλευσης θα είναι η πολιτεία του κ. Βουρλούμη.

Μετά τα στοιχεία που θα αποκαλύψουμε πιστεύουμε ότι ο κ. Αλογοσκούφης θα αποσύρει την πολιτική στήριξη προς τον κ. Βουρλούμη, είπε ο κ. Βγενόπουλος.

Ο κ. Βουρλούμης ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ”ελέγχων και ελεγχόμενος”, είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αποχωρήσει από τη μία από τις δύο θέσεις.

Σε περίπτωση που προχωρήσει ο διαχωρισμός των θέσεων του προέδρου του Δ.Σ. και του διευθύνοντος συμβούλου και αποφασιστεί ότι η MIG θα καλύψει τρεις θέσεις στο Δ.Σ., είμαστε σε θέση, επισήμανε ο κ. Βγενόπουλος, να προτείνουμε τρία υψηλού επιπέδου στελέχη από την ευρωπαϊκή αγορά που θα στελεχώσουν το Δ.Σ. του ΟΤΕ.

Παράλληλα, ο κ. Βγενόπουλος διατύπωσε έντονες ενστάσεις στη σύναψη βραχυπρόθεσμου δανείου για την εξαγορά των μειοψηφιών της Cosmote, ζητώντας τη μετατροπή του δανεισμού σε μακροπρόθεσμο.

Στο σημείο αυτό ο κ. Βγενόπουλος έθεσε και θέμα ευθυνών των μελών του Δ.Σ. για τις αποφάσεις που λαμβάνονται, οι οποίες πιθανόν να πλήξουν τον Οργανισμό και τα συμφέροντα των μετόχων, κάνοντας λόγο για ”νομικές ευθύνες έως τον βαθμό της προσωπικής τους περιουσίας”.



Σημειωτέον ότι ο κ. Βγενόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θετικά της πολιτείας Βουρλούμη στον ΟΤΕ, δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό κ.λπ.



Παράλληλα, σε αποφάσεις οργάνων εντός του ΟΤΕ αλλά και σε πρόσφατες κοινοτικές δικαστικές αποφάσεις αναφέρθηκε ο κ. Α. Βγενόπουλος προκειμένου να καταδείξει το παράλογο της φωτογραφικής διάταξης του υπουργείου Οικονομίας. Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στα παραδείγματα τηλεπικοινωνιακών κολοσσών της Ευρώπης στους οποίους, όπως είπε, τα πλειοψηφικά πακέτα δεν είναι κρατικά.

Ο κ. Βγενόπουλος έκανε ακόμη αναφορά στην περίπτωση της Rom Telecom στην οποία μετέχει με μεγάλο ποσοστό ο ίδιος ο ΟΤΕ. ”Ουαί και αλίμονο αν έρθουν οι Ρουμάνοι και πουν: Τι ωραία πράγματα γίνονται στην Ελλάδα! Για να περάσουμε και εμείς μια διάταξη που θα λέει ότι κανείς δεν μπορεί να έχει λόγο στη διοίκηση, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα έχει”.

Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε και ”σε σκοτεινά δημοσιεύματα και πληροφορίες” κατά τα οποία τα κεφάλαια της MIG είναι ασαφές από πού προέρχονται και ποιους σκοπούς έχουν. Είτε πρόκειται για άγνοια είτε για κακοβουλία, είπε ο κ. Βγενόπουλος.

Δεν είναι ανάγκη μια επιχειρηματική δραστηριότητα να είναι αρεστή στους πολιτικούς, ούτε χρειάζονται προσωπικές σχέσεις με κάποιους πολιτικούς για να μπορέσει ένας επιχειρηματίας να κάνει τη δουλειά του, είπε ο κ. Βγενόπουλος, επισημαίνοντας ότι αυτό που έχει συμβεί αυτή τη στιγμή είναι κατά την εκτίμησή του κάτι περιστασιακό και παροδικό. ”Θεωρώ ότι έχει γίνει ένα λάθος το οποίο σύντομα θα διορθωθεί”, είπε χαρακτηριστικά.

”Τι είναι και τι δεν είναι στρατηγικής σημασίας; Γιατί δεν είναι στρατηγικής σημασίας η Ολυμπιακή και προσκαλούμε όλους τους ξένους να την αναλάβουν; Τι θέμα ασφάλειας τίθεται για τον ΟΤΕ όταν οι καταναλωτές μπορούν να έχουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και από άλλους παρόχους;”, αναρωτήθηκε και επανέφερε το θέμα για τη ”ρύθμιση Ρέντιγκ” περί διαχωρισμού δικτύων και υπηρεσιών.

Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε σε εκτενή φορολογικό έλεγχο ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη στη MIG και στη Vivartia, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο έλεγχος αυτός ”δεν γίνεται εκ συμπτώσεως”.

Ο μόνος που κινδύνευε από την ανάμιξη της MIG στον ΟΤΕ είναι η δικτατορική διοίκηση, επισήμανε, ενώ άσκησε δριμεία κριτική για το σύνολο των διαδικασιών της Εταιρικής Διακυβέρνησης που δεν τηρούνται στον Οργανισμό.

”Στον ΟΤΕ έχουμε έρθει για να μείνουμε και θα μείνουμε”. Έχουμε μια πολύ μακροπρόθεσμη τοποθέτηση στον ΟΤΕ. Δεν πρόκειται να χάσουμε χρήματα. Θα κερδίσουμε πολλά χρήματα. Δεν θα προσφύγουμε για αποζημιώσεις -οι προσφυγές για αποζημιώσεις αφορούν σε βραχυπρόθεσμους επενδυτές και μπορεί να πραγματοποιηθούν από αυτούς- δεν αφορούν σε εμάς, είπε και διατύπωσε την εκτίμηση ότι στο μέλλον θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία με το ελληνικό δημόσιο.

Σε ερώτηση αναφορικά με το ποσοστό του ομίλου στον ΟΤΕ, ο κ. Βγενόπουλος είπε πως προς το παρόν κατέχεται ποσοστό μικρότερο του 20%, αλλά έως το τέλος του χρόνου ”το ποσοστό αυτό θα έχει ανέλθει στο 20% ακριβώς. Ούτε μία μετοχή πάνω ούτε μία μετοχή κάτω”, τόνισε χαρακτηριστικά.

----Ανακοίνωση της Marfin Investment Group

MARFIN INVESTMENT GROUP: Ζητούμε διαφάνεια και εταιρική διακυβέρνηση

στον ΟΤΕ

Η MIG, ο μεγαλύτερος ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος, πραγματοποίησε, μεταξύ άλλων, και μία σημαντική επένδυση στον ΟΤΕ, επειδή πιστεύει ότι εφόσον ο ΟΤΕ διοικηθεί με τις αρχές τις διαφάνειας, της εταιρικής διακυβέρνησης και της επάρκειας πρόκειται να δημιουργηθούν σημαντικές υπεραξίες προς όφελος των μετόχων του, των εργαζομένων και του ελληνικού δημοσίου.

Σε όλες μας τις επίσημες ανακοινώσεις (27/09/2007, 23/11/2007 και 5/12/2007) επαναλάβαμε με συνέπεια τις γνωστές μας θέσεις που ισχύουν φυσικά και σήμερα:

1. Δεν αμφισβητούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα του Δημοσίου στον ΟΤΕ, και

2. Ζητάμε μειοψηφική συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ, ώστε να συμβάλλουμε σε μια καλύτερη πορεία της εταιρίας.

Όμως, για λόγους που τους γνωρίζει ο ίδιος, ο κ. Βουρλούμης με τις αντιδράσεις του και τις δηλώσεις του τύπου ”ο ΟΤΕ βρίσκεται υπό πολιορκία” κατόρθωσε να δημιουργήσει την εικόνα της δήθεν ”επιθετικής εξαγοράς” και να επηρεάσει αποφασιστικά τις σημερινές εξελίξεις που είναι δυσάρεστες και για τον ΟΤΕ και για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. υπουργός Οικονομίας είχε και έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει όλα αυτά που περιλαμβάνονται στην επίμαχη τροπολογία με συμφωνία μετόχων, αν παράλληλα αναγνώριζε και τα δικαιώματα μας ως του δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου του ΟΤΕ. Η αναγνώριση αυτή θα σήμαινε διαφάνεια και έλεγχο της διοίκησης και όχι συνδιοίκηση του ΟΤΕ την οποία ουδέποτε διεκδικήσαμε.

Η επιλογή του κ. υπουργού να κατοχυρώσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του Δημοσίου στον ΟΤΕ που δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ, δηλαδή άνευ λόγου, προωθώντας ειδική νομοθεσία, είναι μία πολιτική απόφαση που δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να σχολιάσουμε και, φυσικά, τη σεβόμαστε.

Τα αποτελέσματα όμως αυτής της επιλογής φαίνεται καταρχήν να είναι τα εξής:

1. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει μια νομοθετική διάταξη που θα ακυρωθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενεργώντας κατά παράβαση της αρχής του Κράτους Δικαίου και πλήττοντας το διεθνές κύρος της χώρας μας.

2. Εφόσον η τροπολογία ψηφιστεί είναι πιθανόν να αποκτήσουν δικαίωμα αποζημίωσης όλοι οι μέτοχοι του ΟΤΕ αλλά και των άλλων κρατικών επιχειρήσεων που έχουν αγοράσει μετοχές κάτω από διαφορετικές προϋποθέσεις.

3. Θα δημιουργηθεί καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας για τις επενδύσεις, και δη για τις ξένες επενδύσεις, στη χώρα μας, που θα βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, αφού εάν ο επενδυτής δεν είναι αρεστός για τον οποιονδήποτε λόγο στον οποιονδήποτε αρμόδιο υπουργό η επένδυσή του κινδυνεύει από νέα νομοθετική ρύθμιση που αλλάζοντας τις προϋποθέσεις του επιχειρείν μπορεί να του δημιουργήσει τεράστιες ζημιές.

Ως προς τη MIG, οι επιδιώξεις μας από την επένδυσή μας στον ΟΤΕ δεν επηρεάζονται επί της ουσίας. Έχουμε αναγγείλει επισήμως (29/11/2007) ότι ο στόχος μας ήταν η απόκτηση του 20% του ΟΤΕ ώστε να ενοποιούμε τα οικονομικά του αποτελέσματα στον ισολογισμό της εταιρίας μας και αυτό θα συμβεί. Μας απαγορεύεται πλέον να αποκτήσουμε μεγαλύτερο ποσοστό, κάτι που δεν ήταν στις προθέσεις μας ούτως ή άλλως.

Η βασική μας διεκδίκηση συμμετοχής στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ και ο έλεγχος λειτουργίας της εταιρίας με διαφάνεια, εταιρική διακυβέρνηση και επάρκεια υποστηρίζονται από άλλους νόμους του κράτους που, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχουν καταργηθεί.

Αναμένουμε ότι ο κ. υπουργός Οικονομίας τώρα που έχει εξασφαλίσει με τον τρόπο που επέλεξε τα κυριαρχικά δικαιώματα του Δημοσίου στον ΟΤΕ, που ούτως ή άλλως δεν κινδύνευαν, θα μας καλέσει να συμμετάσχουμε στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ ή θα αλλάξει την κυβερνητική πολιτική περί διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης σε εισηγμένες επιχειρήσεις.

Στα πλαίσια αυτά πιστεύουμε ότι και η πολιτική στήριξη του κ. Βουρλούμη θα πρέπει να επανεξεταστεί με επιχειρηματικά κριτήρια μετά την επικείμενη συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ και αφού ο κ. υπουργός αξιολογήσει τα πεπραγμένα της.

Η MIG θα συνεχίσει να επιχειρεί με απόλυτα νόμιμο και διαφανή τρόπο και χωρίς συμβιβασμούς και ανταλλαγές προκειμένου να δημιουργεί υπεραξίες για τους μετόχους και τους εργαζομένους της αλλά και για το καλό της ελληνικής οικονομίας.

*** (Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε μαγνητοσκόπηση τη συνέντευξη Τύπου του κ. Α. Βγενόπουλου από την πρώτη σελίδα του euro2day.gr στη δεξιά στήλη ”AUDIO - VIDEO”).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v